Haltheder står for 50 procent af alle skader på hest, ifølge Agrias skadestatistik, og er den største andel af skader vi behandler. Men mange haltheder kan forebygges med den rette viden! Med projektet #stophalthed vil vi sprede viden om halthed og samtidig forbedre hverdagen for mange heste. Vi har derfor sammen med vores svenske dyrlæge Karl-Henrik Heimdal og springrytter Jens Fredricson lavet en video med det formål at øge velfærden hos vores heste gennem #stophalthed.

#stophalthed

Med projektet #stophalthed vil vi øge viden omkring halthed og på den måde gøre hverdagen bedre for mange heste. Her finder du alt det materiale som vi har samlet om projektet.

Tips til sund hovpleje:

  • Rens hovene hver dag.
  • Få smed til hesten hver 6-8 uge – dog er det hestens individuelle behov der bestemmer intervallet.
  • Brug kun en godkendt beslagsmed
  • Hold en god dialog med din beslagsmed
  • Skift kun beslagsmed, hvis det ikke fungerer

Skader i hoven kan tage lang tid

Man skulle tro, at god hovpleje er en smal sag – bare man opretholder en veltrimmet hov med rette vinkler i en passende størrelse kombineret med daglig hovrensning og tilsyn for eventuelle skader. Men så enkelt er det ikke altid. Der kan være skader i hovene, som kan tage meget lang tid at helbrede. Problemer med hovene kan også påvirke hesten, så den får skader i andre kropsdele. Et grundelement i at holde hovene sunde er at bruge en godkendt beslagsmed, der er engageret og ambitiøs.  

Som en fortsættelse af videnskampagnen #stophalthed ønsker vi at sætte fokus på hovene. Sunde og raske hove er en betingelse for langsigtede holdbare heste, og her spiller beslagsmeden en vigtig rolle, siger Agnes Fabricius, adm. direktør for Agria Dyreforsikring.

Hoven er et spejl af hestens helbred

Karl-Henrik Heimdahl er hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring i Sverige og ser hoven som et spejl af hestens helbred:

Vigtigheden af et godt smedearbejde er ikke kun for at forhindre problemer med hovene, men også for at forhindre skader i andre dele af kroppen – alt fra ledinflammationer til muskelskader og muskelstivhed i skulder og overlinje.

En hov, der ikke er i balance på grund af hestens benstilling og naturlige vinkler, fører til langvarig skrå belastning højere oppe i hestens krop, og sådan kan hoven skabe sekundære problemer, selvom det ikke er i hovene skaden er.

Hvis hoven ændrer form

På den anden side kan hovenes form ændres ved skrå belastning. Vær derfor opmærksom på om hovene skifter form ved eksempelvis at trække sig sammen og krympe eller hvis hesten bliver for høj i dragten, så den begynder at gå for meget på tåen. Sker det, så har den ikke belastet hoven jævnt som før, og det kan være et tegn på, at hesten forsøger at undgå smerter i bevægeapparatet.

Vælg den rigtige beslagsmed

Hovpleje kræver kontinuitet, og derfor er tippet at holde fast i en god beslagsmed for effektive og  regelmæssige resultater.

Der er mange dygtige beslagsmede, men mange gange kan hesteejeren også kræve et større engagement. For eksempel bør hesten vises både før og efter skoningen for at sikre hovens balance, og at hele hoven er i jorden, når den lander. En ambitiøs beslagsmed følger op med forslag til ændringer over tid, og sørger for at hestens hove er i balance, siger Karl-Henrik Heimdahl.

For at få det bedste resultat bør beslagsmeden vide, hvad hesten bruges til og være en del af hestens daglige træning. Fra rytterens side er der behov for tilstedeværelse og dialog med beslagsmeden. Mange ryttere er ikke engang i stalden, når smeden kommer. Gensidigt engagement er nødvendigt for at opnå en ideel situation, der gavner hestens bedste.

Få anbefalinger fra din omgangskreds, når du skal vælge en beslagsmed.