Flasken

Læg noget tørfoder i en tom sodavandsflaske og stil den på gulvet. Hunden skal finde ud af, hvordan flasken skal vende for at godbidderne triller ud!

Skålen

Lad hunden finde ud af, hvordan den får fat i en frikadelle, der ligger under en omvendt plasticskål eller en lille gryde. Gør det sværere ved at lægge låg på en gryde. Låget må ikke kunne skubbes af, men skal løftes op.

Søg efter godbidder

Begynd indenfor med at have hunden siddende ved siden af dig. Smid en håndfuld godbidder på gulvet, og når du siger ’søg’ skal hunde fare op og finde alle godbidderne. Gør det sværere ved at lægge godbidder i et rum, hvor hunden ikke er med. Luk derefter hunden ind for at søge. Du kan også smide godbidder udenfor i ujævnt terræn, hvor det kan være svært for hunden at finde dem, sådan at den virkelig skal bruge sin næse.

Godbid på næsen

Øvelsen med at lægge en godbid på hundens næse kan være ret svær til at begynde med. Begynd med at lægge en godbid foran hunden. Lad hunden stå eller sidde stille og vente på et ’værsgo’. Senere kan man gøre det sværere ved at lægge godbidder på hundens forpoter, mens hunden ligger stille og venter på et ’værsgo’.

Det sværeste er at kunne lægge en godbid på hundens næse. Brug en flad godbid, så den ikke triller ned med de samme. Det er ekstra flot, hvis hunden på ’værsgo’ kan kaste godbidden op med snuden og gribe den, før den falder ned på gulvet. Du kan også bygge et lille tårn af Frolic, som hunden skal balancere med et øjeblik. Lad være med at have for travlt, det her kræver koncentration.

Rydde op

Lær hunden at lægge sit eget legetøj op i en kurv. Det her er lidt ligesom en apporteringsøvelse. Smid et stykke legetøj på gulvet og få hunden til at hente det og lægge det i kurven. Brug kommandoen ’ryd op’. Husk at belønne hunden med godbidder, så snart den slipper legetøjet, så det falder ned i kurven. Når det fungerer uden problemer med én ting, kan du prøve med to og derefter flere, før belønningen kommer. Senere skal hunden kunne rydde de legesager væk, den har spredt rundt omkring i huset.

Giv hals

Det er som regel meget let at lære hunden at gø. Tag en godbid, som hunden er meget glad for og hold den i hånden mod dit bryst. Hunden vil forsøge at få fat i godbidden ved at hoppe op og kradse, og så snart hunden giver lyd fra sig, opmuntrere du den med stemmen.

Så snart lyden begynder at ligne en gøen, giver du hunden godbidden. Tag en ny godbid og fortsæt, indtil hunden gør af sig selv. Alle små skridt i retning af en gøen belønnes med flere godbidder. Brug kommandoen ’giv hals’. Når hunden forstår, hvad ’giv hals’ betyder, kan du forlænge øvelsen, så hunden skal gø flere gange for at få belønningen.

Det kan være en hjælp i flere situationer, at hunden kan give hals. Hvis du for eksempel er faldet i skoven og har slået dig, høres hunden bedre end dine råb om hjælp. Hvis man har en hund, som gør for meget, kan det også være en metode til at lære hunden at forstå, hvad kommandoen ’stille’ betyder. Giv først kommandoen ’giv hals’ og beløn med godbid og ordet ’stille’.