Hypotyroidisme

Min dværgschnauzer har fået diagnosen hypothyroidisme. Hvordan vil det påvirke hans livskvalitet?

Dyrlægen svarer:

Det er ret almindeligt, at hunde har nedsat produktion af skjoldbruskkirtelhormon – hypothyroidisme (for lavt stofskifte). Behandling med skjoldbruskkirtelhormon betyder, at hunden kan leve et helt almindeligt liv og have det godt. Hunden får hormonet i tabletform, og behandlingen følges op af årlige tjek hos dyrlægen.

Hypothyroidisme er mere almindeligt hos visse racer, for eksempel golden retriever, dobermann, irsk setter, grand danois, airedale terrier, gravhund, dværgschnauzer, pudel og boxer.

Symptom

Almindelige symptomer er hud- og pelsforandringer, eksempelvis ikke-kløende pelstab, hudbetændelse, pels der ikke vokser ud igen, hvis den klippes, fortykket hud, der bliver tør og skællet, tilbagevendende øreinfektioner mm. En del hunde kan få problemer med fertiliteten, nogle bliver sløve andre tager på i vægt, selv om de ikke spiser særlig meget. 

Årsag

Hypothyroidisme kan bl.a. skyldes betændelse i skjoldbruskkirtlen, som bevirker, at kirtlen danner for lidt skjoldbruskkirtelhormon (Thyroxin). 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis din hund har symptomer på hypothyroidisme. Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, hvor man undersøger for blodets koncentration af skjoldbruskkirtelhormon. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?

Mere om samme emne