Polyneuropati

Min hest er begyndt at snuble, og i går faldt han omkuld, mens vi red. Jeg er bange for, at det måske er polyneuropati, som jeg har læst rammer heste i Sverige, men jeg har ikke hørt, at sygdommen skulle findes i Danmark og tænker, at der også kan være andre årsager. Hvad skal jeg gøre? 

Dyrlægen svarer:

Præcis som du skriver, passer symptomerne på nervesygdommen polyneuropati, men de kan også skyldes andre sygdomme eller skader. Der har endnu ikke været tilfælde af polyneuropati i Danmark, så det er ikke sandsynligt, at din hest har fået denne sygdom, men du er selvfølgelig nødt til at få en dyrlæge til at undersøge din hest for at finde ud af, hvad der er galt. Dyrlægen kan fastslå, om det er polyneuropati ved hjælp af en neurologisk undersøgelse og en blodprøve. 

Symptom

Det første symptom på polyneuropati kan være, at hestens bagben giver efter, den snubler og ”koder over”, det vil sige, at den lander på forsiden af bagbenene. I sværere tilfælde kan hesten falde omkuld uden at kunne komme op igen. Det skyldes, at hesten bliver svagelig især i bagbenene. Det er vigtigt at huske, at en hest, der snubler eller falder, ikke er nok til at stille diagnosen polyneuropati.

Årsag

Man ved endnu ikke, hvad årsagen til polyneuropati er. I øjeblikket forskes der i emnet især i Norden, og man overvejer, om årsagen skal findes i giftstoffer i den plastic, man bruger til wrap-hø eller om det kan være en reaktion på en tidligere infektion. Man har set tilfælde i Norge, Sverige og Finland, men som nævnt endnu ikke i Danmark.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis det viser sig, at din hest har polyneuropati, vil din dyrlæge anbefale hvile. Sørg for at hesten står i et roligt, stressfrit miljø med god strøelse, så den ikke skal anstrenge sig unødigt. I nogle tilfælde skal man sørge for at beskytte kodeleddene. Det tager lang tid for hestene at komme sig ofte fra nogle måneder op til et års tid.

Det er altid godt at være omhyggelig med foderhygiejne og den generelle pasning og pleje af hesten. Især så længe man har mistanke om, at sygdommen skyldes noget, der findes i hestefoder. Men dette er helt generelle råd, da man endnu ikke ved, hvordan man skal forebygge sygdommen. Som sagt er det ikke sandsynligt, at denne sygdom har ramt din hest.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

En hest med polyneuropati skal undersøges af en dyrlæge, så man kan være helt sikker på at diagnosen er korrekt. Symptomerne kan skyldes flere andre sygdomme og skader så som halthed, ledsmerter, manglende beskæring af hoven og slingerhed/wobbler. Jeg vil anbefale dig at kontakte din dyrlæge hurtigst muligt, så du kan få en afklaring.  

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?