Der er flere hundeeksperter og forskere, som gennem tiden har forsøgt at gøre os klogere på hundeadfærd og deres kropssprog. For selvom hunde ikke har det talte sprog, som vi har, så fortæller de alligevel masser af ting. Det kan derfor være lidt af en øjenåbner, når en hundeejer får indblik i det sprog, som hunden taler, og I vil kunne undgå mange konflikter i jeres relation.

Hvad er dæmpede signaler?

Hunde bruger masser af signaler, når de kommunikerer med hinanden og med mennesker for at vise deres følelser og undgå konflikter. Det er nemlig vigtigt at vide, at hunde ofte vil forsøge at undgå konflikter. De ønsker som udgangspunkt ikke at dominere mennesker, så ofte handler uhensigtsmæssig adfærd om misforståelser mellem hund og ejer. Oplever hunden, at den ikke bliver forstået, så vil den stille og roligt miste sproget, fordi det ikke har nogen effekt. Dog vil det ikke være et problem, når der kommunikeres med andre hunde, da den her oplever, at den bliver forstået.

Turid Rugaas er en norsk hundeekspert, der har bidraget til at udvikle forståelsen af hundeadfærd og kommunikation mellem hunde og mennesker. Hun har kortlagt de dæmpende signaler, der er hundens måde at forsøge at dæmpe dig eller andre i dens omgivelser. Den forsøger simpelthen at nedtrappe konflikten, så den ikke eskalerer. Hunden bruger også dæmpene signaler til at bekræfte den gode stemning, hvis du og hunden har en hyggestund. Derfor er det vigtigt at se på situationen hunden befinder sig i, før du tolker på hvad den forsøger at kommunikere til dig eller sine omgivelser. Ofte kan hunden vise flere af disse signaler på én gang.

Nogle af hundens dæmpende signaler:

  • Slikke sig om munden
  • Blinke flere gange efter hinanden eller blinke meget langsomt
  • Gabe eller smaske højlydt
  • Sætte eller lægge sig ned ved møde med anden hund
  • Sænke farten eller stoppe helt op
  • Strække sig
  • Klø sig bag øret
  • Logre med halen under ryghøjde
  • Vende hovedet eller kroppen væk (undgå øjenkontakt)
  • Snuse i jorden
  • Tisse
  • Løfte det ene forben
  • Gå i en bue ved mødet med en anden hund eller person

Et hverdagseksempel på dæmpende adfærd

En situation, hvor der ofte kan opstå misforståelser, er indkald. Du kalder på hunden, men den har ikke hørt dig første gang, så nu bliver du irriteret og råber højt og skrapt. Du står med fronten mod hunden, fordi det er den, du ønsker at komme i kontakt med. Er hunden ung eller måske lidt usikker, vil den forsøge at dæmpe dig. Den kan se på dit kropssprog og høre, at du er irriteret og gør derfor, hvad den kan for at afværge konflikten. Som regel vil hunden stoppe op og snuse lidt til jorden. Hvis du kigger godt efter, vil du se, at den hele tiden har et øje på dig og faktisk ikke er optaget af spændende lugte i jorden. Det er et dæmpende signal, den sender.

Som menneske opfatter du det måske som provokerende, at hunden nu begynder at snuse rundt i stedet for bare at komme, som du beder den om. Hunden forsøger dog at vise interesse for noget andet, fordi det i hundeverdenen betyder, at den ikke ønsker konflikten. Sætter du dig i stedet på hug eller stiller dig med siden til hunden og kalder med glad stemme, vil du gøre det lettere for den at vælge dig og komme, når der bliver kaldt. Den tør nemlig godt at komme, for der er ikke en konflikt, den skal forsøge at undgå.

Et andet eksempel, som ofte bliver misforstået, er, når du krammer med en anden, og hunden går ind mellem jer. Det kan også blive opfattet som jalousi fra hundens side, men faktisk forsøger den at undgå en konflikt. For I står med front mod hinanden og har tæt kropskontakt. I hundeverdenen betyder det, at der måske er en konflikt i luften, og derfor forsøger hunden at skille jer ad. Det handler altså ikke om jalousi, men konfliktnedtrappende adfærd.

Prøv selv at bruge signalerne

Du kan selv prøve at bruge nogle af de dæmpende signaler overfor din hund. Næste gang I skal nusse, kan du prøve at smaske højlydt eller blinke langsomt flere gange efter hinanden, mens du ser hunden blidt i øjnene. Ofte vil du opleve at hunden begynder at gøre det samme. Så kan I bekræfte hinanden i, hvor hyggeligt I har det sammen, og det er noget, der er med til at styrke jeres relation.

For at undgå konflikter og misforståelser er det vigtigt at undgå truende adfærd over for din hund som for eksempel at læne dig ind over dem, stirre den i øjnene, gå hurtigt og direkte mod den, udøve fysisk tvang eller være højrøstet.