Vi kender det alle alt for godt – der er bestilt tid ved dyrlægen til det årlige tjek, alt er klart – bare ikke katten!

Katte bryder sig ofte ikke om turen til dyrlægen og heller ikke selve opholdet på klinikken – og det er der faktisk en helt naturlig årsag til. Katten er nemlig et meget territorielt dyr og vil derfor nødigt forlade sit territorie, hvis den kan undgå det.

Din kat kommer nok aldrig til at elske køreturen eller undersøgelsen, men der er heldigvis en del ting, du kan gøre både derhjemme og undervejs for at minimere ubehaget for din ven:

Håndtering

Væn din kat til at blive håndteret, allerede fra den er killing. Kig den i ørerne, munden, ved poterne osv., således at katten er vant til mennesker, der rører ved den. Det får du gavn af både, når du skal have katten ind i transportkassen, og når den senere skal undersøges af dyrlægen på klinikken.

Transportkassen

Køb helst din egen transportkasse. En lånt transportkasse dufter af fremmede katte, som måske tilmed har været angste, og det er kun med til at gøre din kat mere utryg. Er du nødt til at låne en, så bør du i hvert fald vaske den godt af, så du sikrer, den ikke dufter af fremmede katte.

Vælg den rigtige transportkasse. Den mest optimale løsning er en transportkasse, hvor overdelen kan tages af, uden det støjer, og hvor der er godt plads. Således kan dyrlægen gennemføre undersøgelsen, mens din kat sidder i et mere trygt miljø i bunden af transportkassen.

Transportkassens skal være en tryg hule for din kat, og det bliver den ikke, hvis den kun kommer frem, når der skal ske ubehagelige eller uvante ting. Lad den derfor stå fremme altid. Så vænner din kat sig til at opholde sig i den, og den bliver et trygt punkt, som katten forbinder med sit eget territorie.

En transportkasse pr. kat. Stress under turen kan føre til aggression mod den anden kat i kassen og usikkerhed kan smitte fra kat til kat. Det er derfor uhensigtsmæssigt at have to katte i samme kasse, da du risikerer skader og endnu mere ubehag. Det er kun moderkatte med killinger, der bør transporteres sammen.

Læg et tæppe i transportkassen, som er velkendt for katten – dvs. et tæppe den tidligere har brugt – således dufter kassen af hjemmet, hvilket virker beroligende for katten under transporten.

Sprøjt eventuelt med tryghedsskabende feromoner i forbindelse med transporten. Feromoner er de duftstoffer, som katten bruger til at afmærke sit hjemlige territorie og ved at sprøjte med en kunstig udgave af dem, kan du skabe en mere tryg duft i kassen. Sprøjt det valgte produkt i transportkassen 20 min før transport. Effekten varer normalt i op til 2 timer.

Under transporten

Crashtests fra Center of Pet Safety i USA viser, at det er mest sikkert at placere transportkassen på gulvet bag passagersædet eller førersædet, når du kører med din kat. Undlad at sætte transportkassen på sædet med selen gennem håndtaget. Selen kan rykke kassen fra hinanden ved kollision, så katten kommer ud i bilen under et uheld, hvilket er til fare for den selv og andre passagerer.

Kør så stille og roligt som muligt på turen hen til dyrlægen og udgå gerne veje med alt for mange sving. Katten kan nemlig, ligesom os mennesker, blive køresyg

På klinikken

Når du ankommer til klinikken, anbefaler vi, at du lader din kat vente i bilen, mens du tjekker, hvor roligt miljøet i venteværelset er:

  • Mange klinikker har særlige konsultationsrum kun forbeholdt katte. Er dyreklinikken en af dem, så kan du tjekke, om der er klart i klinikkens kattekonsultation, så I kan gå direkte derind?
  • Hvis ikke der er et særligt venteværelse kun for katte, så bør du tjekke, om der er mange hunde? Og om de virker rolige? Hvis det ikke er tilfældet, så kan du vælge at blive i bilen, til det er din tur.

Læg et tæppe over transportkassen, da det kan blokere uønsket stimuli udefra og skabe en mere tryg og sikker hule for katten.

Sæt aldrig transportkassen på gulvet i klinikkens venteværelse. Skulle der komme en hund forbi, så kan katten føle sig meget udsat. Sæt den hellere på et bord, så den er ca. 1 meter over gulvhøjde.

Lad heller aldrig katten have frit udsyn til andre katte.

Husk, at det er helt okay at bede eventuelle hundeejere i venteværelset om ikke at lade deres hund komme tæt på transportkassen. Din kat kan ikke vide, at netop deres hund er sød og rar.

Lad din kat komme ud af transportkassen på egen hånd inde i konsultationen eller tag overdelen af transportkassen, så undersøgelsen kan foretages, mens katten sidder i underdelen. Træk aldrig katten ud af kassen eller vend den på hovedet for at få katten ud.

Hjemme igen 

Har du flere katte, så kan de andre godt reagere negativt på den kat, der har været afsted, idet den måske nok ligner den kat, de kender, men dufter anderledes og måske også opfører sig anderledes, hvis den f.eks. har været bedøvet og stadig er påvirket af det.

TIP: Gnid en klud over kinden på de katte, der er i hjemmet, og gnid derefter den samme klud hen over den kat, der netop har været afsted til dyrlæge.
Derved opnår du hurtigere, at den kat, der har været væk hjemmefra, igen får kattenes flokduft og minimerer den duftmæssige forvirring.

Har din kat negative oplevelser med transport?

Hvis din kat har haft en dårlig oplevelse under transport eller under besøget ved dyrlægen, kan du forsøge at træne katten til at forstå, at transportkassen ikke betyder dårlige oplevelser. Det kan du gøre på følgende måde:

  1. Tag toppen af transportkassen og lad bunden stå fremme, så katten har mulighed for at undersøge den.
  2. Læg godbidder rundt om transportkassen ca. en halv meter fra transportkassen. På denne måde får katten en god oplevelse ved at spise godbidder, men bliver ikke presset for meget ved at skulle for tæt på transportkassen.
  3. Langsomt lægger du godbidderne tættere og tættere på transportkassen. Til sidst også ind i bunden af transportkassen.
  4. Når katten er tryg ved at spise godbidder i bunden af transportkassen, kan du komme låget på transportkassen og fortsætte med at lægge godbidder i kassen.
  5. Når katten er tryg ved at gå ind i transportkassen med låg på, kan du begynde at lukke lågen og bære rundt på katten, imens du giver den godbidder.

Ovenstående øvelse skal oftest gentages mange gange, før der ses effekt, og det kan variere meget, hvor længe det tager en kat at gennemgå denne tilvænning. Det kommer nemlig helt an på, hvor stort et traume katten har, og hvor madglad den er.

Det er selvfølgelig også helt essentielt, at du gør alt, hvad du kan for at undgå, at den ubehagelige situation sker igen, når du så rent faktisk transporterer katten. Det handler om at give den succesoplevelser.

Endeligt kan klikkertræning (som oftest forbindes med træning af hunde) også med stor succes anvendes hos katte. Der er masser af bøger og blogs om emnet, som du kan få inspiration fra.