Kan en kat leve hele sit liv indendøre? Svaret er et klart ja. Uanset om din kat er en huskat, perser eller en skovkat – de fleste katte har et godt og fremfor alt langt liv indendøre.

Det er ikke altid så let at få udekatte til at blive indekatte. Du kan for eksempel blive nødt til at renlighedstræne din kat, hvis den aldrig har brugt en kattebakke før. Det kræver derfor noget tid at få projektet til at lykkes. 

Katte er nysgerrige

Katte er meget nysgerrige dyr, og der sker som regel mere udenfor end i et stille og roligt hjem. Det er meget vigtigt for katten at føle sig tryg, så hvis du pludselig slap katten ud ad vinduet, ville de længselsfulde blikke mod friheden sikkert blive skiftet ud med forvirring og skræk.

Føler du alligevel, at din kat skal mærke græsset under sine poter og prøve at fange fluer, er der mange muligheder:

  • Lær din kat at gå tur udenfor i en sele. Katten vænner sig ret hurtigt til selen og bliver snart din trofaste ledsager på gåturen.
  • Hegn din terasse/udeplads ind med fintmasket net. Det koster ikke så meget og fås i de fleste byggemarkeder. Lad nettet komme lidt ud over græsplænen også. Hold godt øje med katten, så den ikke klatrer op og smutter ud.
  • Sæt net rundt om din altan. Mange ejere lader deres katte gå ud på altanen uden net, men for at forhindre at katten stikker af eller falder ned fra stor højde, er det bedst med et net. Vær dog også her altid opmærksom på, at katte er gode klatrere, så hold godt øje med din kat
  • Giv katten sele på og sæt den i en lang line ude i haven. Lad aldrig katten være alene, når den er bundet eller har sele på. Den kan nemt hænge fast i noget.

God mad og en masse leg

En indekat har brug for at blive stimuleret mere end en udekat, da udekatten automatisk bliver stimuleret, når den er ude på sine ture og går på jagt. God mad i passende mængder og mere leg er vigtigt for at holde indekatten i form. Det er også en god idé at give indekatten en potte med kattegræs, det hjælper på fordøjelsen.

Hold godt øje med din udekat

Definitionen på udekatte varierer, men i de fleste tilfælde mener man en kat, der kommer og går, som den vil. Mange tager katten ind om natten – eller sætter en kattelem i døren, så katten selv kan komme ind, hvis ejeren sover eller ikke er hjemme.

Hvis du holder din kat som udekat, er det vigtigt, at du stadig tager dit ansvar som katteejer alvorligt. Katten bør være neutraliseret, ID-mærket og vaccineret, før du slipper den ud. Både han- og hunkatte kan neutraliseres fra de er omkring fire måneder gamle. Det er ikke nogen god løsning at lade sin hunkat spise p-piller hele livet, sterilisering er uden tvivl det bedste for katten. Der findes alt for mange vilde katte i Danmark. Det er vigtigt, at vi alle sammen hjælpes ad med at få nedbragt antallet.

Trygt med en god forsikring

Tegn en katteforsikring på din udekat, sådan at udgiften ikke bliver så høj, hvis der skulle ske noget. Udekatte udsættes for fare hver eneste dag og har ofte en betydeligt lavere levealder end en indekat. Du kan også overveje at tegne en livsforsikring, så du kan få erstatning, hvis uheldet skulle være ude, og du mister din kat i en for tidlig alder.

Farer i nabolaget

Før du slipper din kat løs, bør du overveje, om der er farer i nabolaget.

Tætbebygget område:

  • Mange veje og uopmærksomme bilister.
  • Små territorier og en stor kattepopulation fører ofte til katteslagsmål.
  • Tænk også på hensynet til naboerne. Det gode forhold til naboerne lider skade, hvis din kat forretter sin nødtørft i naboens bede eller sandkasse, eller hvis katten bliver ved med at gå ind til en nabo, der er allergisk eller bange for katte.

På landet:

  • Selv om der er færre veje, skal du alligevel tænke på risikoen for, at katten kan blive kørt over.
  • Rovdyr er farligst for unge og gamle katte.
  • Store territorier – katten kan være væk i længere tid, hvis den skal holde øje med hele sit territorium.

Tænk også på at:

  • Undlade at slippe en killing ud og vandre på egen hånd – den skal vejledes og kan måske ikke engang finde hjem igen. Begynd med gåture i snor og sele.
  • Det er bedst, at katten er neutraliseret, før den bliver præsentereret for udelivet.
  • Katten skal være vaccineret og have regelmæssig ormekur.
  • Katten skal være ID-mærket, sådan at den kan identificeres, hvis den forsvinder.
  • Mærk katten igennem hver dag og se efter flåter og andet utøj.
  • Mennesker kan finde på at stjæle din kat, især racekatte eller huskatte med specielle aftegninger.
  • I tætbebyggede områder kan det nemt ske, at din kat forvilder sig ind i naboens garage eller skur og bliver låst inde ved en fejl.
  • En udekat skal også fodres med ordentlig mad, den kan ikke klare sig med mus og andre smådyr.