Først når fuglen er så svag, at den begynder at sidde og puste sig op eller måske ligefrem sidder nede i bunden af buret, opdager dyreejeren, at der er noget alvorligt galt. På dette tidspunkt er sygdommen ofte så fremskreden, at der ikke er noget som helst at gøre.

Det er derfor meget vigtigt, at du som fugleejer lærer at iagttage små tegn på forandring i fuglens udseende, adfærd og madvaner, sådan at du kan genkende tidlige tegn på sygdom.

Her er nogle af de ting, du ofte bør kontrollere hos din fugl:

Gødning

Fuglens normale afføring består af tre forskellige bestanddele.

  • Afføring, som er restprodukter fra tarmen. Hos frøædende fugle er den som regel grøn eller sort. Hos fugle, der spiser foderpiller, er den som regel mere brunlig. Afføringen skal altid være sammenhængende.
  • Urin, som er væskedelen, der udskilles fra nyrerne og er den ’bløde’ del af gødningen. Den skal være gennemsigtig og klar. Hos fugle, der spiser meget vandholdigt foder, som grøntsager og frugt, er der ofte en forholdsvis stor mængde urin. Det gælder også ved forskellige former for stress, for eksempel dyrlægebesøg.
  • Den tredje bestanddel af gødningen er urinsyre, som er det faste restprodukt fra nyrerne. Den vil normalt være hvid eller flødefarvet og ligge oven på afføringen.

Ændringer i farve, konsistens og indhold er ofte tegn på sygdom. Bemærk at det, dyreejeren tit opfatter som diaré, som regel er en øget mængde urin, dvs. mere væske i gødningen. Det er vigtigt at kigge grundigt på alle tre bestanddele for at afgøre, hvilken en af dem der er anderledes.

Vægt

Det ideelle ville være, at alle fugleejere vejede deres fugle på en digital vægt mindst en gang om ugen. Det er ikke usædvanligt, at fuglen har tabt 1/3 af sin normale vægt, når den kommer til dyrlægen, fordi der er gået alt for langt tid, før ejeren blev klar over, at fuglen var syg!

Adfærd

Hvis en fugl kvidrer eller taler mindre end den plejer, kan det være første tegn på, at den ikke føler sig rask.

Madvaner

Hold øje med, at fuglen ikke begynder at ændre madvaner, for eksempel spiser mere ensidigt eller simpelt hen bare sidder og leger med maden. Ofte tror dyreejeren, at fuglen spiser normalt, selv om den i virkeligheden bare sidder og piller i maden eller smider rundt med den.

Kontakt dyrlægen med det samme

Så snart du får mistanke om, at din fugle er syg, skal du kontakte dyrlægen! Lad være med at ’vente og se’ om det går over – du risikerer, at din fugl bliver alvorligt syg, før behandlingen sættes ind, og udsigterne til bedring bliver meget ringere. Det allerbedste er at tage fuglen med til regelmæssige sundhedstjek hos dyrlægen i stedet for at vente og forsøge at behandle, når sygdommene først er dukket op. Forebyggelse er den bedste behandling!