Kattens aldring påvirker de daglige rutiner, som ændrer sig over tid. For eksempel sover en ældre kat ofte mere og værdsætter et mere støjsvagt miljø. Katten vil normalt også begynde at spise lidt mindre, mens syns- og høresansen ofte også forringes.

Ældre katte lider ofte af andre sygdomme end de yngre, og risikoen for sygdomme øges også med kattens alder. Det kan derfor som katteejer være godt at være opmærksom på ændringer i adfærd og eventuelle symptomer, så der kan ydes behandling i god tid. Hvis du har mistanke om sygdom eller skader hos din kat, skal du altid gå til dyrlægen, så den præcise diagnose kan fastslås.

De 10 mest almindelige sygdomme eller skader blandt ældre katte:

  1. Skjoldbruskkirtelsygdommen hyperthyreoidisme

    Symptomer: Katten får øget tørst og sult, men den taber sig, selvom den har god appetit. Den kan også lide af opkast, diarré og blive urolig i adfærden.

    Behandling: Tag til dyrlægen, der diagnosticerer og eventuelt ordinerer medicin. Andre muligheder er, at katten behandles med radiojodbehandling eller bliver opereret.
  2. Vægttab eller anoreksi

    Symptomer: Katten mister appetitten og taber sig. Årsagerne kan variere fra nyresygdom, tumor, hjertesygdom eller problemer med tænderne.

    Behandling: Afhænger af den årsag der findes på problemet.
  3. Nyresygdom

    Symptomer: Katten bliver ekstra tørstig og urinerer mere. Den kan også lide af nedsat appetit med opkast og vægttab til følge.

    Behandling: For at lindre symptomerne kan katten få medicinsk foder, der er skånsomt for nyrerne. Sådan noget foder kan købes hos dyrlægen. Om nødvendigt kan man på en dyreklinik give drop og eventuelt blodtrykssænkende medicin.
  4. Opkast og diarré

    Symptomer: Katten viser nedsat appetit og taber vægt som følge af det. Årsagerne kan variere, og det behøver ikke være en sygdom i mave-tarm-kanalen, der forårsager symptomerne. Det kan også være en sygdom i nyrerne, leveren, bugspyt- eller skjoldbruskkirtlen.

    Behandling: Hvis årsagen er en mave-tarm-sygdom, behandles katten med drop og/eller diæt. Nogle gange i kombination med andre lægemidler.
  5. Diabetes

    Symptomer: Katten, der ofte er overvægtig og af hankøn, lider af øget vandladning og tørst. I starten øges appetitten, men derefter taber katten gradvist vægt.

    Behandling: Insulininjektioner, medicinsk foder og mad på faste tidspunkter.
  6. Traumatiske skader

    Symptomer: Sådanne skader er ofte på grund af, at katten bliver påkørt eller falder ned fra noget højt. Nogle eksempler på de skader, der kan ske, hvis katten er faldet fra høj højde, er kæbe- og ganefrakturer, brud på ekstremiteter, bækkenbrud, lungeblødning eller brud på urinblæren.

    Behandling: Afhænger af skadens art og omfang.
  7. Urinvejssygdom

    Symptomer: Øvre urinveje kan du læse om under nyresygdomme. Andre almindelige diagnoser i urinvejene er: 

    Inflammation i blæren (FLUTD): Blod i urinen, smerter under vandladning – kan ofte være forbundet med stress.

    Bakteriel infektion i de nedre urinveje: Kan ramme enkelte hunkatte samt katte med nedsat nyrefunktion.

    Urinstop: En livstruende tilstand der kræver øjeblikkelig behandling. Årsagen kan være sten eller grus i blæren, der lukker urinrøret til – ofte er der mere akutte symptomer hos hankattene, men hunnerne kan også rammes af det. Enten kan katten slet ikke tisse, eller også er det kun drypvis. Dyret går ofte frem og tilbage til kattebakken og prøver måske også at tisse andre steder. Symptomerne kan nogle gange fejlagtigt tolkes som en forstoppelse.

    Behandling:

    Inflammation i blæren (FLUTD): Hovedsageligt smertestillende medicin og fokus på at mindske stressen omkring katten.

    Bakteriel infektion i de nedre urinveje: Antibiotika efter at have dyrket en prøve for at fastslå bakterien.

    Urinstop: Katten lægges i narkose og urinvejen skylles igennem. Det kan være nødvendigt med en operation. Efterfølgende får katten en medicinsk diæt.
  8. Tørst eller øget vandladning

    Symptomer: Årsagerne kan omfatte nyresygdom, diabetes eller hyperthyreoidisme.

    Behandling: Afhænger af årsagen til symptomerne.
  9. Hudbyld

    Symptomer: Øm hævelse i huden – ofte forårsaget af en infektion efter et kattebid. Nogle gange er bylden revnet, når ejeren opdager den, og så løber der ofte betændelse ud af bylden.

    Behandling: Bylden skal drænes hos en dyrlæge. Derefter skal såret holdes rent.
  10. Hudtumor

    Symptomer: Hævelse i huden – nogle gange farvede hår i området. Hævelsen kan være både blød og hård. Tumorer kan både være god- og ondartede.

    Behandling: Skal undersøges af en dyrlæge. Ofte tages en celleprøve af tumoren, og ikke sjældent fjernes hele tumoren ved en operation. Det er altid nemmere at fjerne en lille tumor kirurgisk.

Regn på pris

Se hvad det koster at forsikre din kat

20%killingerabat