Angst

Jeg har en varmblodshoppe, som pludselig er blevet bange for alt muligt. Hun farer sammen for ingenting, og det har hun aldrig gjort før. Jeg har haft hende i tre år, og det her begyndte for en måned siden. 

Dyrlægen svarer:

Jeg synes, du skal begynde med at få afklaret, om din hests angst bunder i en eller anden sygdom eller skade, eftersom den er opstået så pludseligt. Årsagen kan for eksempel være, at hesten har fået problemer med synet, eller at den har ondt. 

Årsag

Heste er ligesom vi mennesker bange for mange ting. Det er meget individuelt, hvad den enkelte hest kan være bange for. Når man pludselig ser øget angst, kan det være tegn på, at der er sket noget, som har skræmt hesten og ødelagt dens selvtillid, men det kan også dreje sig om en skade eller sygdom. Andre årsager kan være forkert fodersammensætning eller pludselig ændring af foderet, som giver hesten alt for meget energi og gør den ”overfølsom”. Andre store ændringer i hestens hverdag kan også være årsag til, at hesten bliver angst. Hvis hestens angst ikke skyldes nogen af disse ting, men alligevel påvirker din og hestens sikkerhed, bør du prøve, om problemet kan afhjælpes med træning. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Første trin er at undersøge, hvad angsten kan skyldes. Hvis dyrlægen kan udelukke, at hesten er syg eller kommet til skade, vil jeg anbefale, at du får hjælp til at komme videre. Henvend dig til en træner eller anden kyndig person, som har erfaring med at håndtere heste, der er bange. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Ved markant og pludseligt opstået angst, der ikke har nogen umiddelbar årsag, anbefaler jeg altid, at man får dyrlægen til at undersøge hesten, før man eventuelt går videre. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?