Det er i mine øjne vigtigt, at vi overvejer, hvorfor hunden trækker. Der er én altoverskyggende grund til, at hunde trækker: de vil gerne hen til et andet sted! Det kan være til en duft, noget mad, der ligger på gaden, en anden hund eller bare væk fra snoren.
De første handler alle om fristelser i miljøet, og den sidste handler om hunde, der har en form for klaustrofobi. Lad os vende blikket mod den første gruppe – de hunde der trækker, fordi de bliver fristet.
Fristelser i miljøet
Når jeg har teoriaften for mine nye kursister, plejer jeg at sige, at det vigtigste, de skal huske, er, at hunde gør, hvad der kan svare sig! Det hundetræning handler om, er at overbevise din hund om, at det bedst kan svare sig at udvise den adfærd, du gerne vil have.
Det lyder let, men det er det ikke! For at få en hund der går pænt i snor, skal du altså overbevise den om, at det altid bedst kan svare sig for den at gå i en løs line – også når det ikke passer. Det kræver, at hunden har lært, at det kan svare sig at vælge fristelser fra som en færdighed i sig selv.
Alle de “gode råd”
Der findes mange ”gode” råd i forhold til at lære din hund at gå pænt i snor – og mange former for udstyr. Før du køber udstyret eller prøver rådet af, så spørg dig selv: Vil rådet/udstyret være behageligt for min hund?
Hvis svaret er nej, så lad være med at bruge det. Meget udstyr virker, fordi det bliver ubehageligt for hunden at trække. Det kan være, at du tænker, men så kan den jo bare lade være med at trække – og det er rigtigt, men nu er det hunde, vi taler om, og hvis din hund ikke har lært at hæmme sig selv, så vil den fejle, trække i snoren og dermed opleve ubehaget igen og igen.
Du risikerer at blive associeret med i det ubehag, hunden føler, fordi du er i den anden ende af snoren. Det jeg forsøger at sige – det er ikke fordi udstyret ikke kan virke, men du risikerer at betale en pris.
Den pris er en forringelse af din hunds relation til dig. Jeg lover – det kan lade sig gøre at lære en hund at gå pænt i snor uden at ty til ubehag! Det er dit valg.
Beløn den adfærd du gerne vil have
Mange af de ”gode” råd, du kan få, handler om, hvad du skal gøre, når din hund er ude og trække i snoren. Her er det for sent. For at bruge et godt brugt udtryk – du skal være mere proaktiv. Din hund skal vide, hvilken adfærd der kan svare sig – ikke hvilken der ikke kan.
En tidligere elev sagde engang, at det at rette på hunden, når den trækker, svarer til at sætte sig ind i en taxa og sige: ”Jeg vil ikke til Paris”. Der er ikke megen information at hente.
Du skal have meget mere fokus på at belønne den adfærd, du gerne vil have. Beløn din hund for at gå i løs line – og gør det ofte! At lære sin hund at gå pænt i snor er et maraton, ikke en sprint – tålmodighed er et must!
Det tog mig 2 år (du læste rigtigt – 2 år) at lære min ældste hund at gå pænt i snor. Hun havde ingen naturlige anlæg for at lære det, modsat hendes datter på 7 måneder, som allerede har rimeligt styr på begrebet.
10 Tips til din gåtur med hunden
Jeg har samlet mine 10 tips til at få din træning til at fungere – men husk, tålmodighed og vedholdenhed er de vigtigste!
- Sørg for din hund får sine behov dækket – fysisk, mentalt og socialt.
- Brug det rigtige udstyr – en Y-sele eller et bredt halsbånd. Undgå at din hund kommer til skade, når den trækker.
- Gå med en lang line – gerne mindst 3 meter. Hvis din line er meget kort, kan din hund næsten ikke undgå at komme til at trække.
- Gå til – og gå i det tempo der passer hunden.
- Brug lækre godbidder og gå de steder, hvor hunden gerne vil gå. f.eks. langs hegn, hække, osv.
- Kom rigtigt ud ad døren.
- Hvis det er muligt, så kør din hund steder hen, hvor den kan løbe løs eller hav din hund i arbejdsmode, indtil du kan lade den løbe løs. Så kan du træne på vej hjem fra turen – det er det letteste tidspunkt at træne.
- Marker og beløn jævnligt hunden for at gå med løs line – specielt hvis du kan se, at lige om lidt vil din hund trække i snoren. Er dine godbidder gode nok, vil den vende om uden at have trukket.
- Stå stille, hvis din hund trækker – beløn når I går fremad igen med en løs line!
- Træn selvkontrol som en separat færdighed – indlær det via frivillighed.