Hugormebid hos hund

Hvad gør jeg, hvis min hund bliver bidt af en hugorm? Vi skal i sommerhus denne sommer et sted, hvor der er en del hugorme, og jeg er bange for, at mine hunde kan blive bidt. Der kan være langt til den nærmeste dyrlæge. Har du nogen gode råd til, hvordan vi kan bære vores hunde, hvis de bliver bidt i en pote (vi har to flatcoated retrivere)? 

Dyrlægen svarer:

Det bedste og sikreste er, hvis I kan lære jeres hunde at blive båret rundt om skuldrene med forbenene på den ene side af dit hoved og bagbene på den anden side. Det er meget usædvanligt, at hunde dør af hugormebid. Hvis dine hunde ligger stille ned, når de er blevet bidt, vil en længere køretur som regel ikke forværre tilstanden.  

Symptom

Til at begynde med mærker hunden ikke så meget til et hugormebid, men efter et stykke tid bliver hunden træt og vil helst ligge ned. Efter nogle timer hæver den del af kroppen, hvor biddet sidder voldsomt op. Hvis biddet har ramt næsen eller læberne, vil der komme en kraftig hævelse i hele ansigtet. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet ses som to små huller eller prikker ved siden af hinanden.

Årsag

Hugormegiften er en blanding af flere forskellige gifte eller enzymer. De påvirker blodet, sådan at blodlegemerne nedbrydes og der kan dannes blodpropper. Et af enzymerne nedbryder muskelvævet, og der kan opstå anafylaktisk chok og krampeanfald. 

Hunde bliver almindeligvis bidt i ansigtet eller i forbenene. Generelt bliver de hunde, som bliver bidt i et ben alvorligere påvirket, end de hunde, der bliver bidt i ansigtet. Når hunden går på benet, bidrager musklernes sammentrækning til, sammen med blod- og lymfecirkulationen, at sprede hugormegiften. Det er derfor, det er så vigtigt, at hunden ligger helt stille.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Lad hunden hvile, og hold den så meget i ro som muligt. Giften breder sig hurtigere, hvis hunden rører sig, især hvis hunden er bidt i poten og får lov at gå rundt. Man giver ikke længere cortison ved slangebid. Hvis nærmeste dyrlæge er langt væk, kan man dog give cortison for at mindske smerten. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hugormebid er akut, og du skal altid straks køre hunden til dyrlægen, hvis du har mistanke om, at den er blevet bidt af en hugorm. Hos dyrlægen giver man en såkaldt understøttende behandling i form af drop, smertelindring og overvågning af hjertefunktion, samt blodprøver til kontrol af røde og hvide blodlegemer, blodsukker, lever- og nyretal. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?