Dressurtræning i naturen

Der er mange fordele ved at ride i naturen uanset hestens uddannelse og alder. Du vænner hesten til, at den stadig skal koncentrere sig, selvom omgivelserne skifter – en fordel der i den grad kan bruges på konkurrencebanerne, og den får adspredelse fra de normale omgivelser. Ved at anvende sin kreativitet i naturen vil du kunne skabe et positivt læringsmiljø, hvor du stadig får trænet hesten i de øvelser, du senere kan bruge på banen.

Forslag til øvelser i naturen:

  • Træn fremadsøgning og tempovekslinger – når du rider i naturen, vil hesten ofte naturligt gå mere frem, og det kan du som rytter bruge til at træne tempovekslinger i alle gangarter. Sådan får du både aktiveret bagparten, men du får også forfinet signalerne for frem og tilbage. Et utrolig vigtigt element i alle discipliner i ridesporten.
  • Ridning op og ned ad bakke styrker din hests muskler, sener og led. Det er derfor god træning til samlingen eller springtræningen, når du rider i bakket terræn.
  • Træn løsgørenhed ved hjælp af schenkelvigninger eller versader på stierne. Det behøver ikke være mange skridt af gangen, som vi kender det fra ridehuset, men blot et par skridt den ene vej og så den anden. Omstillingen fra side til side er med til at holde din hest kvik for schenklen og smidig i kroppen.
  • Har du mulighed for at lægge grene ud på skovstien, så kan grene sagtens fungere som travbomme. Her får du samme effekt, som travbommene hjemme på banen, og du holder samtidig også hesten opmærksom på underlaget.
  • Ridning i naturen byder på forskellige underlag, hvilket er rigtig godt for din hests sener, ligamenter og led. Samtidig styrker du din hests proprioception, som er med til at styrke hestens balance og fornemmelse for, hvor den placerer sine ben.
  • Det er naturligvis vigtigt, at du tilpasser dine rideture i naturen til hestens form og styrke. For meget bakketræning kan resultere i en rigtig øm bagpart, hvis ikke hesten normalt er vant til det.

Miljøtræning og tricks fra jorden

Skal hesten have en rytterfri dag – eller trænger den til en anderledes træning, så kan du også bruge tiden på miljøtræning eller tricks. Miljøtræning er brugbart, når du senere møder nogle ting, hesten finder farlige, mens tricks kan bruges som et sjovt afbræk. Nogle tricks kan faktisk være med til at hjælpe din hest i dressuren. Husk, at det tager tid for hesten at lære, så derfor er det en god ide at træne lidt hver dag og være væbnet med en god portion godbidder.

Miljøtræning

Væn hesten til nogle af de ting, den kan blive udsat for, når du starter stævner eller rider i naturen. Det kan være paraplyer, plastic, presenninger o.lign. Gå altid langsomt frem, så hesten ikke bliver overvældet af indtrykkene, og det bliver en dårlig oplevelse – og husk masser af ros, når den reagerer, som du ønsker.

Lær din hest spanske skridt

Start med at ”kilde” hesten med en pisk på forbenet og sige ”løft”. Når hesten så løfter benet, skal du give den en godbid, så den forstår, at det er den reaktion, du ønsker. Når hesten har forstået det, kan du selv løfte sit eget ben samtidig med hesten. Her forsøger du at kæde dit benløft sammen med hestens, så hesten til sidst forstår, at når du løfter benet, så skal den også gøre det. Husk igen godbidder, når den gør det rigtige. Når hesten kan løfte begge ben, kan du begynde at træne det, når den går. Løft selv dit ben højt, mens du tager skridtet fremad, og hjælp hesten ved at sige ”løft”, inden den sætter benet i jorden.

Har hesten først lært spanske skridt, kan det ofte være med til at forbedre den øgede trav, da hesten forstår, at den kan strække sine ben længere frem.

Lær din hest at holde en pisk i munden

Tag en pisk op til hestens mund. Så snart hesten tygger lidt på pisken, skal du rose den. Dette fortsætter du med, indtil hesten forstår det. Derefter kan du begynde at forlange lidt mere, dvs. hesten skal nu holde pisken i munden i nogle få sekunder – husk at rose.