Muk

Min hest har fået muk, er det noget, jeg selv kan behandle?

Dyrlægen svarer:

Der findes mange ting, du kan gøre, både for at behandle og forebygge muk. Jeg har nævnt nogle af dem nedenfor. Det er dog vigtigt at gå til dyrlægen, hvis ikke tilstanden bedres eller forsvinder forholdsvis hurtigt. Der findes mange ting, du kan gøre, både for at behandle og forebygge muk. Jeg har nævnt nogle af dem nedenfor. Det er dog vigtigt at gå til dyrlægen, hvis ikke tilstanden bedres eller forsvinder forholdsvis hurtigt. 

Symptom

De mest almindelige symptomer ved muk er, at hesten får sårskorper i kode leddene. Andre symptomer på muk kan være varme, hævelse, ømhed og rødme. En hest med et alvorligt anfald af muk kan blive halt. 

Årsag

Muk er en hudinfektion i hestens kodeled. Her er huden tynd og derfor ekstra følsom. Når hesten for eksempel går i mudrede folde, bliver huden fugtig og en eventuel bakterieinfektion kan få gode betingelser, sådan at der dannes sår og sårskorper i huden. Det er derfor meget almindeligt at hesten får muk i meget regnfulde perioder, hvor der bliver mere mudret der, hvor de færdes. Heste med hvide koder har større risiko for at få muk end heste med mørke koder.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Man kan i nogle tilfælde selv behandle muk og også gøre meget for at forebygge det.

Behandling du selv kan foretage: Vask koderne med en antiseptisk shampoo f.eks. klorhexidinshampoo. Tør benet grundigt og smør med en blødgørende salve. Begynd med at rense/vaske stedet og sørg så for at blødgøre sårskorperne, sådan at sårene falder af. Efterhånden kan du komme til at vaske under sårskorperne, hvor bakterierne sidder. Det vigtigste er at sørge for at tørre området grundigt, når du har vasket det, og smøre med den blødgørende salve. 

Forebyggende foranstaltninger: Hold din hest ren, og hold dagligt øje med både hest og folde. Det er vigtigt at sørge for, at hestens kodeled altid er rene og tørre, men lige så vigtigt at sørge for en ren og tør boks. Skyl mudrede ben og tør grundigt efter, alternativt kan du lade hestens ben tørre, og derefter børste det indtørrede mudder af. Rens også børsterne jævnligt. Mug ud i boksen med jævne mellemrum. Hold øje med de folde, hvor hesten går, og prøv at holde dem så fri for mudder som muligt. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis du ikke forholdsvis hurtigt får bugt med din hests muk, anbefaler jeg, at du går til dyrlægen, som kan sætte ind med en mere dybdevirkende behandling f.eks. med antibiotika. Hvis hesten går rundt med muk i længere tid, kan det udvikle sig til betændelse i benenes lymfesystem, lymfangitis.   

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?