Rindende øjne

Min hest får altid rindende øjne [eller løbende, hvis I foretrækker] on sommeren. Hvad kan det skyldes?

Dyrlægen svarer:

Hvis din hest kun har problemet om sommeren, skyldes det formodentlig fluer og andre insekter, som irriterer hestens øjne. Hvis en hest får problemer med rindende øjne, som ikke er årstidsbestemt, kan det have flere andre årsager. Det kan f.eks. skyldes tilstoppede eller forsnævrede tårekanaler eller en skade på øjet. 

Årsag

Det er meget almindeligt, at hesten om sommeren bliver generet af fluer og andre insekter, som giver øjenirritationer. Det skyldes, at insekterne sætter sig omkring hesten øjne for at mæske sig med tårevæske, og dermed kommer de til at irritere øjet. Andre årsager kan være, at hesten har fået noget snavs ind i øjet som generer, eller at hesten har fået beskadiget hornhinden. Snævre eller tilstoppede tårekanaler kan også give anledning til rindende øjne.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Heste med en kraftig pandelok er ofte bedre beskyttet imod irriterende insekter. Hvis din hest ikke har så kraftig en pandelok, kan du give den fluebeskyttelse på i form af pandebånd med fluestrimler, fluehætte eller -maske på. Du kan lindre irritationen ved forsigtigt at tørre hestens øje med en tot vat dyppet i rent (helst kogt og afkølet) vand. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om, at hesten har beskadiget øjet, hvis øjet er meget hævet eller hvis hesten har smerter og kniber øjet sammen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?