Hovbyld

Min hest halter på det ene bagben. Min staldkammerat mener, at det er en hovbyld. Hvordan kan jeg finde ud af, om det er en hovbyld, der er årsag til min hests halten?

Dyrlægen svarer:

Der kan være mange årsager til, at din hest halter, heriblandt hovbyld, som du nævner. Ofte kan man ikke se hovbylden med det blotte øje, og det kan være svært at finde den de første par dage. Din dyrlæge eller beslagsmed kan hjælpe dig med at fastslå, om det er en hovbyld eller ej. Hvis det er noget andet, der forårsager haltheden, er det vigtigt, at du får dyrlægen til at undersøge, hvad problemet er. 

Symptom

Et almindeligt symptom på hovbyld er pludselig og voldsom halthed. Hoven bliver ofte varm, og hesten kan få hævelser i fordybningen mellem ballerne og nogle gange også helt op over koden. Man kan ofte mærke en kraftig puls i arterierne til hoven. Der er ikke nødvendigvis nogen ydre tegn på skade, og en hovbyld kan være meget svær at finde selv.  

Årsag

Hovbylder skyldes som regel, at hesten har trådt på noget skarpt, sådan at der opstår infektion i hovens læderhud. Der er flere andre årsager til hovbylder, f.eks. indtrådt søm og andre hovskader. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du – som i tilfældet med din egen hest – har mistanke om hovbyld, er det vigtigt at sætte hesten i boks, indtil dyrlægen eller beslagsmeden kan komme ud. Vær opmærksom på hestens almentilstand.

For at forebygge, at din hest får hovbylder, er det vigtigt at undersøge underlaget på træningsbaner og i stald og folde. Undgå skarpe sten, is og lignende, og undgå at træne på dårligt underlag. Læg såler på heste, der er følsomme, og slip ikke heste på græs, hvis de lige er blevet beskåret og ikke er skoet. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis haltheden ikke skyldes en hovbyld, skal du bede dyrlægen om at finde årsagen til, at din hest er blevet halt. Hvis hesten får det værre, eller hvis hovbylden ikke læger i løbet af 3-4 dage, skal du få dyrlægen til at undersøge hesten igen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?