Ifølge Agrias skadesstatistik står halthed* for 50 % af alle skader på hest og er, hvad man kan kalde for en folkesygdom hos vores heste. Men mange haltheder kan forebygges med den rette viden. Med projektet #Stophalthed vil vi øge viden omkring halthed og på den måde gøre hverdagen bedre for mange heste. Vi har sammen med vores svenske dyrlæge Karl-Henrik Heimdahl og springrytter Jens Fredricson fundet en artikelserie frem for at øge velbefindende hos vores heste og formindske halthed.
Vælg en velafbalanceret hest
Fra en veterinærmedicinsk vinkel synes jeg, det er vigtigt, at man allerede ved købet vælger en hest, som er bygget korrekt, for så har man vundet meget allerede fra starten af.
”En hest, der er korrekt bygget, fordeler vægten jævnt over hele kroppen og er i balance med sin krop på en enkel og naturlig måde, og lægger ikke vægten på forparten, hvilket gør, at mange forbens problemer undgås ”, siger Karl-Henrik Heimdahl, svensk dyrlæge hos Agria.
”En hest, som er skabt, med f.eks. en lang ansat hals og stejl skulder med korte forben i forhold til bagbenene, eller som bliver overbygget af andre årsager, har derimod sværere ved at arbejde i en effektiv form og har sværere ved at finde balancen med en rytter på en korrekt måde. Den kan selvfølgelig godt fungere som ridehest, men det kræver en meget mere erfaren rytter for at kunne arbejde i den rette form”, siger Karl-Henrik Heimdahl.
Hvordan ved jeg, om jeg rider min hest i korrekt balance?
” En hest som rides i balance er en hest, der byder sig ærligt til, som eftergivent bærer sig selv, og som har et tilstrækkelig godt afskub bagfra for med gentagende halve parader at kunne bære sig selv. Min påstand er at mange heste, som ikke rides i balance, har et for dårligt afskub så bæring og afskubbet på hesten er for svagt, hvilket gør, at den kommer til at gå på forparten. Man kan mærke det ved, at man får mere modstand i hånden, og at hesten lægger mere og mere energi og vægt på forbenene og på den måde ikke bære sig selv længere ”, siger Jens Fredricson, springrytter og staldmester på Ridskolan Strömsholm.
At ride hesten i balance handler om at kunne ride hesten med god bæring, holde den på lige spor og i ligevægt. Det lyder let, men det er ikke altid så enkelt – specielt ikke at hesten accepterer biddet samtidig med, at den går lige på sporet, slapper af og arbejder i balance.
Alle heste har en stærk og en svag side fra starten, præcis som os mennesker. Det gælder om at få aktiveret det lidt svagere bagben og få det til at arbejde lige så godt som det andet ben for at kunne komme i balance, men det tager tid at lære at finde ”knapperne”, siger Jens Fredricson.
Tænk på at have et godt afskub
”Som rytter er det vigtigt at tænke på at have et godt afskub. Start din ridetime med at skridte godt frem, trav derefter energisk til du har en god kontakt på store og lidt bøjede spor til at starte med. Rid hesten smidig så den rækker sig frem og ned. Prøv at undgå at få for kort en hals – vi vil have at hesten skal have en lang hals med eftergivende nakke og en jævn støtte på biddet, så man rider den ordentligt frem. Ikke fremad som i at hesten skal gå stærkt, men fremad så den er taktfast med et relativt energisk tempo ”, siger Jens Fredricson.
”Jeg tror, at mange ryttere rider under tempo, og så får man aldrig mekanikken frem i hesten – bagbenenes vinkel skal skubbe rygmusklen, maven og ryggen op, så man derefter får kontakt med hesten. Det er først der, at hesten begynder at bruge sine rygmuskler og mavemuskler. Så længe den kun flytter benene, så bliver hesten slap bagi og den er låst i sin overlinje. Så er der større chancer for kodeledsinflamation og halthed samt for at ridningen ikke fungerer ”, afslutter Jens Fredricson.
*I Agrias hestebestand er det især tydeligt, at halthed er den største kategori af skader på heste. Agria har valgt at fokusere på halthed, som kommer fra problemer med sener, led og ligamenter. De udvalgte haltheder fra over 500 diagnoser, kommer fra halthed fra knæ og nedad på både forben og bagben. Disse står for 50 % af alle skader på hest.