Grumset urin / blærebetændelse hos hest

Min vallaks urin ser grumset ud. Jeg synes ikke, han har besvær med at tisse. Kan det være blærebetændelse? Hvor almindeligt er det egentlig, at heste får blærebetændelse?

Dyrlægen svarer:

Det er helt normalt, at hestens urin er lidt grumset og tyktflydende. Hestes urin har et helt andet udseende og en helt anden konsistens end f.eks. hunde og kattes urin. Når din hest ikke har nogen gener, når han tisser, er det ikke sandsynligt, at han har blærebetændelse. Hvis du er bekymret eller opdager andre symptomer, vil jeg råde dig til at kontakte din dyrlæge. 

Symptom

Symptomerne på blærebetændelse er som regel, at hesten går og strinter større eller mindre mængder urin, eller at den slet ikke kan tisse. Urinens farve kan også være andreledes og f.eks. indeholde blod eller pus. 

Årsag

Blærebetændelse er ikke almindeligt hos hest, men det forekommer. Som regel skyldes det en bagvedliggende årsag, der for eksempel kan være urinsten eller hos hopper skader i forbindelse med foling. Ofte kan man ikke finde den egentlige årsag. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hold altid øje med, hvordan din hest har det, og læg mærke til eventuelle forandringer. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis du bemærker, at hesten har problemer, når den tisser eller har tegn på andre af ovennævnte problemer, skal du kontakte dyrlægen. Hvis hesten ikke kan tisse, er tilstanden akut!

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?