Stranden er et herligt sted for hunde at løbe løs, da der er masser af spændende dufte, indtryk og muligheder for aktivitet. I forår- og sommermånederne er der ynglende fugle på de danske strande - fugle som vi mennesker ofte ikke ser, men som hundesnuder nemt kan spore sig frem til. Nu er yngletiden forbi, så mellem 1. oktober og 31. marts må du igen slippe hunden løs på de fleste danske strande.

Der skal være plads til alle

Det er spændende for hunden at folde sig ud på stranden, og det allerbedste kan være at møde andre hunde og mennesker. Mødet med fremmede skal man dog have respekt for, for det er ikke alle, der er lige så begejstrede for din hund, som du selv er. Det siger måske sig selv, men man slipper kun sin hund løs, hvis man har fuld kontrol over den.

Slipper du hunden løs, kan du gøre flere ting, der bidrager til at gøre stranden til et trygt fællesområde for alle, der nyder den. Vi har samlet otte gode råd til hundeejere og deres strandhunde:

  • Overhold de regler og påbud, der er på stranden. Det er ikke alle strande, hvor det er tilladt at gå uden snor.
  • Hils venligt. Hils, når du møder andre på stranden. Det skaber tryghed for andre strandgæster.
  • Hav et sikkert indkald. Løse hunde kan skræmme andre strandgæster, og derfor er det vigtigt, at hunden kun slippes, hvis du har kontrol over den og ved, at den vil komme, når du kalder.
  • Lær hundens sprog at kende, så du tidligt kan forudse en uheldig situation. Strandens store vidder gør, at nogle hundeejere søger området, fordi der er god ”udsigt”, så man lettere kan undgå mødet med andre hunde. Kald altid din hund til dig, hvis du ser en anden hund i snor på stranden.
  • Husk godbidder! Det er altid godt med en lille snack i lommen. Det kan bruges, hvis I laver lidt øvelser undervejs, men kan også være god afledning, hvis I skal passere andre, der ikke ønsker at hilse på din hund.

Husk det blå flag

I Danmark kan du slippe din hund løs på stranden fra d. 1. oktober til d. 31. marts, såfremt den er under kontrol, og der ikke er tale om Blå Flag ordningen.

Det er tilladt for hunde at bade på 97 procent af den danske kyststrækning, men man skal holde øje med, om der er et blåt flag ved stranden. Det betyder nemlig, at det er en af de 220 strande, hvor man ikke må have hunde med. Førerhunde og andre hunde på arbejde er undtaget af forbuddet.

Vinterbadning for hunde

Introduktion til det våde element gør sig bedst, når vandet ikke er alt for koldt. Man kommer derfor ofte bedst fra start, ved at introducere hunden til vand inden den kolde vinter sætter ind. Husk på at nogle hunde har brug for at blive tørret grundigt efter en svømmetur og måske endda have et dækken på.