I knæet er der to ledbånd, der hæfter skinnebenet fast til lårbenet. De krydser hinanden i tilhæftningen, deraf navnet korsbånd. Hvis det ene eller begge disse ledbånd bliver revet over, mister knæledet sin stabilitet, og skinnebenet kan forskubbes i forhold til lårbenet.

Løfter bagbenet

En hund med korsbåndsskade holder ofte bagbenet løftet. Det får mange hundeejere til at tro, at der er noget i vejen med poten, men ved undersøgelsen finder man ud af, at hunden har smerter i knæet, og at skinnebenet kan bevæges i forhold til lårbenet.

Der findes forskellige operationsmetoder, der løbende udvikles

Behandling

Det kan i mange tilfælde være nødvendigt at give hunden en beroligende indsprøjtning, så den slapper af og kan undersøges. Behandlingen er kirurgisk og der findes forskellige operationsmetoder. Disse metoder udvikles løbende.
Målet er naturligvis, at hunden efter operationen skal opnå så god en funktion som muligt i det opererede led. De nyeste metoder kaldes TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) og TTA (Tibial Tuberosity Advancement).

Lang tids hvile og genoptræning

Efter operationen må man regne med et par måneders hvile og derefter gradvis genoptræning. Genoptræningen er nødvendig for at genopbygge musklerne. Ved alle knæskader opstår der slidgigt med tilhørende knoglenydannelse i eller rundt om leddet. Mange hunde kommer sig så godt, at de kan fungere normalt efter en korsbåndsskade, men en del får kroniske eller tilbagevendende halthedsproblemer.

Sådan gør du, hvis du har mistanke om korsbåndsskade:

  • Undersøg det skadede ben forsigtigt og vær opmærksom på symptomer som smerte eller hævelse
  • Hold hunden i ro
  • Kontakt dyrlægen