Oprindelsesland: Storbritannien
Levealder: 12-15 år
Højde: 35,5-40,5 cm
Vægt: Hanner 13-17 kg, tæver 11-15 kg
Farve: Rød, fawn, hvid, sort eller blå – eventuelt med hvide aftegninger. Alle nuancer af brindle evt. kombineret med hvidt.
FCI-gruppe: 3 (terriere)

Staffordshire bull terrierens historie

Staffordshire bull terrieren stammer fra Storbritannien, hvor den første officielle registrering var i 1935. De hunde, som racen nedstammer fra, er ikke dokumenteret fuldt ud, men som navnet antyder er den udsprunget fra datidens bulldog- og terriervarianter. Den blev i helt tidlige tider brugt som kamphund, men efter den blev registreret i 1935, og en struktureret avl blev startet op, har den altid kun været avlet som familiehund.

Den blev opdrættet i Staffordshire, som er et område, der tidligere var kendt for kulproduktion og stor befolkningstæthed. Derfor var det også alfa og omega, at hunden havde et stabilt og pålideligt temperament – især overfor de mange børn og fremmede mennesker hunden kunne støde på i løbet af en dag. Over tid har racens sociale tilgang til mennesker givet den kælenavnet: The nanny dog. Kælenavnet blev slået endnu mere fast, da racen vandt prisen som årets familiehund i England i 2006, netop fordi den er så god med børn.

Racen er blevet et kendt symbol i England, hvor den er regimentmaskot for det berømte Staffordshire-regiment. Efter 2. verdenskrig blev det nemlig fast tradition, at den gik forrest ved parader. Alle hundene, der har været tilknyttet regimentet gennem tiden, har fået navnet Watchman.

En staffordshire bull terriers temperament

Staffordshire bull terrieren er modig, udholdende og har relativt meget energi, som den gerne bruger på leg med sin familie og lange gåture i varieret terræn. Det er en glad hund med et venligt og nysgerrigt sind, men som også er stædigt anlagt. Nogle af dem slipper aldrig rigtig deres hvalpesind, hvilket kan være lidt af en mundfuld – især for den nye hundeejer. De har ikke et udpræget jagtinstinkt og gør sjældent, hvilket også er med til at gøre dem populære i bybilledet.

Socialt får du virkelig en guttermand, som vil følge dig i tykt og tyndt. En ”staff" er sådan en hund, som varmer fødderne, når du sidder i sofaen, og som gerne følger med dig på toilettet. Den elsker at være, hvor du er. Får den en positiv introduktion, er den meget glad for børn og er yderst tålmodig. Det betyder dog stadig, at du som ejer skal være rigtig god til at sætte grænser, så hunden behandles med respekt.

Nogle kan være tilbageholdende overfor andre hunde og dyr, så det er vigtigt med fokus på socialisering fra en tidlig alder. En kønsmoden staffordshire bull terrier foretrækker nemlig klart selskab fra mennesker fremfor andre dyr.

Racens historie fornægter sig ikke, og derfor har den lettere ved at ende i konflikter med andre hunde. Den starter ikke slagsmålet, men dens (ofte fysiske) fremfærd kan virke provokerende, og bydes der op til dans, er den ikke typen, der trækker sig. Den er bomstærk, så selvom den ikke nødvendigvis er så stor, er der masser af muskler under pelsen. Den lille stærke krop kan klare meget, men du skal være ekstra opmærksom på skavanker og symptomer på smerte hos din staffordshire bull terrier, for den viser sjældent, hvis den har ondt.

Udseende og størrelse

Staffordshire bull terrier er en muskuløs hund med en kompakt krop og et kraftfuldt hoved med brede kæber. Hannerne vejer typisk mellem 13-17 kg, mens tæverne vejer mellem 11-15 kg. Begge køn bliver mellem 35,5-40,5 cm høje. Racen har kort, glat pels i mange forskellige farvevarianter.

Pelspleje på en staffordshire bull terrier

Hvis du har kastet din kærlighed på en staffordshire bull terrier, skal du ikke bruge meget tid på pelspleje, og din støvsuger bliver heller ikke overbelastet. Den korte pels kræver ikke det helt store, men du kan børste den med en blød børste eller tørre den over med et vaskeskind ved lejlighed, da det fjerner de løse hår.

