Øjenbetændelse hos hest

Min hest har fået betændelse i højre øje og er blevet behandlet. Dyrlægen sagde, at det kan komme igen, selv efter behandling. Passer det, og hvad skyldes det?

Dyrlægen svarer:

Hvis hesten har haft en alvorlig øjenbetændelse, er der risiko for, at det kan komme tilbage, ganske som din dyrlæge har sagt. Hvis øjenbetændelsen skyldes, at hesten har fået en rift i øjet, så der er kommet sår på hornhinden, er der som regel mindre risiko for tilbagefald. Når riften først er helet ordentligt, er der sjældent nogen tilbagevendende problemer. Ved en almindelig øjenbetændelse uden nogen kendt årsag er der større risiko for tilbagefald. Visse øjenbetændelser har det, man kalder en autoimmun årsag, hvor immunforsvaret angriber kroppens eget væv, i dette tilfælde øjet, og her ser man næsten altid tilbagefald. 

Symptom

Øjet bliver rødt og meget irriteret, og der kan komme flåd fra øjet nogle gange med pus. Ofte vil hesten stå og blinke eller lukke det betændte øje helt. Hvis hesten har fået sår på hornhinden, kan man nogle gange se en grålig hinde over øjet. Ved meget alvorlige betændelser trækker pupillen sig sammen og bliver meget lille.

Årsag

Milde tilfælde af øjenbetændelse skyldes som regel, at hesten har fået støv eller snavs i øjet eller er blevet meget irriteret af fluer og andre insekter. Mere alvorlige betændelsestilstande kan skyldes sår på hornhinden eller være symptom på en autoimmun sygdom. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan selv bade hestens øje med afkølet kogt vand. Gør det flere gange om dagen for at fjerne flåd/betændelse og evt. snavs. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at øjenbetændelse kan skyldes en rift eller lign. i øjet, som skal behandles af dyrlægen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hesten lukker øjet eller kniber det meget sammen, skal man altid tilkalde dyrlægen for at få afgjort, om der skulle være en alvorlig skade på øjet. Ved mistanke eller vished om sår på hornhinden, skal man også altid kontakte dyrlægen og sørge for, at hesten hurtigt bliver behandlet med medicin. Det vigtigste, man kan gøre for at undgå tilbagefald, er at sørge for, at den bagvedliggende grund til øjebetændelsen behandles.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?