Kodeledsbetændelse

Hvad er fordele og ulemper ved at behandle betændelse i hestens kodeled? 

Dyrlægen svarer:

Hesten bliver hurtigere rask, hvis den behandles hos dyrlægen, der kan give indsprøjtninger direkte i leddet. Det nedsætter risikoen for følgesygdomme. Ved et mildt tilfælde af kodeledsbetændelse, kan man ofte nøjes med at lade hesten hvile, indtil den er rask, men det tager som regel væsentlig længere tid, end hvis man vælger en aktiv behandling. Jeg vil anbefale, at du fortsætter diskussionen med din egen dyrlæge, der bedre kan rådgive dig om netop din hests situation. 

Årsag

Kodeledsbetændelse skyldes slidgigt (artrose) i hestens led, der igen skyldes længerevarende overbelastning. Som følge af overbelastningen opstår der skader på de enkelte dele i leddet, det kan f.eks. være nedbrydning af ledbrusk, knogle-nydannelser og/eller fortykkelse af ledkapslen. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Forebyggende: Det er altid en god idé at sørge for at varme hesten grundigt op, før hårdt arbejde, Samtidig skal man tænke på altid at ride hesten i et passende tempo og god balance. Sørg for afveksling i arbejdet, og undgå overbelastning.

Når skaden er sket: Få hesten undersøgt og i behandling hurtigst muligt. Følg altid dyrlægens råd og lad hesten hvile indtil den er helt rask. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt altid dyrlægen ved mistanke eller vished om kodeledsbetændelse.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?