Vi mennesker beskytter os efter bedste evne mod kulden med huer og vanter og varme sko. Hunden har kun sin pels og sine poter. Derfor er vi nødt til at hjælpe hunden, når det bliver meget koldt og sneen bliver alt for dyb. Nogle racer klarer naturligvis kulden bedre end andre. Størrelse, pelsmængde og –struktur er nogle af de forhold, der spiller ind. Hundens fedtlag hjælper også med at holde kulden ude.

Kulde tager energi

Hunde, der ’arbejder’, for eksempel jagthunde og slædehunde, har brug for mere energi om vinteren for at kunne arbejde. Her kan det måske være bedre at give et foder til aktive hunde i stedet for blot at øge mægden af det normale foder. Husk at skifte foder gradvist, sådan at hundens mave kan vænne sig til den nye mad. Tal med dem, der sælger foderet. De bør kunne råde dig.

Frostskader kan ramme hunde på samme måde som mennesker

En mager hund fryser lidt mere end en hund, der er godt i stand. Det betyder nu ikke, at du ligefrem skal fodre hunden op for at beskytte den mod vinterkulden. 

Risiko for forfrysninger

Frostskader kan ramme hunde på samme måde som mennesker. Kropsdele, der stikker ud som ører, halespids og hos hanhunde pungen, er mest udsat for kulden. En hund, der står bundet uden for en butik, mens den venter på sin ejer, kan få urinvejsinfektion.

Invester i et dækken og gode reflekser

Et varmt hundedækken kan være en god hjælp til din hund, og kan købes i alle velassorterede dyrebutikker. Det er vigtigt, at det passer og ikke er hverken for stort eller for lille. Du kan sikkert få lov at prøve det på hunden i butikken. Samme sted kan du også købe reflekser til hunden, sådan at den er synlig i vintermørket. Der findes også både halsbånd, snore og dækner med indbyggede reflekser.

Pas godt på poterne

Hundens poter klarer som regel kulden fint. Hvis man bor et sted, hvor der saltes meget, er det vigtigt at beskytte poterne med potevoks, og skylle poterne grundigt efter hver gåtur, ellers kan trædepuderne revne, og det er smertefuldt for hunden. Hvis det alligevel skulle ske, heler poterne bedre, hvis du smører en fed salve på revnerne. Er der risiko for frostskader, skal du sørge for kun at lufte hunden i kort tid ad gangen.

Vintermotion med fornuft 

Om vinteren er der gode muligheder for sjov motion på kælketuren eller når man leger i sneen. Hold altid øje med hunden i den dybe sne. Nogle hunde får snebolde i pelsen, der kan nedsætte bevægeligheden og isklumper mellem trædepuderne, som kan være skarpe og gøre ondt, når hunden går.

Hvis man står på skøjter, kan det være farligt at tage hunden med. På den spejlblanke is er der stor risiko for, at hunden glider og kommer til skade. Den kan også få forstrakte muskler og forvridninger. Hvis du tager hunden med ud på søer, der er frosset til, kan der både for dig og hunden være risiko for at falde i våger og drukne, så vær altid meget forsigtig!

Fortsæt med at nyde vinteren, men tænk på din firbenede ven, når naturen giver os den kolde skulder!