Oprindelsesland: Storbritannien
Levealder: 12-14 år
Højde: 31-33 cm
Vægt: 5,4-8 kg
Farve: Cavalieren kan komme i flere farvekombinationer: Sort med brune aftegninger (tanfarvede aftegninger), ensfarvet rød, hvid med brunrøde aftegninger (blenheim) eller trefarvet (sort, hvid og brun)
FCI-gruppe: 9 (selskabshunde)

Cavalier king charles spaniels historie

Cavalier king charles spaniels forfædre kan dateres helt tilbage til 1600-tallet, hvor de ofte fungerede som selskab for hoffet. Racen fik faktisk sit navn efter kong Charles II, så den har været nært knyttet til den royale familie. I starten lignede hundene primært en mindre version af de spaniels, man brugte til jagt, men i 1800-tallet begyndte man at blande dem med østasiatiske hunderacer, hvilket betød at de blev mere kortnæsede ift. det originale spanieludtryk.

De langnæsede var lige ved at forsvinde helt, men da en amerikaner i 1920’erne uddelte pengepræmier til de bedste hunde af den gamle type, begyndte det at påvirke avlen, og flere af de lange næser kom retur. Det betød også, at de langnæsede fik deres egen race, hvor et cavalier blev tilføjet til navnet. De kortnæsede findes stadig, men de hedder kun king charles spaniels.

Temperamentet hos cavalier king charles spaniels

Cavalier king charles spaniels er først og fremmest kendt for at være utrolig venlige og imødekommende – også overfor fremmede dyr og mennesker. De elsker opmærksomhed og social kontakt, så det er et rigtigt nussehoved på fire ben.

De har et stort behov for at være sammen med deres familie, og har brug for meget kontakt i hverdagen – derfor er den heller ikke særlig glad for at være alene hjemme i længere tid, hvilket kan være en udfordring for en travl familie. Ofte er det dog alligevel nødvendigt, at hunden kan være alene hjemme i kortere tid ad gangen, og netop fordi racen er så social, bør du sætte mange uger af til alene hjemme-træningen, så du kan gøre den helt tryg ved konceptet. Heldigvis har den en størrelse, der gør, at den er nem at have med, hvis du skal have den med på tur.

Det store behov for fysisk kontakt gør også, at racen bør have adgang til sofa eller lænestole, hvor familien opholder sig. En cavalier, der ikke får lov til at sidde (tæt) sammen med familien, vil føle sig afvist. Så er du ikke på udkig efter en sidemand, er det ikke en race for dig.

Cavalieren har bevaret noget af sit jagtinstinkt fra sine forfædre, så den kan godt finde på at afbryde træningssessionen for at jagte en fugl. Derfor er det også rigtig godt med variation og hurtig belønning, så den bliver ved med at holde opmærksomheden på dig. Særligt indkaldstræning er vigtigt at prioritere, så du til hverdag trygt kan lade din cavalier nyde et frit liv med gåture uden snor.

Selvom cavalier king chales spaniels er utrolig sociale, så kan de have klare præferencer, når det kommer til andre hunderacer. De bliver dog ikke aggressive, men kan være afvisende. De er ikke så tydelige i deres kropssprog af natur, og det er derfor vigtigt at få socialiseret dem meget, når de er unge, så de lærer at bruge og forstå det kropssprog, andre hunde bruger. Sørger du for at din cavalier får en positiv introduktion til andre hunde med velfungerende legekammerater af samme størrelse, vil du ofte ende ud med en social hund, der hurtigt får sine favoritvenner i hundeskoven.

En cavalier king charles spaniel er rigtig glad for mad, og selvom de måske kan starte livet med at være lidt kræsne, så indhenter de normalt madglæden uden problemer. Du skal derfor som ejer være påpasselig med madmængden, så vægten ikke bliver for høj.

Racen er et typisk valg for førstegangshundeejere eller børnefamilier. Begge dele kan være et rigtig godt match. Vigtigt er det dog, at cavalierne behandles respektfuldt i en børnefamilie, så hundens grænser ikke overskrides.

Udseende og størrelse

Cavalier king charles spaniels er relativt små hunde, der bliver mellem 31-33 cm høje og vejer omkring 5,4-8 kg. De er især kendt for deres store, runde øjne og meget blide udtryk. De har en del pels, men er ikke så pelsrige som nogle af de andre selskabsracer som fx coton de tulear (bomuldshunde) eller shih tzu.

Pelspleje på en cavalier king charles spaniel

Cavalieren har en del pels, men det er primært dens behæng på brystet, benene, ørerne og halen, der tager tid. De skal nemlig børstes minimum et par gange om ugen. Pelsen på poterne skal ligeledes klippes regelmæssigt, da de fungerer aldeles fremragende som opsamlere af alskens ting og sager fra naturen. Det kan derfor være nødvendigt med lidt ekstra arbejde, hvis I har været en tur i skoven eller på stranden.

Racen fælder hele året, så du skal også sætte tid af til jævnlig støvsugning i hjemmet, hvis du ikke er vild med hundehår i tæpper og sofaen.

Træning af en cavalier king charles spaniel

Cavaliererne er bløde og følsomme hunde, og det er derfor ekstra vigtigt, at du træner dem venlig og tydelig stemmeføring. Det er generelt en samarbejdsvillig race, der gerne gør sit bedste for at imødekomme dine ønsker – det kan bare godt friste lidt, hvis noget spændende den kan jagte titter frem.

Selvom det er en selskabshund, så er den glad for at være aktiv, og selvom det ikke er på jagthundeniveau, så sætter den stadig pris på at blive aktiveret både fysisk og mentalt. Den er god til lydighedsdiscipliner og agility, men er også glad for at bruge sin næse.

Hvad fejler de?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en cavalier king charles spaniel komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Hjerteproblemer (MMVS, også kaldet endocardiose)
  • Neurologiske sygdomme (syringomyelia)
  • Tandproblemer

Det vi elsker allermest ved en cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniels hopper direkte ind i vores hjerter blot ved et blik i deres store brune øjne, men der er meget mere end det, der gør dem elskelige:

  1. Deres temperament: En cavalier er en godt afstemt blanding mellem at være venlig, imødekommende og træningsvillig, mens der samtidig er en helt masse personlighed under pelsen. En oplagt hunderace for en moderat aktiv familie.
  2. De elsker mennesker: De elsker at bruge tid med dig, nusse, lege og bare være sammen. Her får du virkelig en ven for livet, og det er ikke kun dig, der bliver vel modtaget. Også din omgangskreds kommer til at forelske sig i din firbenede ven.
  3. Kun moderat pelspleje: Hvis du er forelsket i en af de hunderacer, der har meget pels, men ikke helt kan finde tiden til daglig børstning, så er cavalieren en rigtig god mellemvej. Den har flot lang pels, men ikke i så voldsom en mængde, at det kræver dagligt arbejde.

Det skal du vide, når du vælger en cavalier

Der er altid en bagside af medaljen, så selvfølgelig er der også nogle ting, som du skal være opmærksom på, når du vælger at invitere en cavalier king charles spaniel ind i dit liv. Vi har samlet de tre vigtigste her:

  1. Sundhedsproblemer: Racen er desværre disponeret for hjerteproblemer, syringomyelia og andre sundhedsproblemer. Det gør, at du skal være ekstra vaks ved havelågen, når du kigger efter din nye ven. Du skal nemlig sikre dig, at din cavalierhvalp kommer fra et kuld, hvor forældredyrene er testet for hjerteproblemer og syringomyelia. Er der styr på det sundhedsmæssige, så er det bare med at folde forelskelsen helt ud.
  2. Tidlig socialisering: Da cavalieren ofte er mindre tydelig i sit kropssprog, er der brug for stort fokus på socialisering, fra den er hvalp og det første års tid. Det kræver lidt ekstra arbejde og engagement fra din side, men til gengæld får du alt, du gør tilbage i tifold resten af hundens liv.
  3. Er helst ikke alene: Da cavalier king charles spaniels netop er meget sociale af natur, bryder de sig ikke synderligt om at være alene. De kan lære at acceptere det, men de vil aldrig elske det. Det er derfor en race, hvor du skal have ekstra fokus på alene hjemme-træning og begrænse den tid, din hund er alene.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten