Sår på hornhinden

I går aftes begyndte min hund pludselig at knibe det ene øje i. Det virker, som om hun har smerter, og jeg synes, jeg kan se en lille rift på hornhinden. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe hende?

Dyrlægen svarer:

Når din hund kniber øjet sammen og viser tegn på smerter, er det akut, og du skal straks få dyrlægen til at kigge på øjet, da din hund kan have fået et sår på hornhinden. Hvis det er et sår på hornhinden, kan tilstanden meget hurtigt forværres, og i værste fald kan din hund blive blind. Der kan dog være mange andre grunde til, at din hund kniber øjet sammen. 

Symptom

Ud over, at hunden kniber øjet sammen, som du beskriver, kan øjet også væske mere end normalt. Hunden kan forsøge at gnide sig i øjet med poterne. 

Årsag

Hornhindesår kan skyldes et ydre traume, som for eksempel at hunden har fået noget i øjet eller er blevet revet i øjet af en kat el. lign. Det kan også skyldes en alvorlig bakterieinfektion eller at hunden lider af en hornhindedefekt. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Sørg for at hunden ikke kan komme til at klø sig i øjet. Det sker nemmest ved at give hunden skærm på. Tag til dyrlægen hurtigst muligt. Du kan forsøge at skylle øjet forsigtigt, hvis du kan se, at hunden har noget i øjet. Skyld med en saltvandsopløsning eller kogt, koldt vand. Sørg for ikke at røre ved øjet eller øjenomgivelserne, da det kan forværre situationen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hornhindesår eller mistanke om hornhindesår skal altid undersøges af en dyrlæge. Især hvis hunden udviser tegn på smerte og bliver ved med at knibe øjet sammen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?