Oprindelsesland: Storbritannien
Levealder: ca. 15 år
Højde: 25-30 cm
Vægt: 6-7 kg
Farve: Hvid som dominerende farve med sorte eller tanfarvede aftegninger. Tanfarven kan være i flere nuancer, og det kan også forekomme med tri-color, hvor det er hvid med sort og brune aftegninger.
FCI-gruppe: 3 (terriere)

Hvor kommer en jack russell terrier fra?

Jack russell terrieren er fremavlet af den engelske præst John Jack Russell i 1800-tallet. Han var en ivrig jæger, og derfor forsøgte han at skabe den perfekte jagthund til hans behov. Den skulle kunne følge med ryttere til hest og hans fox hounds, men samtidig være så lille at den kunne gå i gravene og jage ræve, grævlinger og andet vildt ud af deres huler. Altså en lynhurtig, lille terrier.

Det blev til to forskellige hunde, en jack russell terrier og en parson russell terrier. Den eneste forskel på de to typer er størrelsen. Parson russell terrieren er noget mere højbenet end jack russell terrieren. John Jack Russell arbejdede med avlen af disse terriere helt frem til sin død i 1883. Trods det at racen oprindeligt stammer fra Storbritannien, blev den importeret til Australien, hvor den er blevet udviklet til den hund, vi kender i dag.

Jack russell terrierens temperament

En jack russell terrier er en social, glad og livlig lille hund med masser af selvtillid. Der er meget hund i den relativt lille krop, og da det er en terrier, så kan det også mærkes i temperamentet, hvor den kan have sine egne meninger om tingene. Hvis du sørger for, at den bliver godt socialiseret tidligt i livet, og du samtidig har en konsekvent og kærlig opdragelse, så får du til gengæld en skøn familiehund, som også kan fungere godt med børn og andre hunde.

Det er vigtigt at vælge hvalp fra en opdrætter, der prioriterer miljøtræning og socialisering. I bør også starte hverdagslivet, så snart hvalpen kommer ind ad døren, så den fra starten lærer dine rutiner, samt hvordan rammerne er hos dig. Så er der mindst mulig risiko for, at den får tillært sig dårlige vaner. Hvalpetræning er et must, så sørg for at I er meldt til et hold, inden du får hvalpen hjem, da der kan være venteliste. Racen kommer ofte godt ud af det med andre hunde og husdyr, forudsat den har haft en positiv introduktion og denne er holdt ved lige.

Racen knytter stærke bånd til sin familie. Den både giver og kræver uforbeholden kærlighed. Den er loyal, selskabelig og tillidsfuld – alt sammen pakket ind i en lille praktisk størrelse. Samtidig er den god til at tilpasse sig familiens rutiner og kan fungere i en familie med både mange og få aktiviteter. Du slipper dog ikke for de daglige ture, for det er en hund, der skal have en god portion motion for at trives, da den er et lille energibundt. Det er en meget selvstændig race, og derfor er den ikke helt så svær at alene hjemme-træne sammenlignet med andre racer. Den skal dog stadig ikke være alene alt for mange timer om dagen, da den så vil kede sig og kan finde på ting, den kan lave – ting du måske ikke vil billige.

Racens selvstændige sind gør, at det er vigtigt, du får trænet kropshåndtering – altså at du må røre over hele kroppen, klippe kløer osv. Ellers kan det være svært at få soigneret hunden eller få den undersøgt ved sygdom og skade.

Det er en modig og sej lille hund, og den kommunikerer meget med omverdenen. Derfor er det også en race med lyd på, der kan vokalisere en del. Dette kan naturligvis dæmpes med gode vaner fra starten af, men det kan aldrig pilles helt ud.

Udseende og størrelse

En jack russell terrier har en kompakt, atletisk krop. De trekantede ører indrammer hovedet med de store mørke øjne, der har et vågent udtryk. Den bliver mellem 25-30 cm og vejer mellem 6-7 kg. Det er altså ikke en særlig stor hund. Dens nære slægtning parson russell terrieren minder meget om den, men er blot noget højere og en anelse større i kroppen.

Pelspleje på en jack russell terrier

Jack russell terrieren har en meget vejrbestandig pels, som er nem at gøre ren efter en våd tur i det danske vejr. Racen findes i flere pelsvarianter – ruhåret, broken (mellemting mellem ru- og glathåret) og glathåret, så der er forskel på mængden af pelspleje. Ønsker du dig en ruhåret eller broken, så er det nødvendigt med jævnlige trimninger, mens den glathårede primært skal børstes i fældningsperioderne. Generelt fælder racen ikke ret meget, hvis dens pels vedligeholdes korrekt.

Træning af en jack russell terrier

En jack russell terrier skal have godt med motion, der helst skal være i kombination med mental træning. Den elsker at arbejde og få opgaver, så det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad den kan lære, hvis du er klar med en godbid. Den er lærenem, og hvis du formår at belønne med det samme, den har gjort det rigtige, så går det hurtigt med at tilegne sig nye discipliner, tricks og andet.

Da det er en jagthund, der stadig har jagtinstinktet rimelig intakt, er det rigtig vigtigt, at du får trænet indkald og holdt det godt ved lige hele hundens liv. Det er nemlig en selvstændig race, og det kombineret med jagtlysten kan føre din jack russell terrier på jagt på egen pote. Derfor er det vigtigt, at den kommer, når du kalder, så det ikke sætter en stopper for, om den kan slippes løs, når I går tur.

Når du skal træne med din jack russell terrier, så er det vigtigt, du forsøger at lave varieret træning, da den ellers kan miste motivationen og koncentrationen, for selvom det er intelligent hund, så kommer den hurtigt på andre tanker. Find derfor nogle forskellige discipliner, I kan prøve sammen. Sporarbejde, agility eller nosework er oplagte aktiviteter. Racen har en udpræget vindermentalitet, så det er en født konkurrencehund.

Hvad fejler en jack russell terrier normalt?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Overordnet er en jack russell terrier en sund og rask hund, som ikke er arveligt disponeret for nogle særlige sygdomme. De kan dog, som alle andre hunde, komme galt afsted. Vi har fundet de to mest almindelige diagnoser for racen:

  • Tandfraktur
  • Kloskader
  • Tumorer i huden

Det vi elsker allermest ved en jack russell terrier

Jack russell terrieren er en kvik og glad kammerat, som det er svært ikke at holde af. Listen med ting, vi elsker, er lang, men vi har samlet de tre bedste ting her:

  1. Knytter stærke bånd: Din jack russell terrier knytter stærke bånd til dig, og den giver rigtig meget igen. Du vil ikke være i tvivl om, at du er dens ét og alt. Til gengæld forventer den også det samme fra dig, men det kommer med garanti helt af sig selv.
  2. Intelligent og lærenem: Det er en race, der nemt lærer nyt, og det er egentlig kun din egen fantasi, der sætter grænserne. Din jack russell terrier vil med garanti være med på legen, hvis du kan motivere og holde dens opmærksomhed – så vil du også se hurtige resultater.
  3. Masser af personlighed: Det er en lille hund med en stor personlighed, så du kommer aldrig til at kede dig, men det er jo også netop det, der gør det hele lidt ekstra sjovt.

Det skal du vide, når du vælger en jack russell terrier

Som med alle andre racer er der også nogle ting, du bør vide om en jack russell terrier, inden du vælger, om I skal bo sammen. Vi har samlet de tre vigtigste ting her:

  1. En egenrådig race: En jack russell terrier er en selvstændig og egenrådig race, og derfor kræver det noget af dig som ejer, hvis du skal holde dens interesse i træning, lydighed og dagligdagsopdragelse. Det skal være en kærlig og konsekvent opdragelse. Så får du til gengæld også en hund, der vil gå gennem ild og vand for dig.
  2. Ikke ret god til at kede sig: Det er en hund, der har brug for aktivering hver dag. Hvis den begynder at kede sig, så kan det udvikle sig til uønsket adfærd.
  3. Kommunikerer med lyd på: Det er en race, der gerne udtrykker sig med lyd på. Drømmer du derfor mere om en hund, der ikke gør, så er det her måske ikke den rigtige race for dig.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten