Er du på udkig efter en fin racekat, kan de fleste raceklubber henvise til avlshanner. Kontakt opdrættere med aktive hanner – og ikke mindst en attraktiv og sund stamtavle.

Forberedelserne

Når du og ejeren af hankatten er blevet enige om, at din hunkat må komme på besøg, er der kun tilbage at afvente løbetiden. Nogle hankatteejere kræver, at du skal få undersøgt din hunkat for forskellige sygdomme, f.eks. FIP, FIV, FeLV – disse undersøgelser foregår hos dyrlægen, og bagefter fremviser du resultatet af undersøgelserne for ejeren af hankatten.

  • FIP = Felin infektiøs peritonitis = smitsom bughindebetændelse, der forårsages af et virus.
  • FIV = Felin immundefekt virus = Katte-AIDS. Sygdommen nedsætter kattens immunforsvar og giver AIDS.
  • FeLV = Leukemivirus, et virus, der får katten til at udvikle leukemi, som kan give kræftknuder i forskellige organer.

Parring af huskatte

Selv i de tilfælde, hvor parring af huskatte bør undgås, forekommer der racekrydsninger og hovsa-parringer, når katte i løbetid stikker af eller går frit omkring. Hvis du vil parre din huskat, skal du sørge for, at du har hjem til de små, så du ikke ender med at sidde med fem-seks små killinger, du ikke kan komme af med.

Hvornår er min hunkat i løbetid?

En hunkats løbetid er, som alle katteejere sikkert ved, meget usikker. Men som regel kommer katte i løbetid, når det begynder at blive lidt lysere udenfor fra januar til marts. I vore dage med el og udendørs belysning, kommer der rod i hunkattenes cyklus, og de kan komme i løbetid når som helst i løbet af året.

En hunkats løbetid er meget usikker

Hjemme hos hankatten

Nogle katte kommer i løbetid en eller to gange om året, mens andre kommer i løbetid hver anden uge, indtil de er blevet parret. Du er ikke i tvivl om, at din hunkat er kommet i løbetid, når hun begynder at jamre sig højt, rulle rundt på gulvet og blive meget indladende. Så er tiden inde til at kontakte ejeren af hankatten. Begge katte skal være sunde og raske og have kløerne klippet.

Når du kommer hjem til hankatten (det mest almindelige er, at hunkatten kommer hjem til hannen) skal de to katte have lov til at lære hinanden at kende. Hankattens ejer vil som regel have et bestemt rum, hvor kattene får lov at være og parre sig i ro og fred – det er ikke nogen god idé at lade dem løbe frit rundt i hele huset/lejligheden. Man bør stille transportkassen ind i dette rum, mens hunkatten er i kassen, sådan at hankatten kan vænne sig til hendes duft og omvendt.

Derefter kan det være en god idé at tage hannen ud af rummet og slippe hunkatten ud af kassen, sådan at hun kan vænne sig mere til hankattens duft og falde til i det nye rum. Så er det tid til at sætte kattene sammen – hunkatten kan sagtens holde op med at være i brunst, et stykke tid efter, at hun er kommet ind til hannen. Det er helt normalt, og hun kommer i brunst igen efter nogle timer, når hun begynder at føle sig hjemme.

Parringsakten

Ved parringen står hunkatten med bagkroppen hævet, trampende bagben og halen til siden. Hunnen kalder på hannen med høje råb, og hannen er ikke længe om at svare. Lige så snart hunnen er klar, bestiger han hende og bider sig fast i hendes nakkeskind.

Kattes parring kan gå ret vildt for sig

 

Hankattens penis er forsynet med modhager. Når hankatten har ført penis ind i hunnen og afgivet sin sæd, trækker han sig ud, og det er den smerte, modhagerne forårsager, der bevirker at hunnen får ægløsning. Når hankatten trækker sig ud, skriger hunkatten og ruller sig på gulvet, og begge katte vasker deres kønsorganer – kun for at parre sig igen efter nogle få minutter. Dette kan fortsætte i flere dage. Kattes parring kan gå ret vildt for sig, så husk endelig at sørge for, at begge avlskattes kløer er klippet helt korte.

 

Efter parringen

Hankattens ejer bør holde øje med, at der foregår et par parringer. Derefter kan kattene være for sig selv i et par dage. Det er helt normalt, at kattene ikke spiser særlig meget i de dage, hvor de parrer sig. Efter tre dage er hannen som regel træt af at parre sig og vil gerne ud af rummet. 

Så er det på tide at sende hunkatten hjem. Når hunnen er kommet hjem til sig selv – må du endelig ikke lukke hende ud! Hun kan sagtens komme i brunst igen og parre sig med flere hanner – og det betyder, at kuldet kan få flere fædre. Hvis hunkatten kommer i løbetid to til tre uger efter, er parringen sandsynligvis ikke lykkedes, og du bør gentage den.