Farlig med løs kat i bilen

Når du rejser med katten skal du sætte kattens og din egen sikkerhed højt. Derfor bør du aldrig have katten løs i bilen.

– På samme måde som vi mennesker har sikkerhedssele, må katten rejse sikkert i transportkasse. Hvis uheldet er ude, kan en løs kat få alvorlige skader, beretter Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring som afliver myten om, at katte har ni liv.

At have en kat, der løber rundt i bilen og distrahere køreren, det er livsfarligt og kan føre til trafikulykker. Agria Dyreforsikring anbefaler derfor at katten altid rejser i en transportkasse. Det er den bedste løsning for at alle kommer frem i god behold, selvom katten har stor afsky for buret.

Tilvæning

– Det bedste er at vænne katten til at rejse fra den er helt lille. Så har du mulighed for at forebygge, at katten kaster op, tisser og defækerer af ren nervøsitet og stress, fortsætter Lotta.

Det findes også en spray, som beroliger stressede katte.

Det findes også en spray, som beroliger stressede katte. Nogle korte sprøjt med sprayen i buret inden I skal køre, gør katten roligere. Sprayen, som du køber på forskellige dyreklinikker, kan du også anvende, når du kommer frem til det nye sted, så katten hurtigere kan finde sig tilrette. Katte er nemlig territorielle og kan ikke lide pludselige forandringer.

ID-mærkning vigtigt

Vel fremme på destinationen skal du derfor huske, at katten kan opføre sig anderledes.

– Katte, som kommer til et nyt miljø, kan finde på at løbe tilbage til det normale hjem. Katten skal derfor være ID-mærket. Den skal også have et halsbånd på med dit navn og telefonnummer, forklarer Lotta Möller.

– Hav derfor tålmodighed og giv katten god tid: så har den lettere ved at vænne sig til den nye situation, afslutter hun.

At tænke på ved brug af kattebur:

  • Katteburet skal stå på gulvet i bilen eller være fastspændt med sikkerhedsselen på et af sæderne.
  • Efterlad aldrig katten alene i bilen. Tænk på at katten kan få hedeslag.
  • Buret skal være tilstrækkeligt stort, så katten kan stå op og vende sig om. 
  • Visse katte vil kunne se ud, andre trives bedst, hvis de sidder i mørke. Prøv dig frem.
  • Læg avispapir eller andet sugende materiale i bunden af buret, hvis katten skulle tisse undervejs. Oven på papiret bør du placere et tæppe eller noget andet, som lugter bekendt og virker trygt for katten.
  • Lad katten vænne sig til buret inden afrejse, så den vænner sig til det.
  • Søg for at katten får vand undervejs, hvis du skal rejse langt.

God rejse!