Racen har ikke nogen underuld, som kan hjælpe den med at regulere i varme og kulde, og derfor kan en staffordshire bull terrier godt være kuldskær, hvis den ikke er i bevægelse. Er det kraftigt regnvejr eller koldt, så kan det være nødvendigt med et dækken. Du skal også være ekstra opmærksom i de varme måneder, da racen hurtigt kan få det for varmt.

Er en staffordshire bull terrier nem at træne?

En staffordshire bull terrier er en aktiv hund, der kræver daglig motion og mental stimulering for at trives. Det er altså ikke nok, at I går jeres daglige ture – der skal gerne være leg, nosework, agility eller anden hundesport på programmet også.

Det er vigtigt, at du træner lydighed med din staffordshire bull terrier, særligt er et godt indkald essentielt og noget, du skal blive ved med at holde ved lige hele hundens liv. Det kan kræve lidt tålmodighed at træne denne race – ikke fordi de ikke vil, men fordi de ofte har deres egne holdninger til tingene. Men som med meget andet kommer du langt med positiv forstærkning og en venlig attitude.

Humøret er højt hos de fleste, og nogle kan have et højt stressniveau. Derfor kan det være nødvendigt at træne passivitetsøvelser, så den kan lære at forholde sig i ro fra en tidlig alder. Sørg for at etablere en hverdag, hvor hundes fysiske, mentale og sociale behov tilgodeses, da du ellers kan ende med en stresset hund, der ikke trives.

Hvad fejler en staffordshire bull terrier?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en staffordshire bull terrier komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Allergi
  • Albueledsdysplasi
  • Luftvejsproblemer

Det vi elsker allermest ved en staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrieren er nem at holde af, og den har masser af gode egenskaber. Vi har samlet nogle af de bedste her:

  1. Kærlig og loyal: Det er en af de mest kærlige og loyale hunde, du kan dele dit liv med. Den elsker at være i nærheden af dig, og den følger dig overalt. I er venner i tykt og tyndt. Den vil savne dig, når I ikke er sammen, og vil altid være glad for at se dig.
  2. Gode med børn: Det er en virkelig god familiehund. Den har stor tålmodighed overfor børn og elsker at lege med dem. De små i familien får derfor også en virkelig god ven, som vil elske at bruge tid sammen med dem.
  3. Passer ind i en almindelig aktiv familie: Selvom en staffordshire bull terrier er en aktiv hund, så er den ikke helt oppe på en jagt- eller hydehunds niveau. Derfor passer den rigtig godt ind i en almindeligt aktiv familie.

Godt at vide, når du vælger en staffordshire bull terrier

Selvom der er masser at elske ved en race, så er der altid noget med i bagagen, som er godt at vide, inden du beslutter dig. Så er du godt forberedt på det, der venter – også det lidt besværlige.

  1. Lader sig nemt provokere af andre hunde: En staffordshire bull terrier er langt mere glad for at være sammen med mennesker end andre hunde. Derfor skal du være ekstra opmærksom på socialisering tidligt og må indstille dig på, at du måske ender med en hund, der ikke trives i tæt møde med andre hunde. Uanset, skal du være opmærksom, når I går tur, hvor der er andre hunde, så der ikke opstår konflikter.
  2. Du skal være tålmodig: Det er en race, der kan være stædig og kommer til at teste din tålmodighed. Den elsker at lære nyt og siger aldrig nej til udfordringer, men du skal være forberedt på, at du nogle gange skal trække vejret en ekstra gang, finde de virkelig lækre godbidder frem, tælle til ti og så bare prøve en gang til.
  3. Ikke altid en førstegangshund: På grund af sin historie og mere selvstændige natur er det en hund, der kræver lidt mere af sin ejer. Du skal sætte dig grundigt ind i, hvordan hunde kommunikerer med hinanden og være parat til at gøre en indsats med miljøtræning og socialisering fra dag ét – især hvis det er din første hund.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten