Oprindelsesland: Danmark og Sverige
Levealder: 12-15 år
Højde: Hanner 34-37 cm, tæver 32-35 cm
Vægt: 7-12 kg
Farve: Hvid skal være dominerende med aftegninger i forskellige farver, størrelse og kombinationer af sort, tan, brunt og fawn.
FCI-gruppe: 2 (schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde)

Dansk/svensk gårdhunds historie

Arkæologiske udgravninger har vist, at den dansk/svenske gårdhund har eksisteret i over 1000 år i både Danmark, Skåne og Nordtyskland. Racen er tidligere blevet kaldt skånsk terrier, skrabehund eller rottehund, hvilket var det gamle danske navn for hunden.
Racen har længe været en populær hund, og især på bondegårde var den uundværlig, da den kunne hjælpe med skadedyrsbekæmpelse. Den lille hund, har løst mange opgaver gennem tiden. Udover at fange mus og rotter har den også været brugt til gravjagt, vagthund, hyrdehund og børnenes legekammerat.

Avlen har i lang tid været tilfældig, men i 1980’erne blev der etablere en mere målrettet avl, og i 2009 blev racen godkendt af FCI, som er en international hundeorganisation, der blandt andet organiserer nationale kennelklubber som Dansk Kennel Klub. At racen blev officielt anerkendt har haft stor betydning for dens udstillingskarriere, men også for dens udbredelse i Danmark og resten af verden.

Dansk/svensk gårdhunds temperament

En dansk/svensk gårdhund er en kvik og opmærksom lille hund, der er fuld af energi. Selvom kroppen ikke er så stor, så har den en stor personlighed under den korte pels. Den kaster sig med stor begejstring ud i nye oplevelser og udfordringer. Den er lynhurtig, så du skal være vaks ved havelågen, hvis du skal følge med.

Racen er meget social og kommer ofte godt ud af det med andre hunde. Den elsker at være sammen med sin familie og være centrum for opmærksomhed. Den sætter pris på tæt kropskontakt, når den hviler sig, hvilket også betyder, at den ikke siger nej til at ligge og lumre lidt under dynerne i de kolde måneder. Sørger du for, at din hund er velaktiveret, kan hyggestunder i sofaen også sprede stor lykke. Den kommer ofte rigtig fint ud af det med andre hunde og husdyr. Generelt er det en venlig hund, men da den har været vagthund i tidligere tider, så kan nogle være lidt reserverede overfor fremmede. Her er der altså en oplagt ting at træne, allerede når hunden er hvalp.

Den dansk/svenske gårdhund har også været brugt til gravjagt, så du skal ikke være alt for øm omkring dine flotte prydbede. Racen går nemlig gerne på jagt efter rotter, muldvarper og andre smågnavere, og det kan føre til et par huller i haven. De er normalt ikke strejfende i deres adfærd, men bor du ikke på en stor gård med masser af udenomsplads, kan det være nødvendigt at hegne haven ind, da en dansk/svensk gårdhund har et velbevaret jagtinstinkt og derfor gerne stikker efter et bytte.

Udseende og størrelse

Dansk/svensk gårdhund er en lille vaks hund med en muskuløs krop og et relativt lille hoved. De bliver mellem 32-37 cm og vejer 7-12 kg. Deres pels er kort og strid. De fleste kender nok til Kvik, som er svinehandler Oluf Larsens hund i TV-serien Matador. Mange tror det var et fint eksemplar på en dansk/svensk gårdhund, men sjovt nok var det i virkeligheden en glathåret foxterrier, der endte med at gøre gårdhunderacen så populær.

Pelspleje på en dansk/svensk gårdhund

En dansk/svensk gårdhund har en kort, glat og hård pels, som ikke kræver nogen særlig pleje. Den fælder en del ved overgangen til sommer og vinter, men ellers er det ikke voldsomt, så det er ikke denne race, der får din støvsuger til at brænde sammen. Til gengæld har dens mere stride hår en særlig evne til at bore sig ind i møbler og tøj, så de er lidt ekstra sværere at fjerne.

Er en dansk/svensk gårdhund nem at træne?

Dansk/svensk gårdhund er en hurtig og lærenem hund, der gerne vil gøre sin ejer tilfreds. Tempoet er dog ofte ret højt, og den er så ivrig for at lære, at det kræver en hundeejer med ro, tålmodighed og god træningsforståelse. Du skal nemlig være lynhurtig med anvisninger og belønning, ellers finder den selv på noget.

Det er en aktiv race, som har brug for rigelig motion og aktivering – også på øverste etage. Den er derfor oplagt at bruge i de fleste hundediscipliner som eksempelvis agility, rally, spor, lydighed eller freestyle. Opgaver, hvor den skal bruge næsen og får lov til at grave efter genstande, er blandt favoritterne. Det vigtigste er egentlig bare, at den har det sjovt, så den holder motivationen. Da de er meget nysgerrige og lærer hurtigt, kan det være nødvendigt at prøve nye ting med jævne mellemrum.

Som gårdhund er en af arbejdsopgaverne at sige til, når der kommer nogen. Derfor er det en mere gøende race. Nogle er naturligvis mere gøende end andre, men som regel giver de lyd, når der kommer besøg, eller de bliver ophidsede.

Da jagtinstinktet er veludviklet hos racen, er det nødvendigt, at du sætter tidligt ind med lydighedstræning, så I ikke ender i uheldige situationer. Derudover er det også vigtigt, at en dansk/svensk gårdhundehvalp lærer at blive tryg i mødet med fremmede.

Da racen er en målrettet skadedyrsjæger, kan nogle have ressourceforsvar, hvor de vogter over genstande. Det er en naturlig adfærd og er ofte ganske udramatisk, forudsat du tager dine forholdsregler, fra hvalpen flytter ind og læser op på, hvilke situationer det er forventeligt og okay at vogte i. Ellers kan det tage overhånd og blive et problem senere i livet.

Hvad fejler en dansk/svensk gårdhund normalt?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Overordnet er en dansk/svensk gårdhund en sund og rask hund, som ikke er arveligt disponeret for nogle særlige sygdomme. De kan dog, som alle andre hunde, komme galt afsted. Vi har fundet de tre mest almindelige diagnoser for racen:

  • Mave-tarm-problemer
  • Kloskader
  • Tumorer i huden

Det vi elsker allermest ved en dansk/svensk gårdhund

Der er masser at byde på hos en dansk/svensk gårdhund, og kvaliteterne står nærmest i kø. Vi har dog fundet de tre ting, som vi synes, er de allerbedste:

  1. Familiens midtpunkt: En dansk/svensk gårdhund er social og elsker at være midtpunkt. Findes der egentlig noget skønnere end en hyggelig legekammerat, som man også kan putte med i sofaen? Racen knytter sig i høj grad til sine mennesker og er en oplagt turkammarat, uanset om turen går til købmanden eller udlandet.
  2. Alsidighed: Det er en utrolig alsidig race, som kan bruges til rigtig mange forskellige ting. Ligegydigt hvilken hundesport du vil kaste dig ud i, så kan din dansk/svenske gårdhund være en god træningsmakker. Du bliver holdt på tæerne, og det bliver aldrig kedeligt.
  3. Begrænset pelspleje: Det er en nem race at holde, når vi snakker pels. Det kan faktisk næsten ikke blive nemmere. Derfor skal du heller ikke bruge en masse tid på det, men kan i stedet lege og have det sjovt.

Det skal du vide, når du vælger en dansk/svensk gårdhund

Det kræver noget at have en dansk/svensk gårdhund, og selvom det er en utrolig elskelig race, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du inviterer den ind i dit liv:

  1. Kan være ret selvstændig: Deres jagtinstinkt og høje intelligens gør, at selvom de har nemt ved at lære, så kan de være hurtige på aftrækkeren og ret opfindsomme. Du skal sørge for at være hurtigere end hunden hele tiden, og det kan kræve en del. Du kommer med garanti aldrig til at kede dig, så er du mere til en rolig forudsigelig træningsmakker, er det måske ikke et match for dig.
  2. Forkærlighed for at grave: Hvis du er til smukke prydbede, så kan dit bekendtskab med en dansk/svensk gårdhund blive udfordrende. Den graver gerne, og du skal derfor være klar på, at du måske skal ud og lappe huller i plænen.
  3. Reserveret overfor fremmede: Dansk/svenske gårdhunde er gamle vagthunde, og det slår stadig igennem i deres natur. Derfor kan de være reserverede overfor fremmede, og du skal lægge en indsats i at træne denne del – især hvis der vanligt kommer folk på din ejendom.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten