Oprindelsesland: Frankrig
Levealder: 13-15 år
Højde: Racen findes i fire størrelser: Storpuddel: 45-62 cm, mellempuddel: 35-45 cm, dværgpuddel: 28-35 cm, toypuddel: under 28 cm. 
Vægt: I forhold til størrelse. Cirka vægt for hver størrelse: Storpuddel - 17-32 kg, mellempuddel - 7-12 kg, dværgpuddel - 4-7 kg, toypuddel - maksimalt 2,5 kg
Farve: Ensfarvet sort, hvid, brun, grå eller fawn.
FCI-gruppe: 9 (selskabshunde)

Hvor stammer pudlen fra?

Racen har eksisteret så længe, at dens oprindelsesland er uvist. Afbildninger af små hunde, der ligner og er klippet som dagens pudler, er blevet fundet helt tilbage fra 1500-tallet rundt om i Europa, men pudlen har sandsynligvis eksisteret endnu tidligere end det, da den er afbilledet på romerske mønter. Frankrig betragtes dog i dag som racens hjemland, og pudlen er faktisk udnævnt til landets nationalrace.

Pudlen er avlet til at apportere i vand og få vandfuglene på vingerne. Det er også dens svømmeegenskaber, den er bedst kendt for, men da det er en alsidig race, er den også blevet brugt til vagt, redning, søgning samt som førerhund. Storpudlen har også været brugt som hyrdehund og til at snuse sig frem til trøfler, og under de store krige i forrige århundrede blev den brugt som sanitets- og ordonnanshund. Pudlen var også populær som cirkushund på grund af sin intelligens og evne til at lære tricks. I dag er den også en rigtig populær familiehund. Der er næsten ikke det, pudlen ikke kan klare!

Fun fact:
Det er ikke kun pudlens oprindelse, der er uvished omkring. Faktisk er der også uoverensstemmelser mellem, hvordan racen bør staves. Kigger man i den danske ordbog, er en puddel stavet med to d'er, men racestandarden hos FCI staves med et enkelt: pudel. Det er dog den samme skønne hund, der gemmer sig bag d'erne (eller mangel på samme).

Hvordan er temperamentet hos en puddel

Puddelhunden er populær, da den er så alsidig, at den kan bruges til det meste. Den er især kendt for sin store intelligens, der gør, at den lynhurtigt lærer nye ting. Deres høje intelligens gør også, at de har brug for variation i livet og hurtigt keder sig, hvis du går den samme vej hver dag. Det stiller altså nogle krav til dig som ejer, hvis du skal holde din puddel glad og stimuleret.

Det er også en aktiv race, der har brug for regelmæssig motion. En grundregel er, at jo større puddel, desto mere motion. Men husk, at selv små hunde har brug for at komme ud og løbe og lege i forskelligt terræn. Pudler er også både venlige og sociale hunde, der trives i selskab med mennesker og andre dyr. Faktisk vil de helst have kropskontakt med deres mennesker, når de skal slappe af, så der er rig mulighed for fælles hygge i de rolige stunder, når bare der også er godt med motion.

Pudler kan lide at følge dig overalt, så hvis du sørger for, at din puddel fra en tidlig alder er vant til at rejse og være i forskellige miljøer, vil den let tilpasse sig og blive en rolig ledsager, når du besøger venner og familie eller rejser. Sørg også for, at den har passende hundevenner at lege med, der har de samme energiske løbevaner og kan lide at have en lynhurtig cirkushund som legekammerat.

Samtidig har racen, særligt storpudlen, en stor portion selvtillid og kræver respekt fra sin ejer. Den accepterer ikke at blive behandlet som andet end den intelligente, sociale problemknuser, den er. Hvis du ikke giver den relevante opgaver at løse, vil den begynde at ignorere dig og lave sin egen "opgaveliste", hvor I måske ikke er enige om alle punkterne.

Overvejer du at få hvalp?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et hvalpeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til hvalpeuniverset

Hundehvalpe bliver holdt i hånden

Overvejer du at få hvalp?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et hvalpeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til hvalpeuniverset

Hundehvalpe bliver holdt i hånden

Pudlens udseende og størrelse

En puddel kan fås i hele fire størrelser og fem forskellige farver, så der er rig mulighed for at finde en, der passer til netop dig, hvis du da ellers er forelsket i pudlens temperament og kan imødekomme dens behov. Racen spænder fra storpuddel (også kaldet kongepuddel), som er den største, til toypuddel, der er den mindste. Størrelse og vægt varierer afhængigt af, hvilken puddelvariant du vælger.

Uanset størrelsen er pudlen kendt for dens karakteristiske krøllede og tykke pels. Det er dog ofte også klipningen af pudlen, der gør den iøjenfaldende. Der er nemlig mange frisurer til den, og moden har ændret sig over tiden. Den mest almindelige klipning, både nu og tidligere, er dog løveklipningen. Formålet med klipningen har været at beskytte hunden mod at blive nedkølet, når den arbejder i vand.

Pelspleje på en puddel

Selvom pudlen ikke fælder, hvilket mange værdsætter, kræver den en hel del pelspleje. Pudlens pels kræver nemlig regelmæssig børstning, vask og klipning for at holde den i god stand. Det er vigtigt at børste pudlen dagligt for at undgå filtning og holde pelsen ren. Du bliver også nødt til at aflægge hundefrisøren et besøg med jævne mellemrum (hvis du da ikke selv kan klippe den). Hvis du har en udstillingshund, skal du også tilføje et antal timer til styling, polering og føntørring.

Pudlen ender ofte med at bruge en del timer på trimmebordet, så det er en rigtig god idé at introducere det tidligt og lære den, at det er en hyggestund at stå der. Ellers kan det blive en rigtig træls opgave for både dig og hunden, når pelsen skal plejes og passes.

Træning af en puddel

Som vi allerede har nævnt, kan du bruge din puddel til næsten alt. Deres alsidighed betyder, at I kan prøve næsten alle hundesportsgrene og se, hvilken I foretrækker. Almindelige hundesportsgrene, som pudler ofte kan lide, er vandapportering, agility og at arbejde med snuden. Uanset hvad I vælger, skal pudlen nok hurtigt fange, hvad det går ud på.

Deres lærenemhed og stamina gør ikke kun, at de hurtigt lærer de ting, du ønsker at lære den, men også at den hurtigt finder på narrestreger. Især hvis du ikke får mentalt stimuleret den. Derfor stiller det krav til dig som ejer. Du skal være et skridt foran og holde dens opmærksomhed, så den ikke keder sig. Deres entusiasme og nysgerrighed kan nemlig nogle gange forstyrre koncentrationen, hvis noget nyt og spændende dukker op og fanger deres interesse. Er du tilmed ikke helt overbevisende, så er den hurtigt smuttet.

Positiv forstærkning og belønningsbaseret træning fungerer bedst for pudlen. Pudlen kan også blive ret fornærmet, hvis du ikke behandler den med respekt, og det vil du hurtigt kunne mærke, da den så bare ignorerer dig. Hvis din puddel derimod føler sig godt behandlet, vil den samarbejde med dig i tykt og tyndt, den er nemlig også kendt for at være meget loyal.

Hvis træningen bliver for ensformig og kedelig, vil pudlen hurtigt blive træt og ukoncenteret. Træn korte sessioner, varier din træning og arbejd med belønning, så vil du og din puddel nå langt!

Hvad fejler en puddel?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en puddel komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Øjenproblemer (bl.a. entropion, distichiasis og cataract)
  • Hudproblemer (herunder allergi)
  • Ledproblemer

Vær ekstra omhyggelig med at kontrollere og børste din puddels tænder, da de er mere tilbøjelige til at få problemer med tænderne end mange andre racer. Med regelmæssig tandpleje mindskes risikoen betydeligt for paradentose og andre tandproblemer.

Vil du høre mere om selskabshunde?

Så lyt med på vores podcast, hvor vi har et afsnit dedikeret til selskabsracerne:

Afsnit 10: Livet med en selskabshund

Der er også flere andre afsnit, hvor vi sætter livet med hund under lup.

Se alle afsnittene her

Mand med sin hund

Vil du høre mere om selskabshunde?

Så lyt med på vores podcast, hvor vi har et afsnit dedikeret til selskabsracerne:

Afsnit 10: Livet med en selskabshund

Der er også flere andre afsnit, hvor vi sætter livet med hund under lup.

Se alle afsnittene her

Mand med sin hund

Det vi elsker allermest ved en puddel

Pudlen er en meget afholdt race – og det forstår vi godt. Den har mange styrker. Derfor er det også svært at vælge tre ting, der er særligt gode ved racen, men vi har alligevel forsøgt os herunder:

  1. Kun din fantasi sætter grænser: Med en puddel kan du klare næsten alt. Dens intelligens og vilje til at lære gør, at I vil kunne have meget sjov sammen.

  2. Valgmulighedernes race: Du vil kunne finde en puddel i præcis den størrelse, og farve, der passer til dig og din livsstil. Mulighederne er uendelige, når det kommer til denne race.

  3. En fældefri hverdag: Hader du at støvsuge og have pels overalt på tøjet, i møblerne og i bilen? Så er pudlen noget for dig, da den ikke fælder.

Godt at vide når du vælger en puddel

Som med alle racer er der nogle ting, der er gode at vide, så du får valgt en race, hvor du kan leve med både det gode og det mindre gode. Vi har derfor samlet tre ting, du bør være opmærksom på, inden du vælger racen:

  1. Børst, vask, føn, gentag: Selvom racen ikke fælder, skal du regne med et antal timer til at pleje pelsen. Hvis du har en klippet puddel og ikke udstiller den, sparer du lidt tid. Men selv her skal din puddel børstes, bades, klippes og trimmes regelmæssigt.
  2. Ligger ikke på den lade side: Pudlen kan lide og har brug for meget motion og aktivering for at trives. Du vil hurtigt opdage, hvis du ikke opfylder dens behov, da pudlen ikke længere vil samarbejde, finder på narrestreger og ikke længere er glad og entusiastisk.
  3. Socialisér mere: Hvis en puddel ikke føler sig tryg blandt mennesker, dyr, i forskellige situationer eller miljøer, kan den blive bange og endda aggressiv. Derfor er det vigtigt at træne socialisering i en tidlig alder.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din hund.

Op til35%rabat