Oprindelsesland: Tyskland
Levealder: 11-13 år
Højde: Hanner 60-65 cm, tæver 55-60 cm
Vægt: Hanner 30-40 kg, tæver 25-32 kg
Farve: Sortbrun, ulvegrå eller sort
FCI-gruppe: 1 (hyrde- og kvæghunde)

Schæferhundens historie

Schæferhundens forfædre har eksisteret helt tilbage til 1700-tallet i form af ulvelignende fårehunde, der kom i mange former og farver. Vi skal dog først helt henne i slutningen af 1800-tallet, før der kommer rigtig gang i en mere struktureret avl af schæferhunden, som vi kender den i dag. Racens popularitet kan til dels tilskrives den tyske kaptajn Max von Stephanitz, da han ønskede at skabe en robust hund, der kunne bruges i politiet og militæret. Racen er nu en populær hund til den aktive familie, og dem der ønsker en utrættelig træningsmakker.

Schæferhundens temperament

Schæferhunden har rigtig meget energi og stor arbejdslyst – der skal ske noget, og det skal ikke bare være det samme som altid. Variation i oplevelser og daglige mentale udfordringer er lige noget for en schæferhund. Derfor er det også en race, der stiller store krav til sin familie. Der skal være et par timers motion på programmet hver dag, og det skal krydres med noget mentaltræning, hvor de små grå skal arbejde.

Det er en modig, udholdende og loyal race, der ikke helmer, før føreren er tilfreds. Det er også en af grundene til, at den er så vellidt inden for politiet, hvor der ofte er krævende opgaver på en arbejdsdag. Det er nemlig netop det, som en schæfer trives godt med.

Schæferhunden udspringer af vagthunde, så de kan også godt være meget territorielle og beskyttende overfor deres familier. Nogle kan derfor have let til gøen ved møde med andre hunde eller mennesker, hvis det gør dem utrygge, eller de føler et behov for at passe på. Oplever du, at det tager overhånd, er det en god ide at tage kontakt til en professionel træner for at få hjælp.

Racen er glad for kontakt og de fleste elsker at få opmærksomhed, men ikke alle giver en overstrømmende velkomst. Det er vigtigt, du vælger en opdrætter, der prioriterer socialisering og miljøtræning, så du kan fortsætte de gode takter, når du får hvalpen hjem. Det bidrager nemlig til, at den vokser op og bliver tryg i nye miljøer og trives med andre hunde. Det er en stor hund med mange kræfter, så vælg hundevenner af samme størrelse, så legen bliver ligeværdig.

Sørger du for god racespecifik aktivering af schæferen, er det en hund, der hviler i sig selv og er god til at være rolig hjemme og aktiv ude. Har du børn, kan de blive bedste venner – forudsat at hunden behandles respektfuldt og trives i sin hverdag.

Udseende og størrelse

Schæferhunden er en relativt stor race med et udpræget atletisk og muskuløst udseende. Normalt ligger de mellem 55-65 cm i højden og vejer mellem 25-40 kg – afhængigt af om det er en han eller tæve. De har et karakteristisk udseende, der gør dem nemme at spotte i mængden, og det er tydeligt, at de er bygget til at arbejde.

Schæferhundens pels og pleje

Schæferhunden har en middellang pels med en tæt underuld, der isolerer både i sol og varme samt i de kolde måneder. Det er en fordel med en god gang børstning en gang om ugen, så du undgår en eksplosion af hundehår alle vegne. Selvom du børster betyder det dog ikke, at du helt slipper for at rulle støvsugeren frem på jævnlig basis, for det er en race, der fælder en del hele året. Værst er det dog naturligvis, når de går fra sommer til vinterpels og vice versa.

Træning af en schæfer

Schæferhunden er en oplagt træningsmakker! Det er en intelligent og yderst træningsvillig race, der kræver både mental og fysisk stimulering for at trives. Den er god til at holde kontakt til sin ejer, men kan også arbejde selvstændigt. Derfor er det vigtigt, at der er klar vejledning og faste rammer, hvor der fx tydeligt skelnes mellem arbejde og hvile.

Det er lærenemme hunde, der hurtigt fanger de ting, du præsenterer dem for. Lærenemhed er dejligt, men betyder også, at der stilles større krav til dig, da unoder også hurtigt tillæres. Start gerne træningen i hvalpetiden og hav som første punkt fokus på etablering af en god relation og socialisering med forskellige hunderacer og mennesker. Begynd også gerne tidligt med indkalds- og kontaktøvelser, så I har det på plads, når I kaster jer over større udfordringer. Det kan faktisk også på sigt være nødvendigt at træne ro og afslapning mellem opgaverne, da det er en hund, der kan have svært ved at stoppe, mens legen er god og kan blive stresset af sin store arbejdsiver.

Schæferen er en alsidig hund og kan bruges til utrolig mange ting, så variér gerne dine opgaver og giv den udfordringer i alt fra nosework, lydighed, spor- og søgearbejde. En gåtur rundt om blokken er ikke nok til en stor og aktiv hund som schæferhunden, så der skal være tid i din hverdag til motion og aktivering med hunden, hvor den kan løbe løs i varieret terræn.

Hvad fejler schæferhunde?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en schæferhund komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Hudproblemer (allergi)
  • Hofte- og albueledsdysplasi
  • Rygproblemer (diskusprolaps)

Det vi elsker allermest ved en schæferhund

Schæferhunden er en skøn hund, og det er ikke uden grund, at det er en af de mest populære hunderacer i verden. Her har vi samlet de tre bedste ting ved racen:

  1. A for alsidig: Her er en hund, som kan bruges til det meste, og som vil gøre en ekstra indsats hver eneste gang du beder den om noget. Den er altid med på legen, og vil gerne bruge sin krop og næse. Så er du aktiv og vil have en perfekt træningsmakker, hvad end du kaster dig over, så er schæferhunden en god mulighed.
  2. En trofast følgesvend: Ikke nok med at din schæferhund er din træningsmakker – det er også en loyal ven, der knytter sig meget til sin familie og passer godt på dem.
  3. Intelligent og lærenem: Schæferhunden er utrolig lærenem, så hvis du er tydelig i din træning, er der ingen grænser for, hvad du kan lære din firbenede ven. Og da den også er modig, kaster den sig gerne ud i nye udfordringer.

Det skal du vide, når du vælger en schæferhund

Der er det gode, og det er der heldigvis mest af, men der er selvfølgelig også det mindre gode – for det er der altid. Herunder har vi samlet de tre ting, som du skal være opmærksom på, hvis du påtænker at få en schæferhund:

  1. Højt energiniveau: Der er tale om en hunderace med rigtig meget energi og stort behov for aktivering. Det stiller krav til dig som ejer – ikke bare ift. det tidsmæssige aspekt, men også at der skal mere til end lidt hyggelig leg i haven og en gåtur rundt i kvarteret. Får schæferhunden ikke opfyldt sine aktiveringsbehov både fysisk og mentalt, så kan det resultere i adfærdsproblemer, og en hund der mistrives.
  2. Overdreven beskyttertrang: Schæferhunde er naturlige vagthunde, og de passer godt på deres familie – nogle gange måske lidt for meget. Tidlig socialisering med andre hunde og mennesker er vigtigt med denne race, så de lærer at omgås fremmede mennesker og hunde uden at være mistænksom.
  3. Pels alle vegne: Selvom en schæferhunds pels ikke kræver ret meget pleje, så betyder det altså ikke, at du slipper let. Den fælder nemlig – og den fælder en del! Så er du typen, der synes, at hundehår på sokkerne er træls, så skal du nok springe over her.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten