Oprindelsesland: Tyskland
Levealder: omkring 11 år
Højde: 18-24 cm
Vægt: 1,5-3 kg
Farve: Fås i farverne: creme, hvid, sort, brun, orange-zobel, creme-zobel, black and tan eller broget.
FCI-gruppe: 5 (spidshunde)

Hvor stammer pomeranian fra?

Pomeranian, også kendt som 'Pom', stammer fra Pommern, en region i det nordlige Tyskland. Racen er en af de mindste i Spitz-familien, som består af fem forskellige varianter: Pomeranian, Kleinspitz, Mittelspitz, Keeshond og Grosspitz. De tre første har lignende standarder og de samme godkendte farver. Fælles for de tyske spidser er, at de blev brugt som alarm- eller vagthunde.

Pomeranian var oprindeligt meget større (omkring 9-13 kg) og blev brugt til at vogte får. I det 19. århundrede blev de populære hos de kongelige, især dronning Victoria af England, som havde en meget lille pomeranian (efter datidens standarder). Dette startede en tendens til at avle racen mindre, hvilket resulterede i den størrelse, vi ser i dag.

Hvordan er temperamentet hos en pomeranian

Pomeranian er kendt for deres livlige og modige adfærd. På trods af deres lille størrelse har de en stor personlighed og er ikke bange for at tage kampen op med større hunde.

Det er en meget kælen hund, der sætter stor pris på nærhed og opmærksomhed. De er meget selskabelige og foretrækker klart en plads i sofaen fremfor en kurv på gulvet. Netop pga. deres udprægede sociale sind, er de heller ikke glade for at være alene. Faktisk fungerer de bedst i en flok, hvis ikke de kan være sammen med deres mennesker i løbet af dagen.

De er meget loyale over for deres ejere og kan være beskyttende, hvilket gør dem til fremragende vagthunde. De kan derfor også være lidt reserverede over for fremmede og andre hunde, så tidlig socialisering er vigtig. Netop deres beskyttende adfærd og tidligere brug som vagthunde gør, at det er en race, der gerne gør.

En pomeranian har ikke den store jagtlyst og dette, kombineret med deres yderst trænbare sind, gør dem lettere at have gående uden snor i skov og vild natur. Har du indkaldet på plads, så er det nemlig ikke skovens dyr, der trækker opmærksomheden væk fra dig.

Pomeranianens udseende og størrelse

Pomeranian er bedst kendt for sin tykke, bløde pels. Den har en dobbeltpels med en kort, tæt underuld og en længere, lige yderpels. Deres korte hale, som ligger hen over ryggen, giver dem et unikt "puffy" look. De har også mørke, mandelformede øjne og små, spidse ører. Pomeranian vejer typisk mellem 1,5-3 kg og har en mankehøjde på omkring 18-24 cm. Vægt og mankehøjde gælder for både hunner og hanner.

Pelspleje på en pomeranian

Den overdådige pels, der minder lidt om en pompon, kræver en del pasning, hvis den ikke skal filtre og genere hunden. Børst derfor pelsen igennem dagligt. De fælder kraftigt to gange om året samt ved løbetid, hvor det er særligt vigtigt at børste grundigt – også hvis du gerne vil undgå alt for mange løse hår i dine tæpper og møbler. Et bad eller to under fældningen anbefales også.

Da der skal bruges en del tid på pelspleje, så er det en rigtig god idé at få vænnet en pomeranianhvalp til dette så tidligt som muligt. Lær hvalpen, at det er en hyggestund at blive børstet, så projektet bliver så nemt for jer som muligt. Har du ikke mod på at vaske og føntørre din pomeranian selv, så kan du overlade det til en hundefrisør. Det betyder dog ikke, at du slipper for at vænne hunden til pelspleje, for den skal stadig børstes dagligt.

Træning af pomeranian

En pomeranian er intelligent og lærer hurtigt, men kan også være stædig. Positiv forstærkning og belønningsbaseret træning virker bedst! I både agility og freestyle ser man ofte pomeranianere, så hvis du vil prøve en hundesport, er disse to gode muligheder. Selv søgeøvelser kan passe til en pomeranian.

På trods af sin størrelse kan en pomeranian mere, end du måske tror, så tag den med på en tur i skoven og stranden, den vil elske det. En pomeranian vil også nyde nogle mere stille dage, hvor den putter og hænger ud i haven, men sørg for at variere det, så din pomeranian ikke bliver understimuleret og keder sig. Det er nemlig en livlig hund, der nyder at være aktiv.

Pomeranianer kan være tilbøjelige til at gø, så det kan være nødvendigt med tidlig træning for at forhindre, at det tager overhånd. Hvis du bor i en lejlighed, kan det være en god idé at begrænse adgangen til hoveddøren, når den er alene hjemme, da forbipasserende kan udløse gøen.

Hvad fejler en pomeranian?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en pomeranian komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Tandproblemer
  • Patellaluksation (problemer med løse knæskaller)
  • Analsækinflamation

Det vi elsker allermest ved en pomeranian

En pomeranian er elskelig på mange måder, hvilket gør det svært at vælge bare tre ting, men vi har forsøgt:

  1. Deres fantastiske opførsel: De er livlige, modige og en fantastisk ledsager. De er meget sjældent aggressive, og de elsker selskab. Det er simpelthen en sand ven, der vil gå gennem ild og vand for dig.
  2. Deres intelligens: En pomeranian er en intelligent og lærenem race, hvilket gør den populær blandt hundeejere. Lær din pomeranian alt fra enkeltstående cirkustricks til opsigtsvækkende freestyleprogrammer, både du og din pom vil elske det!
  3. Deres charme: Pomeranian er en rigtig charmetrold og bliver nemt din allerbedste ven! Hvis du formår at aktivere den på den rigtige måde, har du virkelig en fantastisk hund, som du kan bruge til alt.

Godt at vide når du vælger en pomeranian

Pomeranian er en fantastisk race, men der er (selvfølgelig) udfordringer forbundet med at have en. Vi har opsummeret nogle af de ting, du skal være forberedt på:

  1. Energiniveau: Pomeranian er en aktiv race, der kræver masser af motion og stimulering for at forblive glad og sund. Hvis den ikke får nok motion og mental stimulering, kan den komme til at kede sig og udvikle uønsket adfærd. Så lad dig ikke narre af dens størrelse, selv om en pomeranian godt kan lide at hænge ud på sofaen, har den brug for mere aktivitet, end mange er klar over.
  2. Pelspleje: Pomeranian har en tyk, blød pels, der kræver regelmæssig børstning. Hvis du ikke er parat til at bruge tid på det, er en pomeranian måske ikke den rigtige race for dig.
  3. Gøen: Pomeranianer er kendt for at være ret højlydte. Hvis du bor i en lejlighed eller selv er følsom over for dette, bør du overveje det nøje, før du anskaffer dig en pomeranian.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten