COPD

Hvad er COPD og hvad skyldes sygdommen?

Dyrlægen svarer:

COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (også kaldet engbrystighed), er en kronisk lungesygdom hos heste, forårsaget af, at lungevævet bliver mindre elastisk, sådan at hesten får svært ved at få ilt nok, når den trækker vejret. 

Symptom

De mest almindelige symptomer på COPD er hoste, nedsat præstationsevne og besværet vejrtrækning. Næseflåd kan også forekomme i nogle tilfælde. Sygdommen kommer ofte snigende med nedsat præstationsevne og hoste som de indledende tegn på sygdommen efterfulgt af andre symptomer. 

Årsag

COPD forårsages af allergi, altså overfølsomhed over for støv og mug fra dårligt foder og/eller staldmiljø. En overfølsom hest vil nemt få infektioner i luftvejene, slimhinderne i de nedre luftveje hæver, og der dannes slim i luftrøret. Det betyder, at hesten får sværere ved at trække vejret, begynder at hoste og ikke kan præstere det samme som tidligere. Kronisk bronkitis kan også være årsag til COPD, det er derfor vigtigt, at heste med luftvejsinfektioner og bronkitis får den nødvendige tid til at komme sig. 

Hvad kan jeg selv gøre?

For at undgå eller forebygge COPD er det vigtigt at sørge for rent og støvfrit staldmiljø med god udluftning uden træk. Samtidig er det af afgørende betydning, at alt foder er af høj kvalitet, og at hø med mug og svampesporer kasseres. Det er også en god idé at sørge for, at hesten er vaccineret mod influenza og herpesvirus, da det nedsætter risikoen for luftevejsinfektioner. Hvis din hest er diagnosticeret med COPD, er det vigtigt at sørge for, at den undgår at blive udsat for støv. Stråfoder bør vandes eller udskiftes med wrap, og det allerbedste er at lade hesten gå på fold så meget som muligt.  

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?