Caroline Harlos arbejder som veterinærsygeplejerske i Stockholm, og hendes speciale er opkastning og diarré hos hund og kat.

”Normalt har en hund fast formet afføring op til tre gange om dagen. Hvis det er hyppigere eller afføringen bliver blød eller små hårde kugler, er der noget galt,” siger Caroline.

Diarré i tyndtarmen

Diarré kan både være akut og kronisk, og der er også forskel på, om det er tyndtarmsdiarré eller tyktarmsdiarré. Hvis hunden bliver ramt af tyndtarmsdiarré, kommer der store mængder væske ud.

”Hvis der kommer mørkt blod med ud i større mængder, er det alvorligt, og du bør straks tage til dyrlægen,” siger Caroline.

I tyndtarmen optages næring, væske og vitaminer, og her sidder også 65 procent af hundens immunforsvar.

”Alt, hvad der passerer gennem tyndtarmen, får derfor immunforsvaret til at reagere,” forklarer Caroline.

Diarré i tyktarmen

Hvis hunden derimod har en tyktarmsdiaré, har den hyppigere afføring, og mængden aftager samtidig med, at afføringen bliver tyndere. Den kan også være slimet.

”Irritation og små sår i tarmen kan betyde, at der kommer en lidt lysere blødning, men det er ikke farligt.”

I nogle tilfælde kan tyktarmsdiarré afhjælpes med en ekstra fiberrig kost, i andre tilfælde er en meget letfordøjelig kost (skånekost) bedre.

”Her må hundeejeren simpelt hen prøve sig frem,” forklarer Caroline.

Opkastning

Opkastning er en tvangsmæssig udstødning af mave- og tyndtarmsindhold. Hvis maden kommer op uden kraft, kan det skyldes at mavesækken er for slap eller at der sidder noget fast i mave eller tarmsystem.

”Fremmedlegemer i tyndtarmen giver voldsomme opkastninger. Hvis hunden derimod har et fremmelegeme, der ligger og skvulper rundt i mavesækken, kan den få symptomer, der ligner dem, man ser ved kronisk opkastning.”

Nogle gange kan man prøve at få hunden til at kaste genstanden op, men i så fald skal det foregå hos dyrlægen, som kan give et effektivt brækmiddel.

Det kan være livsfarligt at få hunden til at kaste op 

”Det kan være livsfarligt at få hunden til at kaste op derhjemme ved at give den salt eller lignende. Det kan ende med, at hunden får saltforgiftning oven i maveproblemerne. Hvis hunden ikke kan kast genstanden op, skal den opereres. Man skal derfor altid tage det alvorligt, hvis hunden har slugt et fremmedlegeme,” siger Caroline.

Hjælp din hund derhjemme

Hvis hundens almentilstand ikke er påvirket, er der ikke umiddelbart nogen grund til at tage til dyrlægen, selv om den kaster op eller har dårlig mave.

Hvis din hund kun har diaré, kan du give små regelmæssige måltider med skånekost (bare nogle få skefulde hver anden time). Skånekost består af kogt hvid fisk eller kylling blandet med udkogte, hvide ris.

”Hvis hunden kaster op, bør du lade den faste i 12 timer, hvor den kun får lov at drikke vand. Efter 12 timer kan du begynde at give meget små portioner skånekost. ”

På dyreklinikker, i dyrebutikker og på apoteket kan man købe specialfoder og/eller midler der standser diarré og normaliserer tarmfloraen.

”Man må dog aldrig få en hvalp til at faste, for den kan meget hurtigt blive dehydreret, altså få væskemangel,” pointerer Caroline.

Væsketab

En hund, der kaster op eller har diarré, taber meget væske, der går hårdere ud over unge og gamle hunde, end stærke voksne hunde.

”Det normale væskebehov i løbet af et døgn er 0,5 dl vand per kilo, men ved væsketab, har hunden brug for dobbelt så meget vand.”

Hvis du vil undersøge, om din hund er dehydreret, kan du mærke på tandkødet, som skal være glat, og ikke have en ru overflade. Du kan også kontrollere det ved at hive lidt op i huden på issen eller i nakken. Normalt skal huden straks lægge sig ned igen. 

Opskrift på væskeerstatning, du selv kan blande:

 • 1 liter vand
 • 1 spsk. druesukker
 • 1 tsk. salt

Forstoppelse

Forstoppelse kan give opkastninger og rammer ofte hunde, der får for lidt motion. I nogle tilfælde kan det også skyldes andre sygdomme eller smerter i ryggen, der gør det smertefuldt for hunden at komme af med afføring.

”Tidligere anbefalede man parafinolie ved forstoppelse, men det gør jeg ikke længere, fordi det er sket, at vi har fået hunde ind, som har fået lungebetændelse af det.

Parafinolien smager nemlig ikke af noget som helst, så den stimulerer ikke synkerefleksen, og så kan den komme ned i luftrøret i stedet. Derfor er det bedre at give Laktulose eller Vi-Siblin, der er håndkøbsmidler til mennesker.

Andre årsager til mave- og tarmproblemer

Hvis din hund ikke får det bedre, trods faste, skånekost og specialkost eller hvis den hele tiden får tilbagefald, må du gå til dyrlægen, som kan prøve at finde en eventuel dybere årsag til mave- og tarmproblemerne.

Mulige årsager kan være:

 • Foderintolerance
 • Genetiske sygdomme
 • Parasitter
 • Mavesår
 • Tumorer (kræftknuder)
 • Virusinfektioner (f.eks. parvo-, corona-, og rotavirus)
 • Infektioner med bakterier (f.eks. salmonella)
 • Orm
 • Betændelse i bugspytkirtlen

Hvornår skal man gå til dyrlægen?

 • Hvis hundens almene tilstand bliver dårligere (feber, meget sløv eller dehydreret)
 • Hvis du har mistanke om, at hunden har slugt et fremmelegeme
 • Hvis hunden kaster vand op, selv om den kun drikker meget små mængder
 • Hvis hunden er meget ung eller gammel og hurtigt bliver dehydreret
 • Hvis opkastning eller diarré bliver blodig (en lille smule lyst blod er ikke farligt)
 • Hvis hunden ikke får det bedre trods faste, skånekost/specialkost eller hvis hunden får tilbagefald