Lad være med at stresse

Det er vigtigt, du ikke stresser med at få hesten i gang igen. Går du for hurtigt frem, risikerer du bare, at din hest bliver skadet. Start stille og roligt op og øg så træningen og intensiteten gradvist, når hesten kommer i bedre form og bliver stærkere.

Det er naturligvis essentielt for din planlægning af genoptræningen, hvordan hesten har holdt ferie. Har den holdt helt fri fra ridning? Eller har den været holdt i gang med let ridning, men med nedsat intensitet? Hvis din hest slet ikke har været redet, så vil det tage længere tid for både led, muskler og sener at blive stærke igen. Det er dog også vigtigt at kigge på, hvordan hestens form var, inden den kom på ferie. Ofte vil heste, der var i god form inden ferien, kunne komme lidt hurtigere i gang, da de havde et bedre udgangspunkt.

Variér træningen

Selvom du har store mål inden for en bestemt disciplin, så er det vigtigt, du får varieret din træning. Det skaber en stærkere og mere holdbar hest, da den får trænet forskellige muskelgrupper og undgår overbelastning af de muskler, der arbejder ofte og ensformigt. Det er dog også med til at bevare hestens motivation, så den ikke kører sur i arbejdet. Her får du lidt inspiration til, hvad en uges varieret træning kan byde på:

  • Turridning gerne i kuperet terræn med bakker
  • Løsgørende gymnastikridning
  • Dressur
  • Springning
  • Bomtræning
  • Longering
  • Løsspringning

Det er lige så vigtigt, at intensiteten i træningen varieres, så hesten ikke trænes hårdt alle ugens dage. Der skal også være dage, hvor der er fokus på restitution, så de ømme muskler kan komme sig. Og ømme muskler er endnu mere almindeligt, når hesten skal i gang med arbejde efter en pause, så hav ekstra fokus på det i perioden efter sommerferien.

Rid også gerne på forskellige underlag. Det træner hestens sener og ligamenter på forskellige måder, så alle dele af dens krop bliver holdt stærke, og samtidig bliver den trænet i at være opmærksom på sine ben, og hvor den placerer dem.

Vær obs på fodermængden

Hvis din hest har gået på sommergræs, så har den måske fået lidt ekstra på sidebenene, som den skal smide. Det giver en ekstra belastning på skelettet, og det er derfor vigtigt, at du tager hensyn til overvægten i træningen. Hesten har ekstra at bære på, og den vil derfor blive træt hurtigere og har større risiko for overbelastningsskader. Det er også vigtigt at huske på, at det aldrig er en god idé at sulte en hest ned i vægt. Vægten skal langsomt ned, mens hesten stadig er dækket ind med vigtige vitaminer og mineraler. Tal evt. med din dyrlæge om en foderplan, der kan få din hest ned i vægt, men samtidig give den nok energi at arbejde på.

Få tjekket din sadel

Når din hest ikke arbejder, som den plejer, så vil den ofte ændre form, da den f.eks. kan blive mere muskelfattig og mere rund om maven pga. det lækre græs. Det kan have stor betydning for, hvordan din sadel ligger på den. Selvom det måske kun er i genoptræningsperioden, at sadlen ikke ligger optimalt, så er det stadig vigtigt at få et par professionelle øjne på den. Sammen kan I finde den optimale løsning, så hesten ikke får trykninger og ondt i ryggen i perioden. Det er ikke sikkert, sadlen behøver en om- eller opstopning – måske kan problemet løses med en korrigerende pad, indtil hesten er oppe i form igen. Generelt anbefaler vi altid, at man jævnligt får tjekket sin sadel, så eventuelle problemer bliver fanget i opløbet.