Henrik von Eckermanns internationale springkarriere tog fart, da han arbejdede som rytter i en stald med hundredvis af heste. Da han tog endnu et skridt op i verdenstoppen, og i øvrigt også blev selvstændig, tog Henrik von Eckermann et aktivt valg - hans stald har nu kun otte heste, som alle er langt oppe i klasserne. Heste, som Henrik tilbringer det meste af sin vågne tid med.

"Jeg er lidt af en kontrolfreak. Jeg vil holde styr på alt og kan ikke give slip på noget. Hvis jeg føler, at noget ikke fungerer med en hest, vil jeg gerne kunne tage mig tid i fred og ro uden at føle stress over, at jeg har ti andre heste, der venter på mig."

Grundighed er noget, han altid har haft med sig

"Jeg har altid villet gøre alt 110 procent, også hvis det var at gøre rent på mit værelse derhjemme. Så det er sådan, jeg er som person," siger han.

Al den tid i stalden og i sadlen betyder også, at Henrik tidligt bemærker den mindste ændring i hestenes adfærd, velbefindende og fysik.

"Jeg er meget opmærksom på, om hestene er mere smidig på den ene side end den anden. Det er noget, jeg ikke bryder mig om, fordi jeg tror, at hvis hesten er uens i sin smidighed, er der noget, der forstyrrer den. Der er en risiko for, at det skaber en overbelastning et eller andet sted, og de fleste skader hos springheste kommer fra overbelastning."

"Jeg vil gerne mærke, hvordan hesten traver og galoperer på begge volter, at den er ens - jeg ved præcis, hvordan de skal føles, men jeg vil også gerne se, hvordan hestene skridter, traver og galoperer i longe, så jeg longerer dem en gang om ugen. Man får en masse information, når man ser hesten fra siden."

Udover forskelligheder mellem volterne kigger Henrik efter detaljer, der ændrer sig fra uge til uge under longeringen.

"Det er derfor, jeg gør det så ofte, det er som en database med information om præcis, hvordan hesten bevæger sig - hvad der er normalt, og hvad der afviger. En hest skubber sig måske lidt indad på den ene volte sammenlignet med den anden volte. En anden hest er lidt mere livlig eller træt den ene uge, og jeg kan overveje, hvorfor det er sådan. Listen, over de ting man kan se, er lang. Jeg vil gerne se, hvordan hesten opfører sig i longen, sammenlignet med den følelse, jeg får, når jeg rider - alt sammen for at samle så meget information som muligt, så jeg kan forudsige ting, der måske er på vej, men også så jeg kan se de ting, der er blevet bedre."

Så hvad gør verdensetteren, når han synes, at en hest opfører sig lidt anderledes?

"Det første, jeg finder frem, er nok hovtangen," siger han med et grin.

"Jeg har min dyrlæge, som jeg har arbejdet sammen med i mange år, og jeg har stor tillid til ham. Jeg har været i gamet et stykke tid nu, så jeg har fået en del erfaring med at prøve at finde ud af, hvad der plager hesten. Jeg filmer også altid min hest - både på hårdt og blødt underlag, fordi det kan indikere, hvad det er for et problem, hesten har - og sender klippet til min dyrlæge."

Henrik von Eckermann nævner vigtigheden af at kunne diskutere, hvordan hesten har det, med en person man stoler på.

"Jeg tror, det er meget vigtigt at have en dyrlæge, man kan diskutere ting med, detaljer man som rytter føler i ridningen - vi vil gerne hjælpe hestene, før der opstår en mulig skade. Jeg tror, at denne sensitivitet er så utrolig vigtig. At man hele tiden lytter til hesten," siger han og fortsætter:

"Jeg kunne aldrig ride rundt og tale i telefon eller lytte til musik med hovedtelefoner, mens jeg rider - jeg ville helt miste kontakten med min hest. Det handler heller ikke om at ride på hesten syv dage om ugen, men mere om at se på hesten hver dag, mærke den og se dens adfærd.”

At være lydhør over for sin hest handler også om sikkerhed, om at kende sin hest bedst muligt.

"Der er en traktor derovre, og min hest kan ikke lide traktorer. Det er så vigtigt altid at være et skridt foran", siger Henrik.

Ud over dyrlægen spiller beslagsmeden en stor rolle i Henrik von Eckermanns team.

"Smeden er en meget vigtig person. Selv om de har to forskellige job, er det et must, at min beslagsmed og min dyrlæge kan samarbejde med hinanden. Man får aldrig en helt sund hest uden gode hove."

Verdensmesterens tips

  • Se på din hest. Ridetimen er kun en lille del af den tid, du tilbringer med din hest - du kan lære meget ved at observere hestens adfærd i stalden, boksen og på folden.
  • Lad være med at stresse. Prøv at fokusere på hesten, når du er i stalden.
  • Lær din hest at kende. Jo bedre du kender din hest, jo lettere kan du se, når der er noget galt.
  • Få hjælp. Find en dyrlæge, en beslagsmed og andre, du stoler på og lav dit eget team.