Har din hund spist noget af et tøjdyr, en plastikpose, en halv grillkylling, en majskolbe, en sok, en grankogle, eller mangler der et batteri fra et stykke legetøj, som hunden har tygget i stykker? Så er du ikke alene! Det sker nemlig ofte, at hunde får tygget i ting, som så uheldigvis ender i deres mave.
Som hundeejer er det helt naturligt, at det vækker bekymring, hvis dele af barnets tøjdyr er endt i hundens mave, for det kan ganske rigtigt være farligt, men heldigvis er det ikke altid. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvad du skal gøre, hvis hunden har været lidt for tyggeglad:
Hvorfor sluger hunde fremmedlegemer?
Hunde er nysgerrige og bruger ofte munden til at udforske verden. Især hvalpe og unge hunde vil rigtig gerne undersøge alt ved at putte det i munden. Der er dog også nogle racer, der, selvom de er over de første par år, stadig har en højere risiko for at få slugt noget, de ikke burde. Her er der især tale om racer som retrievere, jagthunde og terriere, som alle har en tendens til at bære ting i munden.
Hvad gør du, hvis din hund har spist noget farligt?
Der er visse ting, som helt ukompliceret kan passere mavetarmsystemet, og som med lidt tålmodighed vil komme ud den naturlige vej. Ligeledes er der der andre ting, som potentielt kan være farlige, da de måske er så store, at de senere kan fastkiles i tyndtarmen, og så skal fjernes operativt. Her vil dyrlægen give hunden noget, så den kaster op, hvis det formodes, at fremmedlegemet stadig er i mavesækken.
Det er altid en svær vurdering som hundeejer. Men virker hunden generelt ugeneret og uden symptomer, så kan det give god mening at ringe til dyrlægen, som så kan vurdere situationen, inden du skynder dig afsted. Det er nemlig ikke sikkert, at det overhovedet er farligt for hunden, det den har spist.
Er du kunde her hos Agria, så kan du også altid benytte dig af vores gratis digitale dyrlægerådgivning, hvor du hver dag kan få hjælp til vurdering af netop sådan noget. Vi har også åbent, når din egen dyrlæge er lukket.
Symptomer du bør reagere på
Det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, og den samtidig har en eller flere af de følgende symptomer:
- Opkastning
- Manglende appetit
- Synkebesvær
- Mavesmerter
- Forstoppelse eller diarré
- Dehydrering
Hvordan behandles hunden, når den har slugt et fremmedlegeme?
Behandlingen afhænger af, hvilken type genstand hunden har slugt, og hvor den befinder sig i kroppen. Dyrlægen vil ofte starte med en røntgen- eller ultralydsundersøgelse for at lokalisere fremmedlegemet.
Afhængigt af, hvor det lokaliseres kan en af følgende muligheder komme i spil:
- At få hunden til at kaste op (forsøg ikke selv at fremkalde opkast uden vejledning – det kan forværre situationen, især hvis genstanden er skarp)
- At lade genstanden passere naturligt
- Kirurgisk fjernelse ved tarmoperation
En operation kræver fuld narkose og kan være en hård omgang for både hund og ejer, samtidig med at det ofte er en dyr affære.
Sådan forebygger du, at hunden sluger noget farligt
Det bedste, du kan gøre, er at hundesikre hjemmet og være opmærksom på, hvad hunden har adgang til – både indendørs og udendørs.
- Fjern små genstande fra gulvet, og hold dem uden for hundens rækkevidde
- Hold opsyn, når din hund leger – smid ødelagt legetøj ud med det samme
- Undgå adgang til skraldespande og madrester
- Træn din hund i ikke at samle ting op fra jorden på gåturen
Ved at tage enkle forholdsregler kan du mindske risikoen for, at din hund kommer i alvorlige problemer.