Oprindelsesland: Tibet/Kina/Storbritannien
Levealder: 13-14 år
Højde: maks. 26,5 cm
Vægt: 4,5-8 kg
Farve: De kommer i alle farver
FCI-gruppe: 9 (selskabshunde)

Hvor kommer en shih tzu fra?

Racen shih tzu er udsprunget fra Tibet, hvor den ifølge buddhistisk tro var hellig, og derfor ofte befandt sig i templet for at beskytte mod onde ånder. De blev også givet som dyrebare gaver til det kinesiske hof under Manchudynasiet i 1500-tallet. De små hunde blev anset som lykkebringende talismaner. Shih tzu-racen er udviklet gennem mange år i Tibet og Kina, men i starten af 1900-tallet kom racen til Storbritannien, hvor startskuddet gik til en mere struktureret avl. Racen er efterfølgende blevet populær i hele Europa. Efter sigende skulle shih tzu betyde lille løve.

Shih tzuens temperament

En shih tzu er en legesyg, kærlig og glad hund, der virkelig elsker at være sammen med sin familie. De knytter ofte stærke bånd til deres mennesker og er meget hengivne. De er livlige, opmærksomme, udadvendte og elsker kæl og nus i sofaen eller i lænestolen. Her får du altså virkelig en loyal ven for livet, som du både kan gå ture og hygge med.

Selvom den er blid og blød, kan en shih tzu godt være ret selvstændig, og måske endda fremstå lidt arrogant, men den kommer som regel kun med positiv energi og hilser gerne på fremmede mennesker og hunde, ligesom den holder god kontakt under træning.

Det er, som andre selskabshunde, en meget social race, så det med at være alene hjemme er ikke altid et hit. Selvfølgelig kan den lære det, men det skal ikke være alt for mange timer om dagen, da den ellers ikke vil trives. Du må prioritere, at den får en positiv introduktion til at være alene hjemme allerede kort tid efter, at hvalpen er flyttet ind. Det kan tage mange uger at lære den lille selskabshund at være tryg i solotilværelsen. Der er altså ikke andet for end at rydde kalenderen og træne din nye bedste ven, så den ikke er ulykkelig, når du forlader hjemmet. Heldigvis har shih tzuen størrelsen med sig. Med sin praktiske størrelse er den nem at have med på tur, og den elsker det.

Racen kommer generelt godt ud af det med andre hunde. Det forudsætter dog, at den får gode oplevelser med andre socialt velfungerende hunde allerede fra hvalpestadiet. Skal din shih tzu have mest ud af mødet med andre hunde, bør du sørge for, at den får hundevenner, der passer til dens højde og drøjde.

Udseende og størrelse

En shih tzu er en lille hund med et majestætisk udseende og masser af pels. De bliver ikke mere end maksimalt 26,5 cm og vejer mellem 4,5-8 kg. De har et karakteristisk hoved med store runde brune øjne, som, hvis pelsen er sat, kan minde lidt om en krysantemum, da håret på snuden vokser opad.

Pelspleje på en shih tzu

Pelsen på en shih tzu er lang og glat med en tæt underuld. Der er pels for alle pengene på denne race, og det kræver derfor også daglige børsteture at holde pelsen fin og uden knuder. Især i hundens unge år kan pelsen være ekstra arbejdskrævende, men det bliver altså (lidt) nemmere med årene.

Med så lang en pels er det nødvendigt med regelmæssige bade, da pelsen ellers bliver beskidt. Når din shih tzu har været i bad, skal du sikre, at den bliver føntørret helt tør, så der ikke opstår hudproblemer pga. fugtigt miljø i pelsen. Hvis du ikke klipper pelsen, så skal racen have en lille elastik i pelsen over øjnene, da det ellers kan være svært for hundene at se pga. den lange pels, der falder over øjnene.
Alt dette skal hunden vænnes til tidligt, da det ellers kan blive en kamp at holde den smukke pels. Formodentlig har opdrætteren allerede startet arbejdet, men det er vigtigt, at du træner videre, så hunden i en tidlig alder opfatter børstning, bad osv. som en hyggestund.

Hvis det er dårligt vejr, kan det være nødvendigt med en jakke til hunden, så pelsen ikke fanger alt for mange ting og sager, som bliver endnu sværere at få ud, når den er våd. Samtidig kan sne samle sig i store klumper i pelsen, som så generer hunden på turen.

Træning af en shih tzu

Når du skal træne en shih tzu, så skal du være kærlig, men konsekvent. Det er en hund i den mere selvstændige ende af selskabshundene, så I skal begge være enige om, at det er dig, der ved bedst. Du får en lærenem hund, som hurtigt samler både de gode og de dårlige vaner op fra sine kammerater (og fra dig, hvis du ikke er hurtig nok). Har du styr på det med træning, så får du en vedholdende hund, som er lynhurtig til at lære nyt, og gerne viser, hvad den kan, når humøret er til det.

Den trives godt med lange spadsereture rundtom i kvarteret og steder, hvor græsset er kort, men er din shih tzu i fuld voksenpels, er det ikke den oplagte hund at tage med i skoven, da pelsen fanger alt fra skovbunden. I stedet har den godt af almindelig lydighedstræning, nosework eller måske agility – netop fordi den er en lynhurtig spirrevip.

Hvad fejler en shih tzu normalt?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en shih tzu komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Øjenproblemer (fejlstillede øjenhår der giver hornhindesår)
  • Hudproblemer
  • Persisterende mælketænder

Det vi elsker allermest ved en shih tzu

En shih tzu er nem at elske og i mange henseender den perfekte familiehund. Der er dog selvfølgelig nogle ting, som vi elsker allermest ved den:

  1. Elsker sine mennesker: En shih tzu er social og ved ikke noget bedre end at bruge tid med sin familie. Den er med på en lille leg ude som inde og er lige så glad for kæl i sofaen. Du får i den grad en sand ven, hvis du vælger at have en shih tzu i dit liv.
  2. Energiniveau hvor de fleste kan være med: De er livlige og kan godt lide gode ture, men det er ikke på et niveau, hvor du skal rydde den halve dag til motion af dig og hunden. På det her niveau kan de fleste være med, og alligevel bliver det aldrig kedeligt.
  3. Venlig og udadvendt: Her er en hund, som ikke bare sætter pris på dig, men som også er venligt indstillet overfor fremmede – både mennesker, hunde og andre kæledyr. Det er bare dejligt, hvis der kommer gæster, legekammerater eller håndværkere på besøg.

Det skal du vide, når du vælger en shih tzu

Intet er perfekt – heller ikke en shih tzu, og selvom de har mange kvaliteter, så er der selvfølgelig nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer en shih tzu:

  1. Masser af pelspleje: Der er rigtig meget pels på denne race, og det kommer til at tage tid – også selvom du vælger at klippe den helt ned. Du skal derfor have lyst til, som en del af pakken, at indregne tid til pelspleje flere gange om ugen. Det kan jo gå hen og blive en hyggestund, hvis I begge nyder det.
  2. Undgår helst at være alene: Netop på grund af deres meget sociale væsen er en shih tzu ikke så glad for at være alene. Det er noget, du skal have med i din planlægning af hverdagen, så du ikke ender med en ulykkelig hund, der ikke trives.
  3. Egenrådig: På trods af racens blide, venlige sind, så er de altså egenrådige, og de kan godt finde på selv at tage teten, hvis du ikke har førerkasketten på. Det er derfor ikke en 100 % pleaser, du får her, men en hund med lidt mere kant.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten