Januar og februar er årets koldeste måneder i Danmark. Kulden kalder på varme vinterstøvler og vanter, men om vores kæledyr også skal klædes på til årstiden, er et omdiskuteret emne, som kan dele vandene mellem hundeejere.

Hundedækken eller ej? Pelsen afgør behovet

Der stor forskel på, om man taler om en lille og tyndpelset dansk-svensk gårdhund, en mellemstor langpelset jagthund som f.eks. en setter uden underpels, eller om man taler om en cocker spaniel eller en labrador, der begge har en tykkere og isolerende underpels.

Alle hunde er nemlig forskellige, og derfor er behovet for hundedækkener ikke ens. Man kan fristes til at tro, at små hunde, grundet deres lille størrelse, vil fryse mere end andre hunde, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen. Det afgørende, som bestemmer om hunden kan holde varmen eller ej, er hundens pelstykkelse og underuld. Herudover har hundens alder og sundhedstilstand også en betydning.

Samtidig er det vigtigt at pointere, at hunde generelt ikke kan generere mere varme ved at indtage mere foder. Skal du som hundeejer gøre en forskel for din firbenede ven i vinterkulden, må du give hunden et varmt hundedækken på. Det er altså ikke et spørgsmål om mode for hundeejeren, men et reelt behov for ekstra isolering.

Hvornår fryser min hund?

Man kan tydeligt se på hunden, hvis den fryser. Bevæger den sig frit på gåturen eller ryster den? Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, tyder det på, at den er kold.

Bliver hunden alvorligt nedkølet, er den mere modtagelig overfor sygdomme på samme måde som mennesker. De kan blive forkølede og svækkede. Kropsdele, der stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde, er mest udsat for kulden. I de helt grelle tilfælde kan de få skader på poter, snude og ører.

6 hunderacer med øget behov for hundedækkener

Hunde der ikke bærer på et tykt lag underuld, er mindre modstandsdygtige overfor kulde sammenlignet med andre hunde. Ejer du en af hundene på listen, skal du være ekstra opmærksom på beklædning:

  1. Korthåret hønsehund
  2. Granddanois
  3. Korthåret gravhund
  4. Korthåret chihuahua
  5. Staffordshire bull terrier
  6. Dansk-svensk gårdhund

Det skal være i hundens klædeskab

Der er mange forskellige muligheder for hundetøj og -dækkener. Når du kigger efter overtøjet, skal du tage højde for hundens pelstype og de gældende vejrforhold. Vi giver dig her to overordnede råd til hundegarderoben:

  1. De helt små hunderacer og hundehvalpe bør bære en heldragt, som når helt ned om benene. De større hunde kan nøjes med et hundedækken, som isolerer ryg og mave. Særligt ældre hunde, som kan lide af gigt eller andre slidsygdomme, vil have stor glæde af et lunt hundedækken, som kan beskytte mod ledstivhed og smerter. Til sidst bør brugshunde (f.eks. jagthunde), efter hård aktivitet i våde omgivelser, have et vandsugende og varmende hundedækken for at undgå at blive afkølet i jagtpauserne.
  2. Små sko eller vinterstøvler kan også være en god idé, og særligt når der er saltet på vejene. Skyl også hundens poter efter, når I er hjemvendt fra gåturen.

Udover at hundetøjet skærmer for kulde og vind, dækker det også for skidt og snavs , som særligt langhårede hunde slæber med sig efter en gåtur. Hundetøjet er derfor til stor gavn for hundeejere, der kan spare tid på pelspleje efterfølgende.

Hunde havde ikke behov for hundetøj for 100 år siden

Man kan undre sig over, at hunde før i tiden har levet i bedste velgående uden menneskers indblanding, og nu opstår det pludselige behov for hjemmestrikkede rullekraver og hundedækkener i ministørrelse. Forklaringen skal findes i vores avl af hunde.

Vores kæledyr er vant til at opholde sig indendørs i vores varme stuer, og derfor er deres pels ikke udviklet til at modstå den bidende kulde ligesom deres forfædre ulvene. Vi har avlet hundene til at udvikle sig på en bestemt måde, og derfor er hundenes behov for hundetøj menneskeskabt.

Dertil kommer, at vi i dag importerer hunde fra alle verdenshjørner, hvor dyrene ofte lever under andre klimaforhold. F.eks. stammer mange af vores hunde fra varme lande, og de hunde kan ikke pludselig gro sig en underuld tilpasset Danmarks kolde vejr. Derfor kan vi være nødt til at hjælpe dem lidt på vej med et lille hundedækken.