Oprindelsesland: Tyskland
Levealder: 9-10 år
Højde: Hanner 61-69 cm, tæver 56-63 cm
Vægt: 41-50 kg
Farve: Sort med rustrøde (tan) aftegninger
FCI-gruppe: 2 (schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde)

Hvor stammer rottweileren fra?

Rottweilerens forfædre, var en del af romernes udvidelse af Romerriget. Hundenes opgave var at drive kvæget, som hærene havde med, så de kunne brødføde alle mændene. De blev også brugt som stridshunde i slagene. Hundene fulgte med romerne helt op til Tyskland og endte omkring byen Rottweil, som også var et landbrugssamfund, hvor mange kvægveje mødtes.

Da Romerriget blev opløst, blev hundene i området, men med jernbanens indtog blev de arbejdsløse, indtil det blev kendt, at de var gode tjenestehunde for det tyske politi i 1900-tallet.

Hvordan er temperamentet hos en rottweiler?

Rottweileren er en selvsikker, rolig og intelligent hund, som hviler meget i sig selv. Den har en stærk ejerfornemmelse overfor både sit hjem og familie uden at være aggressiv, men den er naturligt vagtsom og giver lyd, hvis der er behov for det.

Det er ikke en hund, der farer op uden grund – men den reagerer, hvis situationen kræver det. Over for sin ejer er rottweileren trofast og meget samarbejdsvillig. Den har et stabilt temperament og stor selvkontrol, hvis den har fået en god opvækst med en positiv tilgang til træning.

Samtidig er rottweileren også en hund, der har brug for tæt kontakt og tilknytning til sine mennesker. Den trives dårligt med at være lukket væk eller isoleret i en hundegård, for den har det bedst som en del af familien.

Racen er kendt for at være meget lærenem og kan opnå imponerende resultater i træning, hvis motivationen og relationen til ejeren er på plads. Men den kræver respekt – ikke fordi den er aggressiv, men fordi den har en stærk personlighed.

Det betyder, at den bedst trives med en ejer, der er rolig, konsekvent og tydelig i sin kommunikation. Hanhunden er typisk mere kraftig i kroppen og selvstændig, mens tæven er mildere og nemmere at arbejde med.

Uden den rette træning og socialisering kan rottweileren blive dominerende overfor andre hunde eller mistroisk overfor fremmede. Tidlig og vedvarende træning er derfor afgørende.

Når racen får en god start og løbende stimulering, er den en stabil, loyal og meget kærlig familiehund, der også kan være god med børn – især hvis den er vokset op sammen med dem og har lært deres signaler at kende. Det er dog forudsat den behandles respektfuldt.

Nogle rottweilere kan komme med en slags ”hyggebrummen”, som ikke må mistolkes for knurren. Det ses allerede, fra de er hvalpe og kan opleves hele livet. Det lyder næsten, som en kat der spinder, bare i hundevariant, og er en kendt og karakteristisk adfærd hos racen – især hos dem, der er meget sociale og tæt knyttet til deres mennesker.

Så er din rottweiler tryg, og hygger I jer sammen, kan det være den kvitterer med en blid brummen.

Overvejer du at få hvalp?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et hvalpeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til hvalpeuniverset

Hundehvalpe bliver holdt i hånden

Overvejer du at få hvalp?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et hvalpeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til hvalpeuniverset

Hundehvalpe bliver holdt i hånden

Rottweiler udseende og størrelse

Rottweileren er en kraftigt bygget, muskuløs hund med en kompakt og solid krop. Dens vartegn er nok det brede hoved med mørke, udtryksfulde øjne og de karakteristiske trekantede ører.

Pelsen er kort, tæt og sort med de typiske rustrøde (tan) aftegninger på bryst, ben, kind og øjenbryn. Halen har tidligere været kuperet, men er i dag naturligt lang.

Pelspleje på en rottweiler

Rottweileren har en kort, glat pels, som ikke kræver den helt store pelspleje. En ugentlig gennembørstning er som regel nok til at fjerne løse hår og holde pelsen i god stand. I fældningsperioder kan det være nødvendigt at børste lidt oftere, og hvis ”nogen” har rullet sig i ”noget”, må der et bad til.

