I Sverige har Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) og Statens Veterinærmedicinske Anstalt (Svarer til Fødevarestyrelsen)  i de seneste to år forsket i hestes behov for at søge ly om sommeren. Resultatet viser, at en del heste vælger at søge ly mod både varme og insekter, hvis de får mulighed for det.

I studiet, der gennemførtes i juli og august 2012 og 2013, deltog otte varmblods rideheste fra Jällagymnasiet i Uppsala. Forskerne Elke Hartmann og Kristina Dahlborn fra SLU studerede, om hestene valgte at anvende læ-muligheder, når de var i folden, og hvilken sammenhæng der var mellem ønsket om beskyttelse samt vejr og forekomst af insekter.

Lukket læskur blev foretrukket

I første halvdel af studiet (i 2012) fik hestene to forskellige læskure at vælge mellem i folden – et lukket skur med tag og tre lukkede sider, og et mere åbent skur med tag, men tre åbne sider. Fem af de otte heste valgte det lukkede skur i 1-6 timer om dagen – selv om der var fire grader varmere i det lukkede skur end i det åbne. Det åbne skur blev næsten ikke brugt.

De dage, hvor der var mere blæst, brugte hestene ikke skuret lige så tit. Når hestene stod i det lukkede skur, virkede de mindre generede af insekter. 

Hestene fik tre valgmuligheder

I løbet af sommeren 2013 fortsatte undersøgelsen, og nu ville forskerne gerne have bekræftet, at hestene foretrak det lukkede skur. Otte heste deltog, hvoraf seks havde deltaget i 2012. 

Hestene fik nu tre valgmuligheder, for at finde ud af, hvad der var vigtigst for hestene: at have et læskur med tag og lukket bagside, kun tag uden vægge eller en kombination af begge dele. Forskerne ville desuden gerne vide, om hestene brugte læskuret om natten, og derfor installerede de et overvågningskamera.

Udendørstemperaturen var i gennemsnit 20 grader om dagen og 15 grader om natten. Også denne gang brugte hestene næsten udelukkende det lukkede skur med tag i forsøgsperioden, mens det åbne skur uden vægge, næsten ikke blev brugt. Forskerne kunne ikke se nogen forskel mellem anvendelsen dag og nat.

Konklusionen blev, at man nok bør tilbyde heste et læskur også om sommeren, især når der er mange insekter – sådan at hestene selv kan vælge.