Hvis katten har et adfærdsproblem, er det første, du bør gøre, at sikre dig at katten er sund og rask. Mange adfærdsproblemer skyldes, at katten har et fysisk problem. Adfærdsændringer kan komme fra smerter og ubehag såsom tandproblemer, ledproblemer, allergier, nyre- og leverproblemer, hormonforstyrrelser, mave-tarm-forstyrrelser og flere andre sygdomme. Det er derfor vigtigt, at du får udelukket fysiske skavanker, før du forsøger at få løst adfærdsproblemet. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du oplever ændret adfærd hos din kat.

Kattens følelsesregister

Mange katterelaterede adfærdsspørgsmål handler om, hvorfor katte udviser opførsel, som vi opfatter som aggressiv, og det mest almindelige spørgsmål er, hvorfor katten ikke bruger sin kattebakke. Katte oplever ikke følelsen af aggression og vrede som vi mennesker – de har et helt andet følelsesregister. Vi siger gerne, at katten er vred, trist og skuffet, men det er ikke kattens følelser. Det er i stedet vores egen fortolkning af kattens opførsel.

Årsagerne til de ovennævnte problemer, som at katten virker vred, eller at den vælger ikke at bruge kattebakken, kan være mange. Nogle eksempler på årsager er, at katte som kæledyr er steget i popularitet og tages for tidligt fra deres mor, at der holdes for mange katte på for lidt plads, og at katten ikke må være udendørs. Det kan også skyldes, at katteejeren mangler kendskab til deres dyr, eller at katten får for lidt opmærksomhed og derfor bliver understimuleret.

Den første tid er vigtig

En killing må aldrig adskilles fra sin mor, før den er 12 uger gammel. Den vigtigste socialiseringsperiode i en kats liv er mellem den anden og den syvende leveuge. Killinger, der er opvokset i ensomhed, har ikke lært, hvordan en kat opfører sig og mangler derfor vigtig læring.

Et rovdyr

Katten er et rovdyr, selvom den har boet i vores hjem i flere tusinde år, og vi giver den masser af pleje. Derfor ligger rovdyrets instinkter også lige under den lille pelsoverflade. Det er almindeligt at tænke, at hvis en kat aldrig har været ude, så ved den ikke noget om den stimulering, der er udenfor, og derfor vil den ikke kunne mangle den stimulering i sit liv. Dette er dog ikke sandt, da der er meget, der ligger instinktivt hos katten som for eksempel territoriel beskyttelse, at grave i kattebakken og jage.

Aggression – faktisk en forsvarsadfærd

Måske kender du det, at din ellers så hyggelige, pelsede kattekammerat bliver til en tiger på spring. Så skal du ikke gå til kontraangreb, men i stedet forsøge at forstå de underliggende årsager, som ellers kan udløse endnu flere adfærdsproblemer. Mange kattes adfærdsproblemer er et direkte resultat af kattens reaktion på en stresssituation, afhængigt af hvor meget den har lært i de vigtige første uger. Alle dyr er normalt udstyret med en række forsvarsmekanismer, som arten skal bruge for at kunne overleve – og katten er ingen undtagelse. Den har et imponerende arsenal faktisk. I de fleste tilfælde er det, vi oplever som aggression, netop en forsvarsmekanisme. Når en udvej lukkes, så må man bruge klør og tænder. Dette er ofte en naturlig opførsel for katten, selvom det kan lyde mærkeligt.