Skal vi operere? På landets dyrehospitaler og klinikker opstår der ofte et ulykkeligt dilemma, når en hund er kommet til skade eller på anden måde kræver behandling. Udgifterne kan meget nemt løbe op, og der skal træffes en hurtig beslutning. Er der råd til at behandle - eller er løsningen en aflivning?

Danske hunde er underforsikrede

I forhold til svenske og norske hunde er danske hunde underforsikrede. Ansvarsforsikringen er lovpligtig, men kun hver femte hund har en sygeforsikring. Det skyldes dels manglende kendskab til muligheden, men hos landets dyrlæger oplever man også, at mange tror, at deres ‘hundeforsikring’ dækker både ansvar, sygdom og skade.

- Den fejl opdager hundejerne ofte på et uheldigt tidspunkt, nemlig når skaden er sket, fortæller Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring, der er Danmarks eneste forsikringsselskab kun for dyr.

- Rammerne for, hvilke lidelser og skader, der kan helbredes flytter sig hele tiden, og det økonomiske dilemma, for hvor langt man kan gå for at redde sit kæledyr, vil vi gerne spare hundeejerne for, siger hun.

Agria Dyreforsikring lancerer derfor gennem landets dyrlæger og opdrættere et tilbud til hvalpeejere, der rummer både den lovpligtige ansvarsforsikring og sygeforsikring.

- En samlet pakke er det, travle danskere har brug for. Der skal ikke herske usikkerhed om, hvorvidt en behandling er inden for rækkevidde.

Ja eller nej til livet

Hos landets dyrlæger hilses initiativet velkommen. På årets første weekend modtog Faxe Dyrehospital tre trafikskadede kæledyr, som alle blev aflivet, fordi familierne ikke havde råd til operation.

- Selvom hundeejere har forskellige forhold til deres dyr, er det altid et dilemma, at skulle sige ja eller nej til livet, siger dyrlæge Ken Lindeblad, der er medejer af dyrehopsitalet og repræsentant i Nordisk Veterinær Ortopædisk Selskab.

- Vi har længe kigget misundeligt til Sverige, som med deres forsikringskultur har kunne tilbyde langt flere og mere specifikke behandlinger. Forsikringerne betyder, at flere kan vælge den bedste behandling, og fordi Agria er specialist på dyr og har veterinærfagligt personale kan taksering og samarbejde ske på et højt fagligt niveau. Det åbner for en professionalisme, som i sidste ende vil komme dyrevelfærden til gode, siger han.

På dyrehospitalet oplever man en klar tendens: Når en hundeejer én gang måtte sige farvel i utide, tegner han som regel en forsikring for sin næste hund.

Hvalpeejere fik råd til at redde liv

Refusionerne fra Agria falder som regel i løbet af en uges tid. Conan, en to måneder gammel tjekkisk rottehund med  blyanttynde knogler, hylede hjerteskærende, da han i november flækkede en lårbensknogle under leg. Pris for operation samt efterfølgende fjernelse af skruer landede på 16.000 kroner. Heldigvis for den unge hvalpeejer, som er på elevløn, var Conan forsikret, og banken accepterede et overtræk, der få dage senere blev indfriet af Agria. Fire måneder gamle Bounty, en Clumber Spaniel, udviklede en mavepine så smertefuld, at det resulterede i en tur på opertionsbordet og indlæggelse over halvandet døgn. Bounty havde slugt en sten. Pris 8.000 kroner, hvor de 7.000 blev refunderet få dage senere.

 

Om Ken Lindeblad

Uddannet 1982, fagdyrlæge, medejer af Faxe Dyrehospital, repræsentant i Novos, Nordisk Veterinær Ortopædisk Selskab, sad i en årrække i Danske Dyrlægers klientklagenævn, forløberen for det Ankenævn for Dyrlæger, der i dag behandler klager over dyrlæger. Kontakt: Dyrlæge Ken Lindeblad, Faxe Dyrehospital: 21 66 84 22

Om Agria

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer. Sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. I staben findes veterinærsygeplejersker og dyrlæger. Agria blev grundlagt i Sverige i 1890 og er i dag repræsenteret i de fire nordiske lande.
 

Kontakt: Sonja Karaoglan, Country Manager Agria Dyreforsikring på 23 60 31 61