Ringorm

Min hest har bare, skællede pletter i pelsen. Kan det være ringorm, og hvordan smitter det i så fald?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hest kan have fået ringorm. Da sygdommen er meget smitsom, er det vigtigt at isolere hesten, så snart mistanken opstår, og følge nedenstående råd for at undgå at smitten spredes.

Symptom

Ringorm kan ytre sig lidt forskelligt afhængigt af, hvor fremskreden infektionen er, når den opdages. De første symptomer er mindre hævelser i huden med skorpedannelse. Senere i sygdomsforløbet bliver lidelsen mere synlig med hårløse, tørre pletter af varierende størrelse. Fortykket hud forekommer også. Ringorm optræder som regel i hovedet, på halsen og kroppen.

Årsag

Ringorm er en af de mest smitsomme hudsygdomme hos hest. Sygdommen skyldes svampeinfektion, der både kan smitte direkte og indirekte, det vi sige, at sygdommen smitter fra hest til hest og fra udstyr, omgivelser og tøj til hest. Det er også en zoonose og smitter derfor fra hest til menneske og hest til andre dyr. Grunden, til at ringorm er så smitsom en hudsygdom, er, at svampesporene kan overleve uden for værtsdyret i meget lang tid.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis der er mistanke om ringorm, eller lidelsen er konstateret, bør de ramte heste isoleres straks. På grund af smittefaren bør mennesker ikke have mere kontakt med hesten end højst nødvendigt. Brug engangshandsker ved direkte berøring.

Når hesten er i behandling, skal også stalden og alt rideudstyr rengøres og desinficeres. Vær især opmærksom på grundig rengøring af boks og stald samt børster og lignende. da smitten kan være aktiv i månedsvis i omgivelserne. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen for at få en recept på medicin mod ringorm. Selv om sygdommen ofte går over af sig selv, fremskynder det helbredelse og mindsker smittefaren, hvis hesten behandles. Heste, der har haft lidelsen én gang bliver immune.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?