Hvor stor erfaring har du med hunde?

Én gang skal være den første, også når man beslutter sig for at blive hundeejer, men selv om du har haft hund før, kan det være et stort skridt at skifte fra en race til en anden. Der findes racer, der anses for at være ’sværere’ med hensyn til opdragelse, og som man normalt ikke anbefaler som førstegangshund. Undersøg hvad den race, du har valgt, kræver af dig.

Skal hunden kunne gå uden snor?

Vil du have en hund, der skal kunne gå løs? Forudsætningen for at kunne gå med sin hund løs i bebyggede områder eller på steder, hvor man kommer til at møde andre mennesker og dyr, er, at hunden kommer på kommando og lystrer ordet ’bliv’. Selv om hunden er sød og venlig over for alt og alle, er det ikke alle mennesker, der bryder sig om en glad, hilsende, haleviftende hund. Det er ikke alle hunde, man møder, der er lige venlige, og alle hunde behøver ikke at hilse på hinanden. Man skal kunne kalde sin hund til sig, når den får øje på en kat, sådan at den ikke begynder at jagte den. Nogle hunde har større jagtlyst end andre.

Hvalp eller voksen hund?

Vil du gerne have en hvalp og opfostre den helt fra begyndelsen? Eller vil du hellere have en ældre hund, som er renlig på forhånd? Måske er du ude efter specielle egenskaber hos din nye hund, som kan være svære at identificere hos en hvalp? Hvis du får en unghund eller en voksen hund, er det ikke ensbetydende med, at jeres kontakt til hinanden bliver dårligere, og det kan være et godt alternativ, hvis man ikke har mulighed for at sætte den tid af, der skal til for at opdrage en lille hvalp.

Der er mange hunde, der har brug for at finde et nyt hjem

Der er mange hunde, der har brug for at finde et nyt hjem. Det kan der være mange grunde til: en i familien er måske blevet allergisk eller der er sket ændringer i arbejdstid eller familieforhold. Hunden behøver absolut ikke at være en ’problemhund’, men kan bare være havnet i en forkert familie fra starten. I hænderne på den rette ejer, kan den samme hund blive en ’drømmehund’.

Tæve eller han?

Der kan være meget stor udseendesmæssig forskel på en lille, fin feminin tæve og en stor, kraftig maskulin han af samme race, men det er mest en smagssag, hvad man vælger. Tæverne kommer i løbetid 2 gange om året, og nogle tæver kan have svære løbetider med nedstemthed og måske efterfølgende falsk drægtighed. I Danmark må tæver i løbetid gerne deltage på udstilling og til lydigheds-, agility- og brugshundeprøver, men det er ikke tilfældet i alle lande. Tjek altid reglerne, der kan være særlige betingelser også i Danmark. En hanhund markerer sit territorium hele året og er interesseret i områdets tævehunde, når de er i løbetid. Hvis man har to hunde, er det nemmest, at de har samme køn, og hvis ikke skal tævehunden holdes adskilt fra hanhunden under løbetid, hvis man ikke enten vil kastrere hannen eller sterilisere tæven.

Hvilke aktiviteter har du tænkt dig, at din hund skal deltage i?

 • En rolig hund at hygge sig med.
 • En brugshund at arbejde og gå til konkurrencer med.
 • En jagthund at gå på jagt med.
 • En løbekammerat at dyrke motion med.
 • En agilityhund, at gå til konkurrencer med.
 • En lydighedshund at gå til konkurrencer med.
 • En trækhund til at hjælpe med oppakningen på vandreturen.
 • En udstillingshund.
 • En avlshund.

Overvej nøje, hvilke aktiviteter du forventer, at din hund skal deltage i. Der findes racer, som er specialiseret til at udføre en helt bestemt opgave, mens andre racer er allround-hunde.

Pelspleje

Alle hunde har en pels, der skal plejes, og de fleste hunde fælder.
Vil du have en:

 • Korthåret, nem pels, der ikke kræver særlig meget arbejde, men hvis korte hår ender i alt stof og kan være svære at fjerne?
 • Ruhåret pels, der skal trimmes 2 gange om året, hvis du har hunden som kæledyr, men som måske kræver professionel trimning, hvis du overvejer en karriere i udstillingsringen? 
 • Langhåret pels, der kræver daglig pleje. En rigtig langhåret, fodlang hundepels skal desuden bades regelmæssigt.
 • Krøllet pels, der fælder meget lidt, men som kræver regelmæssig klipning. Til hjemmebrug kan du selv lære at klippe hunden, men til udstilling kræver det viden og håndelag at forme den korrekte frisure, som fremhæver hundens eksteriør.