Protein

Protein er hundens vigtigste næringskilde. Det er vigtigt både for knoglebygningen og cellefornyelsen. Hundens immunforsvar afhænger også af proteiner. Hvis hunden får en passende mængde protein, bliver dens immunforsvar stærkere. Det er også vigtigt, at foderet har et højt indhold af animalske proteiner, fordi de indeholder aminosyrer, der er nødvendige for hunden.

Fedt

For at hunden kan trives, skal kosten indeholde en passende mængde fedt. Fedt har stor betydning for fordøjelsen, det giver energi og bidrager til transport og lagring af vigtige vitaminer (A, D, E og K). Fedt er også godt for hundens pels.

Kulhydrater

Kulhydrater er også en af hundens vigtigste energikilder. Nogle fødevarer, for eksempel ris, er særligt rige på letoptagelige kulhydrater, samtidig med at de er skånsomme for maven. Derfor er foder med højt indhold af letoptagelige kulhydrater godt for hunden – jo større fordøjelighed jo bedre kvalitet. Ingredienser, der tilfører foderet kulhydrater, indeholder som regel også fibre, og er derfor gode for hundens fordøjelse.

Mineraler

Mineraler og sporstoffer har en lang række vigtige egenskaber for hunden. Mineralerne hjælper med at opbygge og støtte led og knogler, samtidig med at de bidrager til væskebalancen. Hunden skal have den rette mængde mineraler, og der skal være den rette balance imellem dem. Det gælder især forholdet mellem calcium og fosfor, som styrker hundens tænder og knoglebygning.

Vitaminer

Vitaminer er vigtige for en lang række kropsfunktioner. Der findes to typer vitaminer:

  • De fedtopløselige vitaminer (A, D, E, K) som ophobes i kroppen, og som derfor ikke må overdoseres, fordi det kan medføre alvorlige ledproblemer i hundens rygrad og ben.
  • De vandopløselige vitaminer (B og C), der ikke ophobes i kroppen. B-vitamin og Biotin er gode for hundens pels og kløer og forebygger skæl.