Lus

Min hest har pletvist tabt pelsen, men jeg kan ikke se nogen sår. Hvad kan det være?

Dyrlægen svarer:

Den mest almindelige årsag til pletvist hårtab er, at hesten har fået pelslus, en bidende lus, der lever af at spise hudceller og skæl, modsat sugende lus, der suger blod. Du kan selv behandle hesten for lus, men hvis der er mistanke om, at de bare pletter kan skyldes noget andet, bør dyrlægen undersøge din hest. 

Symptom

Hesten mister pelsen, ganske som du beskriver, og det giver anledning til bare pletter eller partier på hesten. Lusene kan give kløe, men det behøver ikke altid at være tilfældet. 

Årsag

Lus smitter først og fremmest ved direkte kontakt med andre heste, der har lus eller i sjældnere tilfælde med udstyr. Ungheste og heste med længere/tættere pels rammes hyppigere, især om efteråret og vinteren. De samme gælder gamle og syge heste, samt heste i dårlig foderstand.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan se grundigt efter helt nede ved hestens hud samt i manen og ved haleroden – her kan lusene eller deres æg ofte ses med det blotte øje. Lusemiddel til hest kan købes på apoteket, og du kan selv behandle hesten.

Hold smittede heste væk fra andre heste og rengør for en sikkerheds skyld også udstyr for at begrænse smitterisikoen. Lus kan ikke overleve ret længe uden for værtsdyret. Tjek hestens foderplan, da heste i dårlig foderstand har større risiko for at få lus. Du kan også tynde ud i manen, hvis den er meget kraftig.   

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?