Træning af en rottweiler

Rottweileren er en race med høj arbejdsmoral og stor mental styrke – og det betyder, at den har et ret stort behov for både fysisk motion og hjernegymnastik, særligt i de første par år. Det er kun en sofahund, hvis du formår at aktivere den i løbet af dagen, for så vil den elske en hyggestund i de bløde gemakker.

Den har brug for daglig, struktureret aktivering både for krop og hoved for at trives. Minimum to timers varieret motion er nødvendigt hver dag og gerne i kombination med opgaver som lydighedstræning, spor, problemløsning eller vagtopgaver.

En understimuleret rottweiler keder sig hurtigt, og kedsomhed kan føre til frustration og destruktiv adfærd som f.eks. at ødelægge ting. Hvor andre hunde ofte vil vokalisere, går rottweileren om bord i det, der er i nærheden.

Derfor bør du altid være klar på at inddrage hunden aktivt i hverdagen – det kan være gennem træning, hundesport eller egentlige arbejdsopgaver. Racen trives i faste rammer og motiveres af at have et formål. Den er derfor også en fremragende tjenestehund og er ofte set i politi-, rednings- og vagttjeneste.

Det er vigtigt, at motionen ikke blot består af friløb – racen har brug for struktur og samarbejde med sin ejer. Det er også vigtigt, at der ikke bliver leget lege, der kan aktivere stress som f.eks. boldkast og trækkelege. Har du ikke tiden eller lysten til at tilbyde dette, vil en rottweiler ikke være et passende valg.

Hvad fejler en rottweiler?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en rottweiler komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Hofte- og albuedysplasi
  • Korsbåndsskader
  • Knæledsproblemer

Lyt med, og bliv endnu klogere på hunde

Vi har lavet en podcast, der gør dig klogere på alt fra racevalg og køb af hvalp til det gode hundeliv og det svære farvel. Vi sætter simpelthen livet med hund under lup.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Mand med sin hund

Lyt med, og bliv endnu klogere på hunde

Vi har lavet en podcast, der gør dig klogere på alt fra racevalg og køb af hvalp til det gode hundeliv og det svære farvel. Vi sætter simpelthen livet med hund under lup.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Mand med sin hund

Det vi elsker allermest ved en rottweiler

Rottweileren er en dejlig hund med masser af gode egenskaber. Her har vi samlet de tre ting, som vi holder allermest af:

  1. Loyal og social: Rottweileren er dybt loyal over for sin familie og gør alt for at passe på dem, den holder af. Den nyder også at være i deres selskab, og når hele familien er samlet, har den det bedst.
  2. Arbejdsglad og lærenem: Den elsker at arbejde sammen med sin ejer og lærer hurtigt nye opgaver og kommandoer. Det er derfor oplagt med en rottweiler, hvis du gerne vil dyrke hundesport, eller måske kan bruge hunden på dit arbejde.
  3. Rolig og afbalanceret: En velopdragen rottweiler er rolig og harmonisk – både i hjemmet og ude blandt mennesker. Det kræver dog en indsats, hvis din hund skal blive den bedste udgave af sig selv.

Godt at vide, når du vælger en rottweiler

Rottweilere har flere ting at byde på, men der er selvfølgelig også nogle udfordringer ved at vælge netop denne race. Vi har samlet de tre vigtigste ting, du skal vide, hvis du overvejer at købe en:

  1. Kræver konsekvent træning: Rottweileren har brug for en erfaren ejer, der kan give klare beskeder og sætte tydelige grænser i hverdagen og til træning.
  2. Høj styrke og vagtinstinkt: Den er fysisk stærk og skal socialiseres og miljøtrænes grundigt fra en tidlig alder for at fungere trygt i alle miljøer.
  3. Behov for meget aktivering: Det er ikke en hund, der trives med inaktivitet – den har brug for både hjerne og krop i sit arbejde.

Vil du vide mere om andre populære hundetyper eller racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hundetyper og -racer, så du kan blive klogere på deres behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til oversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din hund.

Op til35%medlemsrabat*