Neutralisering og kønsmodenhed

Kaniner kan med fordel neutraliseres, af flere grunde. Neutralisering er blandt andet med til at fjerne den store risiko for flere typer kræft, og hormonel adfærd. Ydermere har en neutraliseret kanin lettere ved at blive renlig, og kan derfor trænes til at gå på bakke.

Kaniner bliver ofte, alt efter race, kønsmodne i 4-6 måneders-alderen, og kan derfor begynde at markere sig, med blandt andet urin og pøller. De kan også udvise territoriel og/eller aggressiv adfærd, samt dominans. Dette er frustrerende for kaninen, og i de fleste tilfælde også ejeren. Neutralisering fjerner i de fleste tilfælde denne adfærd, så man igen kan få en rolig og velafbalanceret kanin.

Kaniner er kolonidyr og ikke flokdyr

Det er vigtigt at kaninen får sygepleje gennem hele forløbet, og samtidigt er det alfa omega, at kaninen er korrekt smertedækket.

Socialisering

Kaniner er kolonidyr, ikke at forveksle med flokdyr. De nyder selskab af artsfæller, men med forbehold. Det er vigtigt at kaninen har et sted der er dens eget, så den har mulighed for at trække sig tilbage hvis den har behov for det, så den kan få fred. Hvis man sætter to kaniner i bur sammen, uanset køn, risikerer man at de begynder at slås, da ingen af dem har mulighed for at komme væk. Hvis to kaniner slås, er det ofte med alvorlige skader eller døden som følge.

For at skabe de bedst mulige forudsætninger for en succesfuld sammensætning mellem to (eller flere) kaniner, er det vigtigt at alle kaninerne er neutraliserede og hormonfri. En tommelfingerregel hedder sig, at man skal vente minimum 6 uger efter neutralisering, før man sætter to kaniner sammen. Så er man næsten sikker på, at alle hormonerne er ude af kroppen. Kaniner bør have mindst 4 kvm. pr. kanin. Kaniner kan have meget glæde af hinanden, hvis man bonder dem korrekt, og kemien mellem kaninerne er der. 

Kiwi og Batman nyder hinandens selskab

 

Hvilken kanin skal man vælge

Et spørgsmål man ofte støder på blandt nye kaninejere er, hvilken kanin de skal vælge, når de skal ud og finde en ny kanin. Mange anbefaler mindre racer, da de er søde og børnevenlige – det er dog ikke altid det rette valg. Har man mindre børn i husholdningen, ville en større race ofte være at foretrække, da de store racer tit er for tunge til at børnene kan løfte på dem. Og da kaniner hverken har godt af, eller bryder sig om at blive løftet, er det en god ide at vælge en race, som børnene ikke kan samle op. De store racer har ofte også et mere roligt gemyt.

 Store racer har ofte et mere roligt gemyt.


Udover det, er kaninens race ikke afgørende for temperamentet. Mange har måske hørt, at en race skulle være sødere, mere børnevenlig eller nemmere end andre, men sagen er, at kaniners adfærd ofte er betinget af ejerens adfærd, uanset race. Og alle kaniner er forskellige. Langt de fleste kaniner kan blive suveræne kælekaniner, hvis man tilgodeser deres behov, og respekterer deres grænser når de har brug for fred og ro.

Pelspleje

Nogle kaniner kræver meget pelspleje. Her er tale om blandt andet teddy- og angorakaniner. Mange vælger disse type kaniner, fordi de ser søde ud med alt det plyssede pels – men de kræver enormt meget pelspleje, da underulden let filtrer sammen, og skaber knuder som kan ødelægge huden, og give sår og skader.
Overvejer man en langhåret race, er det vigtigt at man hver dag sætter tid af til pelspleje. Pelspleje indebærer børstning, fjernelse af knuder, som let kan opstå fra dag til dag og trimning.

Man kan med fordel investere i en god trimmer, som man kan benytte til at holde pelsen nede. Ved at holde pelsen nede, kan man blandt andet forebygge knuder, samt undgå den daglige børstning. Vær dog opmærksom på, at hvis man anskaffer sig en langhåret kanin som skal bo udendørs, må man ikke trimme den i vinterhalvåret, da det bliver alt for koldt, og kaninen kan dø af kulde. Så her kommer man ikke udenom den omfattende daglige pelspleje.

Billede af en nytrimmet teddy-kanin, ved siden af det pels der er fjernet.