Rylle og Elvis går på vægten en gang om ugen

Hjemme hos os går Rylle og Elvis på vægten hver søndag. Og så skriver jeg deres vægt på min vægkalender, så jeg har et løbende overblik over, hvad de vejer. Det gør jeg for det første, for at holde øje med om de er ved at komme lidt for meget på den buttede side.

De er begge indekatte, og selvom jeg prøver at aktivere dem hver dag med bl.a. kattefitness, så får de ikke den samme motion, som hvis de kunne komme ud. Og idet de begge er meget glade for deres mad, er der altid en risiko for, at de bliver lidt for tykke.

Generelt er overvægt lige så usundt for katte som for mennesker, så det er noget, jeg synes, jeg bør holde øje med. Desuden blev Elvis faktisk for 1,5 års tid siden lidt for tyk, og jeg var derfor et stykke tid nødt til at sætte ham på slankekur.

Her hjalp den ugentlige vejning mig ved at vise både om han tabte sig, men også at han ikke tabte sig for hurtigt; ligesom for mennesker skal et vægttab være kontrolleret hos katte.

Derudover hjælper den ugentlige vejning mig også til at se, om deres vægt er nogenlunde stabil. De er begge ældre katte, og det er derfor vigtigt at holde øje med, om en af dem pludselig begynder at tabe sig, selvom fodermængden ikke er ændret.

Det kan indikere, at der er et eller andet galt med dem, der bør undersøges nærmere, f.eks. sygdomme i skjoldbruskkirtlen, dårlige nyrer eller andet. (Læs mere om sygdomme hos den gamle kat her).

kat på vægten

Frivilligt på vægten

Jeg bruger en ganske almindelig badevægt til at veje mine katte. Det giver ikke den mest nøjagtige vægt, så hvis man har brug for det, skal man ud og finde en vægt specielt beregnet til at veje dyr, dvs. sådan en vægt dyrlægen har stående i sit konsultationslokale. Men for os virker badevægten fint og giver et godt løbende overblik over kattenes vægt. Og begge katte går frivilligt på vægten.

Elvis skal nogle gange lige peges i den rigtige retning (måske han godt ved at tallene er lidt i overkanten!), mens Rylle nærmest ikke kan vente med at komme op på vægten, når den først er sat frem (og det endda selvom hun er en rigtig dame!).

Det, synes jeg, er meget lettere, end hvis jeg selv skal stille mig op på vægten sammen med kattene og så trække min egen vægt fra (og jeg er heller ikke vild efter at kende min egen vægt). Og også lettere og mere nøjagtigt end at løfte kattene op på vægten og holde dem fast mens jeg prøver at aflæse vægten. Derudover er det, som sagt, udover at være praktisk, også et sødt trick at lære sine katte.

Kat på vægt i en stue

Lær din kat at gå på vægten

Min gamle Youtube-video af at lære sin kat at gå på vægten kommer her:

Som man kan se, er det egentlig ret simpelt. Jeg har først lært Elvis at ’dutte’ på min pegefinger og følge den rundt, når jeg flytter fingeren. Det er nemt at lære sin kat at ’dutte på finger’ og følge en finger rundt. Man skal først og fremmest have noget mad eller nogle godbidder klar, som katten rigtigt godt kan lide. Og så kan man følge disse trin:

  1. Hold din finger frem mod katten ca. 5-10 cm fra dens snude. Den nysgerrige kat vil med stor sandsynlighed nærme sig og snuse til fingeren. Når den gør det, skal du sige ’dygtig’ (eller klik med en klikker, som jeg gør i videoen) og giv katten en godbid.
  2. Gentag step 1 et par gange (5-10 gange), indtil det virker som om, at katten har forstået ’legen’. Det kan man se ved, at katten med det samme går hen og snuser til fingeren, når den holdes frem igen.
  3. Næste gang du holder fingeren frem, flytter du den lidt væk fra katten, når katten går frem for at snuse. Dvs. at katten lige er nødt til at følge et par skridt med fingeren, inden den får lov at berøre den med snuden. Du skal ikke flytte din finger for langt – i starten er det nok, at katten bare skal tage 1-2 skridt, før den igen får lov at snuse til fingeren. Husk, at sige ’dygtig’ (eller klikke) og give godbid hver gang, katten snuser til fingeren.
  4. Gentag step 3 et par gange, indtil katten har lært at følge fingeren et par skridt.
  5. Nu kan du begynde at føre din kat rundt med fingeren, dvs. lade den tage flere skridt, gå i små buer eller over små forhindringer. Du må dog stadig ikke forvente for meget af din kat, det er vigtigt, at den stadig ofte får lov at nå hen til fingeren, dutte på den og få sit ’dygtig’ og godbid.

Desuden har jeg også lært mine katte at sitte på kommando, inden de lærte at gå på vægten. Det er også praktisk, for så kan man give dem sit-signalet, når de er kommet op på vægten. For at lære din kat at sitte har du igen brug for nogle rare godbidder, og så kan du følge disse trin:

  1. Tag en godbid i den ene hånd, vis den til din (stående) kat og lad måske katten lige snuse til den.
  2. Før nu godbidden i en lille bue op over kattens snude og hoved. Katten vil med stor sandsynlighed kigge op efter godbidden, hvilket betyder, at dens bagdel helt naturligt vil bevæge sig nedad mod underlaget, dvs. at kattens krop bevæger sig mod siddende position. Når bagdelen rammer underlaget, siger du ’dygtig’ (eller klikker) og giver din kat en eller flere godbidder, mens den sidder.
  3. Kast nu en godbid væk fra katten, så den er nødt til at rejse sig op.
  4. Når katten kommer tilbage til dig, gentager du step 1-3.
  5. Gentag step 1-4 et par gange (3-5 gange), og næste gang din kat kommer hen til dig, fører du en hånd uden godbid op over kattens hoved (som om du havde en godbid mellem fingrene, men godbidden er der bare ikke). Katten har nu prøvet bevægelsen et par gange, så der er god sandsynlighed for, at den igen vil ’sitte’ bare på håndsignalet. Hvis den ikke gør det, er du nødt til at gentage 1-4 et par gange mere. Hvis katten omvendt sitter bare ved håndsignal uden godbid, så skal du igen sige ’dygtig’ og give den et par godbidder – den har været superdygtig!
  6. Efterhånden har du en fin sit hos din kat, hvor signalet til sit er, at du løfter en hånd op over kattens hoved, som man også kan se, jeg gør på videoen.

Når katten kan følge en finger og sitte, er det ret nemt at lære den at gå på vægten:

Du fører katten hen til og op på vægten med din finger, og når alle 4 ben er på vægten, giver du signal til ’sit’. Her er det så vigtigt at give katten et par rigtig gode godbidder i rap, mens den sidder på vægten for at lære den, at det at sidde på vægten er en god ting! Og så kan du dernæst med fingeren lede den væk fra vægten, så du også lærer den, at den skal vente, til du siger, at nu må den gerne forlade vægten, i stedet for at den sidder uroligt og er klar til at springe ned – det gør vægten mere unøjagtig.

Kom godt i gang med træningen

Hvis dette her med at træne katte er lidt nyt for dig, kan du med fordel lige se min tidligere artikel om kattetræning.

Held og lykke med træningen – og med at holde vægten.